Jämförlista

Kundbetyg

Följ oss:

Köpråd för Mikrovågsugnar

En mikrovågsugn spar tid och arbete med att värma, tina och laga mat. Den ersätter inte en vanlig spis eller ugn, men är ett bra hjälpmedel i köket. En mikrovågsugn drar betydligt mindre el än en ugn eller spisplatta. Energibesparingen är störst när du värmer små mängder åt gången. Att värma vatten är dock alltid energisnålast i en elektrisk vattenkokare.

Ska du bara tina och värma mat i din mikro behöver den inte vara stor, huvudsaken är att en vanlig tallrik får plats. Är det många i familjen eller om du vill kunna laga mat i mikron har du nytta av en något större ugn och fler finesser.

Ska du värma i särskilda kärl? Mät dem och kolla om de får plats innan du köper. Nappflaskor ryms inte i de minsta ugnarna (om du inte har ett speciellt ställ att lägga flaskan i).

Mikrovågor

Mikrovågor är elektromagnetisk strålning som liknar den vi fångar upp med våra radioapparater. Mikrovågorna tränger in någon centimeter i det som ska värmas och sätter vattenmolekylerna i snabba rörelser. Tallriken, som inte innehåller vatten, förblir kall eller värms indirekt av maten.

Uppvärmningen av maten sker från alla håll och värme alstras i de delar av maten dit vågorna når. Om rätten är tjockare än några centimeter, kommer dessa delar inte att värmas direkt av mikrovågorna utan indirekt av värmen som leds in från ytan.

Användning och funktioner

Mikrovågor är perfekta för att tina och värma mat. I "vanliga" mikrovågsugnar går även viss typ av matlagning bra, även om den tillagade maten inte får någon stekyta. I allmänhet passar alltså mikrovågsugnar bäst för mat som ska kokas eller värmas. Morgongröten går utmärkt att laga i en mikro utan speciella funktioner, likaså fisk, grönsaker och bakad potatis.

För dig som vill laga mat i ugnen kan en ugn med fler funktioner vara intressant. Många mikrovågsugnar har grillfunktion, vilket betyder att mikrovågorna värmer maten och grillelementen ger ett mer färgad yta på exempelvis gratänger. Crisp-funktion, eller crunchie som det även kan kallas, innebär att ugnen förutom grill också har en speciell metallform med plastbeläggning på undersidan. Den ger maten färg även underifrån.

Vissa mikrovågsugnar har funktioner för ångkokning, då maten ångkokas snabbt och varsamt utan att vitaminer, mineraler och färg går förlorade – perfekt för tillagning av hälsosam och fettsnål kost.

Kombinationsugn

I en kombinationsugn kan mikrovågor kombineras med annan värme. Ugnen kan ha över- och undervärme, varmluft och grill. I kombinationsugnar går det bra att laga exempelvis stekar. Tillagningstiden blir kortare än i en vanlig ugn och färgen blir aptitligare än i en vanlig mikrovågsugn.

Program

På de billigaste ugnstyperna väljer du själv effekt och ställer in tiden med en timer. Mer påkostade modeller har digital visning av tiden, vilket ger mer exakt tidsinställning. Tidsinställningen kan annars vara ett problem, eftersom 10-15 sekunder för lång tid ibland kan vara nog för att förstöra maten. Dyrare modeller har förutom en mer exakt tidsinställning också möjlighet till förprogrammering så att tid och effekt växlas automatiskt, exempelvis låg effekt i fem minuter och sedan full effekt i tio. Det finns också program för automatisk eller viktstyrd upptining, samt temperaturstyrd värmning och tillagning med termometer.

Roterande bottenplatta

Mikrovågorna fördelar sig inte alltid jämnt i ugnen, vilket kan göra att maten värms ojämnt. I många ugnar avhjälps detta genom att bottenplattan roterar. Det är bra när man värmer tallrikar men kan ställa till problem med fyrkantiga fat. I en del ugnar kan man därför stänga av den roterande bottenplattan.

Hanterbarhet

Mikrovågsugnens lucka har en perforerad metallskärm som är täckt med glas eller plast. Luckan bör vara utformad så att du ser maten bra under tillagningen. En välplacerad lampa inne i ugnen bidrar också till bra insyn. Reglagen ska vara lätta att få grepp om och att ställa in. Text och siffror ska vara tydliga och lätta att läsa av. Ugnen blir lättare att hålla ren om den har släta ytor inuti.

Buller

Ljudet från ugnen kommer dels från transformatorn, dels från den fläkt som kyler apparaten. Vissa modeller har starkt ljud som kan vara störande.

Installation

Mikrovågsugnen bör vara placerad så att du lätt kan se in i den. Det är inte bra att ställa den precis intill spisen. Den luft som ska kyla ugnen kan då vara för varm. Om mikron byggs in måste det finnas utrymme runt apparaten, så att luften kan passera.

De flesta mikrovågsugnar har vänsterhängd lucka och är därför inte lämpliga att placera i ett högerhörn. Bredvid ugnen behöver man ha en arbetsyta eller en utdragsskiva där man kan ställa ifrån sig tillagningskärlet.

En mikrovågsugn är lätt att installera. Den behöver bara ett jordat uttag för 1-fas med 10 A säkring. Vissa kombinationsugnar kan dock kräva 16 A säkring. Anslutningseffekten för mikrovågsugnar ligger på 1000-2500 watt. Den mikrovågseffekt man får ut och som ska värma maten är ungefär hälften så stor.

Pick-up Point, Butik & Outlet!

Pick-up Point, Butik & Outlet!

Beställ på nätet och hämta dina varor själv samma dag! Snabbt och enkelt! Du hämtar dina varor på Cementvägen 1 i Haninge.

Här finns också vår stora butik och outlet (2000m2) där du kan fynda mängder av produkter till ännu bättre priser.

Öppettider:
Vardagar: 10.00-18.00
Lördag: 10.00-15.00
Söndag: Stängt

Leveransinformation!

Leveransinformation

Vi erbjuder fri frakt i hela landet!

Brådskande? Beställ expressleverans för endast 395kr!

Vill du ha hjälp? Vi kan hjälpa dig med uppbärning, installation och retur (bortforsling).

Topplista

Panasonic Fristående mikrovågsugn NN-S251WMEPG
Panasonic 995:-
Samsung Fristående mikrovågsugn MS23F301EAK
Samsung 890:-
Whirlpool Fristående mikrovågsugn GT 281
Whirlpool 1 490:-
Panasonic Fristående mikrovågsugn NN-GD351WEPG
Panasonic 1 545:-
Samsung Fristående mikrovågsugn MS23F301EAW
Samsung 890:-

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Den senaste informationen och våra bästa erbjudanden från tretti.se via e-post.

Läs mer


Sda_vaenster-0-12822
Sda_hoeger-0-12822
Print Skriv ut