Jämförlista

Kundbetyg

Följ oss:

Diskmaskiner

 

 

Köpråd för Diskmaskiner


Att diska i en modern A-klassad diskmaskin är betydligt energisnålare än att diska för hand. Medan diskmaskinen använder 10–15 liter vatten per diskomgång går det åt mer än 100 liter vatten om du skulle diska motsvarande mängd för hand. Ett hushåll med fyra personer som diskar för hand gör av med 1050 kWh per år, medan det inte ens går åt en tredjedel om du diskar i maskin, förutsatt att du kör fulla maskiner och inte sköljer disken i varmt vatten först.

Storlek på diskmaskiner

Golvdiskmaskiner finns i två standardmått: 60 eller 45 cm breda. Djupet är 60 cm, och höjden oftast justerbar mellan 82 och 87 cm. Bänkmodellerna är gjorda för att stå ovanpå diskbänken, och de är i regel 45 eller 55 cm breda och höjden är maximalt 50 cm för att de ska få plats mellan bänk och överskåp.

Numera har det även börjat tillverkas mindre moduldiskmaskiner för inbyggnad, som är perfekta om du inte får plats med en fullstor diskmaskin men vill ha en snyggare och mer platssparande lösning än en bänkdiskmaskin. Moduldiskmaskinerna får plats i en 45 cm hög och 60 cm bred nisch och ger dig även en bra arbetshöjd när du ska plocka in och ur maskinen.

Hel- och halvintegrerade modeller

Hel- och halvintegrerade diskmaskiner är anpassade för att du ska kunna integrera dem helt i köket och få en enhetlig inredning. Dessa modeller levereras därför utan frontpanel och du köper själv matchande frontpanel/snickerilucka och eventuellt handtag via din köksåterförsäljare.

Kapacitet

Diskmaskinens kapacitet anges i antal kuvert enligt en internationell standard. Ett kuvert innehåller en flat tallrik, en djup tallrik, en assiett, en kaffekopp med fat, två bestick samt ett glas. I beräkningen ingår också några uppläggningsfat per diskomgång. En normalstor 60 cm bred golvdiskmaskin rymmer vanligtvis 12 kuvert. Men med en genomtänkt inredning kan en diskmaskin med samma standardyttermått rymma 13–14 kuvert. En 45 cm bred golvdiskmaskin rymmer vanligtvis 9 kuvert. En bänkdiskmaskin rymmer 5–6 kuvert, men stora kärl ryms inte alltid. Samtidigt har bändiskmaskinerna en kortare diskprocess så att du istället kan diska fler gånger vid behov.

En del diskmaskinsmodeller har höj- och sänkbar överkorg samt fällbara tallriksstöd som gör att du kan anpassa varje diskomgång efter behov. Det finns även modeller med en extra låda högst upp för bestick, som då hålls isär bättre och gör att du kan fylla den nedersta korgen helt med annat diskgods istället för att en bestickkorg tar upp plats.

Program

Alla diskmaskiner har ett normalprogram, som även är det referensprogram som vatten-, energi- och tidsförbrukningen beräknas på. De flesta maskiner har även ett avspolningsprogram och ett skondiskprogram. Dyrare modeller har ofta också intensivprogram för hårt smutsad disk samt snabbprogram.

Bullernivå

Diskmaskinens ljudnivå anges på energimärkningslappen som finns på maskinen. Det anger vilken ljudnivå diskmaskinen har under tiden den diskar. Dagens diskmaskiner är betydligt mer tystlåtna än tidigare generationer. Bullret mäts enligt en internationell mätmetod och anges i dB (A), där A anger att man använt ett filter som efterliknar hörselns känslighet. För att diskmaskinen inte ska upplevas som störande är det bra om ljudnivån ligger under 50 dB. Är man ljudkänslig eller har en väldigt öppen planlösning kan man med fördel sikta in sig på maskiner med en ljudnivå under 47 dB.

Avhärdare

Om man har hårt vatten kan man få kalkfläckar på glas och bestick. Maskinen får också en beläggning, och ibland kan spolöppningarna täppas till av kalkavlagringar. Idag har de flesta maskiner en inbyggd avhärdare, men inte alla. Dagens miljöanpassade diskmaskiner kräver avhärdare vid lägre hårdhetsgrad (6–7 ° dH) än tidigare. Det beror på att diskmedlen numera innehåller mindre fosfater och avhärdar därför inte vattnet lika effektivt. För att avhärdaren ska fungera måste du med jämna mellanrum fylla på diskmaskinssalt.

En elektroniskt styrd avhärdare aktiveras bara vid behov och du ställer in den efter hur hårt vatten din kommun har.

Energispartips

Spola inte disken i varmvatten, skrapa bara av matresterna och skölj vid behov med kallt vatten. Anslut maskinen till kallvatten om det är möjligt. Då värmer diskmaskinen själv upp vattnet i diskmomentet och sista sköljningen och du sparar 20-30 procent energi. Vänta till diskmaskinen är full och kör den på låg temperatur när disken inte är alltför igengrodd. Dagens diskmaskiner diskar rent redan vid 55 C°, och genom en sänkning från 65 C° till 55 C° minskar elförbrukningen med hela 25 %.

Installation

Diskmaskinen ska anslutas till vatten, avlopp och el. Rådgör med fastighetsskötare, installatör eller annan sakkunnig person. Om du bor i hyreslägenhet måste du skaffa tillstånd från hyresvärden innan du installerar diskmaskinen. Om el- eller vattenledning inte finns framdragna där diskmaskinen ska stå kan det bli en dyr installation.

Enligt Svensk byggnorms rekommendationer ska maskinen placeras på en vattentät matta, en så kallad droppskyddsbricka. De flesta försäkringsbolag rekommenderar dem som inte har installerat sin diskmaskin enligt föreskrivna normer att köpa en droppskyddsbricka. Om man råkar ut för att diskmaskinen läcker och skadar inredningen gäller hem/villa-försäkringen. Självrisken vid sådana skador är höjd till 2 000 kr (kontrollera dock med ditt försäkringsbolag vad som gäller). Om installationen inte är fackmannamässigt gjord riskerar du att få avdrag på ersättningen från försäkringsbolaget.

Anslutning till vatten

Golvmaskiner ska enligt Svensk byggnorm kopplas till ett särskilt uttag på ledningen, som ska vara försett med en lätt åtkomlig avstängningsventil så att man kan stänga av vattnet. Anslutningen till maskinen ska göras med typgodkänd tryckslang, försedd med fabriksmonterad koppling som följer med maskinen.

Vattentryck

I dag är nästan alla maskiner nivåstyrda. Då bryts vattentillförseln när vattnet har nått en viss nivå. Det kan finnas några få modeller som fortfarande har tidsreglerad vattentillförsel, och då kan det krävas ett visst vattentryck för att få in rätt mängd vatten i maskinen.

Kallt eller varmt vatten?

Alla maskiner kan anslutas till kall- eller varmvatten. Maskiner som är kallvattenanslutna kräver mindre energi, eftersom vattnet värms upp i maskinen bara under diskmomentet och sista sköljningen, men disktiden blir längre. Vid varmvattenanslutning används varmvatten till alla moment.

Alla diskmaskiner är testade på kallvatten. Det går att ansluta samtliga även till varmvatten, men det är inte säkert att diskresultatet blir så bra som vid kallvattenanslutning. Detta beror på att dagens maskindiskmedel fungerar bäst när programmet startar med kallt vatten. Om maskinen ansluts till varmvatten är det viktigt att temperaturen inte är för hög (inte över 60°C). I villor och radhus har man ibland varmare vatten. Man kan då sätta in en blandningsventil som blandar kallt och varmt vatten innan det går in i diskmaskinen, och som ger önskad temperatur.

Anslutning till avlopp

Avloppet ansluts enklast till vattenlåset under diskbänken. Observera att slangen måste dras upp under diskbänken och fästas där innan den leds till vattenlåset för att undvika att avloppsvatten rinner tillbaka till diskmaskinen.

Anslutning till el

Diskmaskiner ska anslutas med jordad stickpropp, vanligen till 1-fas elström, 230 V, 10A säkring. I nyare lägenheter finns ofta ett sådant uttag vid diskbänken. I äldre lägenheter måste man dra en ny ledning.

Anlita alltid en VVS-tekniker för komplicerade installationer och elektriker för reparationer som berör de elektriska delarna.


Fri frakt!

Expressleverans

Fri frakt med i hela landet!

Brådskande? Beställ expressleverans för 395:-!

Vill du ha hjälp?

Högerkolumn - Uppbärning/Installation

Vi kan hjälpa dig med:

- Uppbärning
- Installation
- Retur (bortforsling)

Kundmeddelande

Pick-up Point & Outlet!
Beställ på nätet och hämta dina varor själv i våra lokaler på Cementvägen 1 i Haninge. Här finns också Tretti:s outlet som erbjuder mängder av produkter till rabatterade priser.

Öppettider:
Vardagar: 10.00-18.00
Helger: Stängt

Topplista

Bosch 60 cm bred diskmaskin SMU53M72SK
Bosch 4 590:-
Electrolux Tillbehör Droppskyddsbricka 60 cm
Electrolux 210:-
Electrolux Tillbehör Droppskyddsbricka 45 cm
Electrolux 225:-
Whirlpool 60 cm bred diskmaskin ADPU 300 WH
Whirlpool 3 490:-
Bosch 60 cm bred diskmaskin SMU50M95SK
Bosch 5 890:-

Senast recenserade

Miele 60 cm bred diskmaskin G 4912 SCU RF
2015-02-10
"Rymmer mycket disk, enkel att installera. Snygg finish!"   Läs mer
Smeg 60 cm bred diskmaskin ST2FABRO
2015-01-09
"Köpte maskinen 2012. Den har funkat klockrent sedan dess, men för några ..."   Läs mer
Smeg 45 cm bred diskmaskin STA4525
2014-11-04
"Har tidigare haft en Bosch SMU50M62SK som också har 44 dB ljudnivå angiv..."   Läs mer

Betala med Qliro

Partial_payment.se

Qliro är en del av Qliro Group och erbjuder sedan september 2014 faktura- och delbetalning på Tretti.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Den senaste informationen och våra bästa erbjudanden från tretti.se via e-post.

Skicka


Print Skriv ut