Jämförlista

Kundbetyg

Följ oss:

Torktumlare/-skåp

 
Paket_tvatt_tork_banner-0-317


 

Köpråd för Torktumlare/-skåp


Frånlufts- eller kondenstumlare?
Ta reda på om du kan ansluta tumlaren till en ventilationskanal. Om inte bör du välja en kondenstumlare. Frånluftstumlare måste anslutas till en ventilationskanal. Luften sugs in, värms upp, passerar tvätten och tar med sig fukten när luften blåser ut från tumlaren. Frånluftstumlare är ofta inte tillåtna i flerfamiljshus där flera hushåll är anslutna till samma ventilationskanal. När man använder frånluftstumlare låter man också energin (den uppvärmda luften) gå till spillo. En kondenstumlare sprider så pass mycket värme att den kan värma upp en mindre tvättstuga/badrum.

Kondenstumlare släpper bara ifrån sig uppvärmd rumsluft och behöver därför ingen anslutning till en ventilationskanal. Luften sugs in i tumlaren, som värms av ett element, passerar tvätten och går sedan via en kondensor, där fukten kyls av och blir till vatten. Vattnet töms antingen via vattentanken på maskinen eller via en utloppsslang som läggs till avloppet.

Energi
Energimärkningen anger hur energisnål torktumlaren är på en skala från A till G, där A är bäst och G är sämst. Energieffektiviteten beräknas efter hur mycket el som går åt till att torka ett kilo tvätt. De flesta torktumlare har idag energiklass B eller C, men det finns även maskiner med energiklass A eller ännu bättre som utnyttjar värmepumpsteknik. A-40% betyder exempelvis att maskinen är 40% energieffektivare än gränsvärdet för energiklass A.

En torktumlare drar ungefär tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin. Välj därför en tvättmaskin som centrifugerar bra eftersom det minskar energikostnaden för torktumlaren.  Hur länge du behöver torktumla din tvätt beror på hur torr den är när du lägger in den, det vill säga hur väl tvättmaskinen har centrifugerat tvätten. En torktumlare drar ca 0,8 kWh per kilo tvätt (bomull) om tvätten har centrifugerats vid 1 000 varv/minut i tvättmaskinen. Torktiden för 4 – 5 kg tvätt blir då 1,5 – 2 timmar.

Storlek
Anledningen till att torktumlare har en större trumma än en tvättmaskin som tar samma antal kilon är att kläderna behöver ett större utrymme för att kunna veckla ut sig i den varma luftströmmen. Normalstorlek på en tumlare som tar 5 – 6 kg är 60 x 60 cm. De flesta tumlarna kan monteras ovanpå en tvättmaskin. Det finns även modeller som är mindre och som kan monteras på väggen i konsoller för att spara plats.

Sensorstyrda torktumlare
På traditionella tidsstyrda torktumlare ställer man in den tid som man beräknar att torkningen ska ta. Men det finns även sensorstyrda torktumlare som har fuktsensorer i trumman nedanför luckan. Dessa känner under hela torkomgången av restfuktigheten i kläderna och stannar sedan när tvätten är torr. Man kan dock ge maskinen en vägledning genom att i förhand välja vilket material (vanligtvis bomull eller syntet) som skall torkas. Fördelen med att ha en sensorstyrd variant är att man aldrig ”övertorkar” tvätten. D v s att om du på en tidsstyrd maskin ställt in en tid på 2 timmar och din tvätt är torr efter 1½ timme så går maskinen i onödan i ½ timme. Det innebär att du får betala för energiåtgången samt att dina kläder utsätts för onödigt slitage.

Hur bra fuktavkänningen fungerar beror mycket på tvättens sammansättning. Om du blandar tjocka och tunna tyger klarar tumlaren inte av att utjämna skillnaderna. Den slår ifrån innan de tjocka tygerna är helt torra. Bara med likartade textilier i tumlaren fungerar automatiken fullt ut.

Elinstallation
I badrum och andra våtutrymmen måste installationen göras av en fackman. Du kan dock själv ansluta en torktumlare till ett jordat uttag i ett våtutrymme om uttaget är försett med en jordfelsbrytare. Uttaget ska också vara placerat minst 0,6 meter från badkar eller duschplats och minst 1,7 meter ovanför golvet. Kontakta alltid en elektriker om du är det minsta osäker!

Skötsel
Alla torktumlare har ett luddfilter som helst ska rengöras efter varje användning. Genom att göra detta får du den effektivaste torkningen. En del modeller har också en indikator som larmar när det är dags att rengöra filtret. Dessutom kan man emellanåt rengöra på svåråtkomliga ställen med dammsugaren. Kondensorn i en torktumlare bör rengöras 3 – 4 ggr per år. Läs bruksanvisningen för mer tips och råd!


Pick-up Point, Butik & Outlet!

Beställ på nätet och hämta dina varor själv samma dag! Snabbt och enkelt! Du hämtar dina varor på Cementvägen 1 i Haninge.

Här finns också vår stora butik och outlet (2000m2) där du kan fynda mängder av produkter till ännu bättre priser.

Öppettider:
Vardagar: 10.00-18.00
Lördag: 10.00-15.00
Söndag: Stängt

Leveransinformation!

Leveransinformation

Vi erbjuder fri frakt i hela landet!

Brådskande? Beställ expressleverans för endast 395kr!

Vill du ha hjälp? Vi kan hjälpa dig med uppbärning, installation och retur (bortforsling).

 

Kundmeddelande

Öppettider kundtjänst

Vår kundtjänst kommer att ha reducerade öppettider via telefon under vecka 22. Denna vecka nås vi mellan 09:00-12:00.

Vi ber om ursäkt för eventuella besvär detta orsakar.

Topplista

Bosch Kondenstumlare WTW84362SN
Bosch 5 590:-
Bosch Kondenstumlare WTW86268SN
Bosch 5 990:-
Cylinda Kondenstumlare TK 300
Cylinda 3 490:-
Cylinda Kondenstumlare TK 5170
Cylinda 4 190:-
Electrolux Kondenstumlare EDH3674PW3
Electrolux 5 290:-

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Den senaste informationen och våra bästa erbjudanden från tretti.se via e-post.

Läs mer


Print Skriv ut