HELGKAMPANJ: FRI FRAKT till tomtgräns/port & DHL ombud

*Erbjudandet gäller samtliga produkter under perioden 2/6 - 4/6 2023. Gäller ej expressleverans, tillval, tilläggstjänster och returer. Gäller oberoende av andra kampanjer och erbjudanden. För gratis leverans av vitvaror välj "standard" vid leverans.

0771-31 30 31 öppet i dag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • TisdagStängt
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Meny

Grytor & Stekpannor

Köpråd för grytor, kastruller och stekpannor – så hittar du rätt modell för dig

Det kan verka lite som att ta sig fram i en snårig djungel i det stora utbudet av kastruller, grytor och stekpannor i massor av olika utformningar och material. Vi på Tretti.se vil gärna hjälpa dig att hitta det rätta kokkärlet för dina behov – därför har vi satt ihop en kort guide med köpråd som hjälper dig att hitta det perfekta alternativet för just dig.

Tjocklek på botten

Det första du behöver tänka på är tjockleken på botten av kastrullen eller stekpannan du vill köpa. En tjock botten ger en bättre hållbarhet och håller värmen bättre. Du kan alltså steka bättre på eftervärme och temperaturen sjunker heller inte för mycket när du lägger i kall mat i en varm kastrull eller stekpanna. Dessutom ser en tjockare botten till att värmen sprids mer jämnt.

Nackdelen är att ju tjockare botten, desto dyrare brukar kastrullen eller stekpannan vara. Kokkärl i absoluta toppkvalitet har ofta bottnar med över 5 – 6 lager, vilket gör dem lite tyngre och framförallt lite dyrare. Men å andra sidan håller de också längre.

En kastrull med tunn botten är ofta mer lätthanterlig eftersom den inte blir lika tung. Det kan vara en fördel när du t.ex. ska göra tunna crêpes eller pannkakor och behöver lyfta pannan ofta. Tänk dock på att inte ställa en tunnbottnad kastrull på högsta värme direkt eftersom det kan förstöra kastrullen. Börja lite lagom och låt kastrullen värma upp sig ordentligt innan du skruvar upp till högsta effekt.

Kastruller, grytor och stekpannor som passar till induktion

För vanliga elspisar och gasspisar fungerar alla typer av kokkärl, men om du har en induktionsspis måste du ha magnetiska kastruller, grytor och stekpannor. Detta eftersom induktion drivs av magnetism – utan magnetisk köksutrustning kommer metallen inte att börja vibrera, vilket gör att ingen värme produceras. Köksutrustning i t.ex. aluminium behöver därför ha en järnkärna i botten av kastrullen för att passa till induktion.

För de flesta tillverkare kan du läsa i produktbeskrivningen om kokkärlet passar till induktion eller inte. Om du är osäker är det en bra idé att ringa till oss och fråga på 0771 - 31 30 31. Du kan också testa dina kastruller där hemma genom att hålla en magnet mot botten av dem. Fastnar magneten så innehåller kastrullen tillräckligt med järn för att fungera på en induktionshäll.

Vilket material är bäst för stekpannor och kastruller?

En stor fråga är i vilket material du ska köpa dina kokkärl. Olika material har olika fördelar – vad som passar dig beror på vilka önskemål du har inom matlagning.

Gjutjärn

Gjutjärnsgrytorna är en klassiker som än idag håller i sig. Gjutjärn är fantastiskt motståndskraftigt och med rätt behandling kan en gjutjärnsgryta hålla nästan för evigt. De ger en bra och jämn värme runt om hela kärlet och släpper ofta lite järn under tillagningen, vilket kan ge en förhöjd smak för kött och dessutom berika din mat med lite extra järn vilket bara är positivt. Maten brukar sällan fastna tack vare den feta ytan, men grytan behöver lite extra fett för att maten ska släppa lätt.

Nackdelen med gjutjärn är att det tar lite tid att få upp värmen, materialet är oftast ganska tungt att hantera och det är inte heller det allra billigaste att köpa. När du diskar gjutjärn måste du också vara noga med att endast använda varmt vatten – absolut inte diskmedel – och gärna smörja in grytan med lite olja efteråt.

Rostfritt stål

Rostfritt stål är det material som man oftast hittar i restaurangkök eftersom kastruller och stekpannor i rostfritt stål är tåliga, svåra och repa och håller länge. Dessutom sprider de värmen ganska bra. De är också lättare än gjutjärn vilket gör dem mer lätthanterliga i matlagningen.

För hemmakocken är det vanligt att man har kastruller och grytor i rostfritt stål, men sällan stekpannor. Detta eftersom stekning i rostfritt stål kräver en del matlagningskunskap för att maten inte ska fastna. En köttbit ”suger” nämligen gärna fast och släpper först när stekytan är färdig. Men om du framförallt ska koka mat, dvs. tillsätta någon typ av vätska, så fungerar en kastrull i rostfritt stål alldeles utmärkt även för den lite mindre erfarna kocken.

Aluminium med non stick-beläggning

Ett annat vanligt material är aluminium som är täckt med en non stick-beläggning, oftast teflon. Det används mest till stekpannor eftersom beläggningen gör det nästintill omöjligt för maten att bränna fast. Aluminium ger inte riktigt lika jämn och fin värme som järn och stål, men å andra sidan så värms materialet upp snabbare och stekpannorna är lättare att hantera och ofta billiga.

Nackdelar är dock att teflon inte klarar av allt för hög värme och att non stick-beläggningen ofta är känslig för repor, så du bör endast använda steksverktyg i trä. Dessutom slits beläggningen rätt mycket, så en teflonstekpanna håller oftast bara några år. Men då är det inte heller så dyrt att köpa en ny.

Aluminium med keramisk beläggning

En annan variant är stekpannor och kastruller med keramisk beläggning. De har blivit mer och mer populära eftersom den keramiska beläggningen är mer motståndskraftig mot repor och tål hög värme. Keramik släpper inte maten lika lätt som teflon och andra non stick-beläggningar, men de är mångsidiga och lätta att rengöra. Därför ser man fler och fler keramiska stekpannor på marknaden, men det finns också keramiska kastruller och framförallt grytor.

Kom ihåg disken efteråt

När du köper ny köksutrustning är det också viktigt att tänka på rengöringen. Vissa material, som grytor och stekpannor i gjutjärn, får absolut inte diskas med diskmedel eftersom det förstör dem. Andra modeller såsom kastruller i rostfritt stål och vissa stekpannor med teflonbeläggning kan diskas i diskmaskinen. Läs produktbeskrivningen för att vara säker på vad som gäller – och välj sedan efter hur dina matlagningsvanor ser ut.

Behöver du hjälp?

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Tretti på 0771 - 31 30 31 om du har frågor kring vilka kastrull, gryta eller stekpanna som passar dig bäst. Våra produktspecialister hjälper dig att hitta den perfekta matchningen.

Billiga priser på Black Friday

Favoriter

Stäng