Jämförlista

Kundbetyg

Följ oss:

Frysar

 

 

Köpråd för Frysar


När du ska köpa en frys utgår du från dina matvanor, hur stort hushållet är och hur stort utrymme som frysen ska få plats på. En frys står ständigt på. Välj därför en energisnål modell – det sparar både energi och pengar. De energisnålaste frysarna på marknaden idag förbrukar endast en fjärdedel av den energi som frysarna gjorde för 15 år sedan. Om du är trött på att behöva frosta av frysen väljer du med fördel ett skåp med automatisk avfrostning.

Att välja typ

Om du ska välja frysskåp eller frysbox är mest en fråga om utrymme och placering. Frysboxen passar oftast bäst in i källaren, förrådet, garaget eller liknande. Den rymmer mer än ett skåp och kostar mindre. Frysskåpet ger bättre översikt, lättare hantering och passar bättre in i de flesta kök.

Det finns både fristående frysskåp och frysskåp för integrering. Om du vill att skåpet ska smälta in helt i köksinredningen köper du ett integrerbart skåp som byggs in i ett snickeriskåp och monterar valfri matchande snickerifront på frysdörren.

Frysens storlek och volym

Hur stor frys du ska köpa beror på hur stort utrymmet är där den ska stå, hur stort hushållet är samt matvanor. Om du bakar och lagar mycket mat är en frys av större variant att rekommendera. Frysens volym mäts i liter. Frysskåp som är avsedda att integreras är grundare än fristående skåp och rymmer därför inte lika mycket.

Du behöver mäta exakt hur stort utrymmet är där frysen ska passa in. Vissa frysskåp kräver dessutom några extra centimeters utrymme vid sidan om för att kunna öppnas ordentligt. Tänk också på att ett ventilations-
utrymme ska få plats, antingen minst 5 cm mellan frys och överskåp eller i/ovanför överskåpet. Ventilations-utrymmet täcks lämpligen med ett galler. Ska skåpet byggas in (integreras) krävs dessutom en luftspalt till kompressorn.

Om frysskåpet ska stå med ena sidan mot en vägg måste man tänka på att det behövs en distans mellan skåpet och väggen för att dörren ska kunna öppnas ordentligt och alla lådor ska kunna dras ut.

Köldmedium

Tidigare användes freon som köldmedium, men idag tillverkas endast frysar som är helt freonfria. (Freon, CFC, är en mycket skadlig gas vars utsläpp bidrar till att ozonlagret tunnas ut.) Idag används två typer av köldmedier: R134a och naturgasen Isobutan (R600A). Inget av dem påverkar ozonskiktet, men R134a bidrar till ökad växthuseffekt. Det bästa är alltså att välja naturgasen Isobutan ur miljösynpunkt.

Energimärkning

Energimärkningen talar om hur mycket el frysen drar i förhållande till volym, och dagens frysar är så bra att de ofta ligger mellan A till A+ (på skalan A–G, där A är bäst och för varje + blir det ännu bättre). Energiklass A++ innebär att modellen är mycket energisnål. Välj en så energisnål frys som möjligt, så sparar du både energi och pengar.

För att en frys ska dra så lite energi som möjligt spelar även dess placering viss roll. Ju svalare plats de står på desto mindre energi går åt. Undvik därför att ställa frysen intill spisen eller ugnen.

Avfrostning för frysen

På en frys av basmodell får du vanligtvis frosta av frysen manuellt. Vill du slippa frosta av frysen finns det många modeller med automatisk avfrostning, vilket ofta kallas för NoFrost-funktion. I en frys med automatisk avfrostning cirkulerar kall luft från köldmediekanaler som sitter på en enda plats. Det blir därför även dit fukt och frost söker sig. Då platsen är relativt isolerad från huvuddelen av frysen kan köldmediekanalen värmas regelbundet, vilket smälter frosten till smältvatten som leds ut ur skåpet till en droppskål ovan kompressorn på frysens baksida.

En nackdel med självavfrostande frysar är att luften inuti skåpet blir mycket torr, vilket kräver att livsmedel som innehåller fukt måste packas mycket väl. Använd därför riktiga fryspåsar när du fryser in bröd.

Temperatur

Temperaturen i frysen får varken vara för hög eller för låg. Den får inte ha högre temperatur än -18 C° på varmaste stället för lagring och bör ha -25 C° för infrysning. Är temperaturen för hög kan maten bli dålig, är den för låg går det åt onödigt mycket el. För varje grads sänkning under -18 C° ökar energiförbrukningen med cirka 5 %.

Vissa frysskåp har display som visar temperaturen digitalt, antingen på utsidan dörren eller överst i skåpet så att den syns genom dörren. Det gör att temperaturen blir enklare att ställa in och du har alltid kontroll över att exakt rätt temperatur är inställd. Dessutom brukar den digitala termometern vara sammankopplad med ett larm som varnar för om temperaturen börjar stiga, till exempel om du har glömt att stänga dörren ordentligt.

Stjärnmärkning

Hur lång tid en vara kan förvaras i en frys beror på vilken mat det är och temperaturen i skåpet. Frysen är märkt med stjärnor efter vilken temperatur det kan hålla, en stjärna för det varmaste, fyra för det kallaste. Stjärnorna betyder:

* = -6°C. Förvaring två dygn.
** = -12°C. Förvaring två veckor.
*** = -18°C. Förvaring två månader eller längre beroende på varuslag.
**** = -24°C. Kan användas till både infrysning och långtidsförvaring.

En 4-stjärnig frys kan frysa in minst 4,5 kg per 100 liter utrymme på ett dygn.

Frysens inredning

I frysen fungerar backar bättre är än trådkorgar, då du slipper problem med förpackningar som fryser fast i korgens galler och går sönder eller att mindre matvaror trillar emellan gallren. Backarna hos vissa modeller kan även användas som kylförvaring (genom att staplas på varandra) vid manuell avfrostning. Transparenta backar gör det enklare att se vad som finns i frysen. Det kan också vara bra med ett eller ett par frysfack, men backarna är lättare att komma åt matvarorna i. En separat infrysningshylla kan vara bra att ha för styckfrysning.

Funktioner

På de allra flesta frysskåp finns funktionen snabbinfrysning, som när den aktiveras sänker temperaturen till ca -25°C för att snabbt frysa ner större mängder mat. På vissa skåp går temperaturen automatiskt tillbaka till -18°C efter ett tag, och på andra modeller stänger man av snabbinfrysningen manuellt.

Om du vill få en enklare tillgång till is, och slippa ha en isbricka på en hylla i frysen, finns det modeller med manuella ismaskiner eller automatiska ismaskiner. Med en manuell ismaskin ställer du in din isbricka i isbehållaren, och när isen har frusit vrider du bara på handtagen så samlas iskuberna i en speciell islåda. Med en automatisk ismaskin ser du bara till att det finns vatten i den integrerade dispensern och kan sedan få isbitar från utsidan dörren utan att behöva öppna den. Vissa ismaskiner kan både servera krossad och hel is.

Bullernivå

Frysens ljudnivå anges på energimärkningslappen på skåpet. Bullret mäts enligt en internationell mätmetod och anges i dB (A), där A anger att man använt ett filter som efterliknar hörselns känslighet. Det är stor skillnad i ljud mellan till exempel 38 och 44 dB. Tänk på att en frys med automatisk avfrostning i regel låter lite mer än en liknande modell med manuell avfrostning, på grund av fläktljudet.

Att installera frysen

Om du vill ansluta ett frysskåp med ismaskin till vattenavlopp, för att få isen helt automatiskt tillverkad, får du innan köpet undersöka om du har möjlighet till vattenanslutning. Annars behövs inte avlopp för denna typ av produkt.

En frys med automatisk avfrostning kan läcka vatten. För att undvika vattenskador rekommenderar vi att du ställer frysen på ett läckageskydd (droppskyddsbricka) som förhindrar läckande vatten att tränga ner i golvet. Läckageskyddet synliggör läckagevattnet i framkant av skåpet så att du märker om ett fel uppstår.

Återvinning av frysen

När du byter ut din gamla frys ska du alltid se till att den tas om hand för miljöanpassad återvinning. Frysar som tillverkades före 1 januari 1995 innehåller freon, som inte får läcka ut i naturen. Det är din kommun som har ansvaret att en sådan frys tas tillvara på ett miljöriktigt sätt när den ska skrotas.


Fri frakt!

Expressleverans

Fri frakt med i hela landet!

Brådskande? Beställ expressleverans för 395:-!

Vill du ha hjälp?

Högerkolumn - Uppbärning/Installation

Vi kan hjälpa dig med:

- Uppbärning
- Installation
- Retur (bortforsling)

Kundmeddelande

Pick-up Point & Outlet!
Beställ på nätet och hämta dina varor själv i våra lokaler på Cementvägen 1 i Haninge. Här finns också Tretti:s outlet som erbjuder mängder av produkter till rabatterade priser.

Öppettider:
Vardagar: 10.00-18.00
Helger: Stängt

Topplista

Siemens Fristående frysskåp GS36NAI31
Siemens 7 490:-
Cylinda Fristående frysskåp F 2285N V A+
Cylinda 5 490:-
Cylinda Fristående frysskåp F 2285N RF A+
Cylinda 6 880:-
Whirlpool Fristående frysskåp WVE26562 NFX
Whirlpool 5 945:-
Electrolux Frysbox EC3131AOW
Electrolux 3 990:-

Betala med Qliro

Partial_payment.se

Qliro är en del av Qliro Group och erbjuder sedan september 2014 faktura- och delbetalning på Tretti.se.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Den senaste informationen och våra bästa erbjudanden från tretti.se via e-post.

Skicka


Print Skriv ut