- Måndag 08:30-21:00
- Tisdag08:30-12:30
- Onsdag08:30-12:30
- Torsdag08:30-21:00
- Fredag08:30-16:00
- Lördag12:00-17:00
- Söndag12:00-17:00
på mejl här
Mest populära Stekpannor
Stekpannor – så hittar du den perfekta modellen för din matlagning
Det är stor skillnad mellan att steka pannkakor och steka en stor köttbit. Det gör att det idag finns en rad olika sorters stekpannor för matlagning. När du ska köpa en ny stekpanna behöver du därför fundera på vad du mest kommer att använda den till – eller om du kanske behöver köpa ett set olika stekpannor för att täcka in alla dina olika behov.
Vi erbjuder stekpannor i alla möjliga prisklasser, från basmodeller i bra grundkvalitet till premiumpannor för raffinerad matlagning. Och om du skulle hitta din favoritmodell billigare någon annanstans så har vi självklart prismatch.
Vad ska du använda stekpannan till?
När du ska välja stekpanna är det bra att tänka på vad du framförallt kommer använda den till. En wokpanna med höga, rundade sidor är perfekt för asiatisk matlagning eftersom de höga kanterna gör att du undviker spill vid wokningen. En lägre, platt panna med utåtsluttande kanter passar däremot utmärkt för pannkakor. Det är nämligen betydligt lättare att vända dem i en sådan panna. Traktörstekpannan, som har något högre, raka kanter och en platt botten, passar till såsiga rätter som först ska stekas och sedan kokas såsom köttfärssås eller ratatouille, medan en grillpanna ger vackra stekränder och tål höga temperaturer. Vill du kunna använda stekpannan i ugnen behöver du också tänka på att skaffa en panna med ett handtag i metall.
Visste du att det går att steka i vissa grytor? Tjockbottnade grytor i material som gjutjärn passar perfekt om du vill steka söndagsstek. Du kan du nämligen bryna köttet direkt i grytan istället för att först använda en stekpanna och sedan flytta över köttet till en gryta för den långsamma tillagningen. Du hittar såklart även ett grytor här hos oss på Tretti.
Ingen stekpanna eller gryta klarar dock allt, så du kommer troligtvis behöva ha en uppsättning av olika pannor och kastruller så att du har bra redskap till flera olika typer av matlagning. I vårt stora utbud av stekpannor och kastruller hittar du allt du behöver för varierad matlagning.
Funkar stekpannan på en stekplatta med induktion?
Om du har en induktionshäll hemma, eller funderar på att byta till en, behöver du välja en stekpanna som är anpassad för induktion. För att fungera på en induktionshäll måste stekpannan nämligen ha en magnetisk botten. Stekpannor i vissa material såsom gjutjärn och rostfritt stål är automatiskt magnetiska, medan stekpannor i andra material såsom aluminium behöver vara konstruerade med en järnkärna i bottenplattan för att fungera. Det framgår av produktbeskrivningen ifall så är fallet.
Vi har skrivit ihop en kort guide som hjälper dig hitta vilka kastruller och stekpannor som passar till induktionsspisar.
Vilket material bör stekpannan vara gjord av?
Stekpannor finns i många material, bland annat rostfritt stål, gjutjärn eller aluminium med teflon- eller emaljbeläggning. Alla material har sina starka och svaga sidor, så tänk efter vad som är viktigast för dig och välj en stekpanna därefter.
Stekpannor i aluminium
Det är vanligt att stekpannor i aluminium har en slags non-stickbeläggning, ofta keramisk eller i teflon. Det gör att maten inte fastnar och pannan blir också mycket lätt att rengöra. Ett annat plus är att du kan minska mängden matfett vid stekningen eftersom beläggningen gör att maten ändå inte fastnar.
Teflonstekpannor passar bra för stekning av matvaror som inte behöver så höga temperaturer såsom fisk och grönsaker. Stekpannor med keramisk beläggning klarar högre temperaturer lite bättre och kan vara bra om du vill bryna kött. Det är dock viktigt att inte använda stekredskap av metall eftersom det kan repa och skada non-stickbeläggningen. Använd trä-, plast- eller silikonredskap istället.
Det är också viktigt att handdiska stekpannan först efter att den har svalnat. Maskindisk och diskningen när pannan är varm kan göra att beläggningen lossnar. Generellt sett så slits beläggningen med tiden och en aluminiumpanna har därför inte samma livslängd som en stekpanna i exempelvis gjutjärn. Aluminium är inte heller magnetiskt så om stekpannan ska fungera på induktion behöver den vara konstruerad med en järnkärna i bottenplattan. Om så är fallet är detta indikerat i produktbeskrivningen.
Stekpannor i rostfritt stål
Stekpannor i rostfritt stål har många fördelar: de kan maskindiskas, tål höga temperaturer och funkar till flera olika typer av matlagning eftersom de har en snabb och jämn värmefördelning i hela pannan. Rostfria stekpannor är därför vanliga i restaurangkök.
Det enda kruxet är att rostfritt stål kräver en viss tillagningsteknik. Det är nämligen lite som att grilla när man steker i en rostfri stekpanna. Först suger maten sig fast och släpper först när stekytan är klar. Därför är det viktigt att man inte försöker vända på maten för tidigt och att man har koll på att temperaturen inte är för hög för då bränns det lätt. Stekpannor i rostfritt stål kräver också en del matfett för att maten inte ska fastna.
Stekpannor i gjutjärn
Gjutjärnspannan är en riktig arbetshäst som håller länge. De tål matlagning på höga temperaturer och kan även användas i ugnen ifall handtaget är av metall. Det tar lite längre tid för en gjutjärnspanna att komma upp i temperatur, men därefter håller den sig varm länge, vilket kan vara en fördel om man vill servera direkt ur pannan.
Gjutjärn släpper lite järn till maten som tillagas, vilket ger en god smak till kött. De funkar också perfekt för långkok och grytor. Nackdelen är att de är relativt tunga att hantera och måste handdiskas utan diskmedel. Diskmedel förstör oljebehandlingen av järnet som finns för att maten inte ska fastna så lätt. För att hållas i bra skick kan en gjutjärnspanna behöva smörjas in med fett lite då och då.
Stekpannor i koppar
Koppar är en effektiv värmeledare och därför kommer kopparpannor snabbt upp i temperatur. Dessutom är de ofta snygga som serveringskärl. En nackdel är dock att koppar inte är magnetiskt och därmed inte funkar till induktion. Det finns dock kopparpannor som anpassats till induktion – läs noga i produktbeskrivningen så att du är säker på att den funkar innan du köper.
Stekpannor i kolstål
Kolstål funkar lite som en blandning av gjutjärn och teflon: den ger minst lika fin stekyta som gjutjärn och släpper också maten lite lättare (om än inte riktigt lika lätt som i en teflonbelagd stekpanna). Samtidigt är kolstål mindre tungt och därmed lättare att hantera än en gjutjärnspanna. Dessutom håller kolstål minst lika länge som gjutjärn!
En kolstålspanna blir ofta bättre med tiden – över tid får materialet en tunn fetthinna som ger en bättre stekyta och gör att maten släpper lättare. För att inte ta bort den här hinnan bör man undvika att diska kolstålspannan med diskmedel. De flesta kolstålspannor har också ganska tunn botten vilket innebär att man ska vara lite försiktig med att inte värma upp pannan för fort. Vid en mycket snabb uppvärmningen kan pannan nämligen slå sig, dvs. botten blir lite bucklig och får pannan mindre kontakt med värmeplattan, vilket försämrar effektiviteten.
Måste stekpannan vara tjockbottnad?
Om du ska steka mycket mat på en gång så väljs gärna en tjockbottnad stekpanna. Den tjockare botten ser till att värmen sprids jämnt och att temperaturen hålls uppe när du lägger i maten. Om temperaturen sjunker för mycket så kokas maten snarare än steks.
Stekpannor med tunna bottnar är ofta billigare i inköp, men då gäller det att inte värma upp dem för snabbt när du lagar mat. En tunnbottnad stekpanna kan lätt slå sig om den värms upp i för raskt tempo.
Smarta funktioner för stekpannor
Det finns såklart stekpannor med mer eller mindre avancerande funktioner som gör matlagningen smidigare och enklare. Om du t.ex. vill vara säker på att stekpannan alltid har rätt stektemperatur ska du leta efter stekpannor med värmeindikator. En annan smart funktion är en hällpip som underlättar att hälla sås eller sky direkt från stekpannan.
Ett enkelt, ofta förbisett knep, är att investera i en stekpanna som också har ett tillhörande lock. Det gör att du faktiskt kan täcka för maten och slippa att varmt fett stänker iväg vid stekning och hamnar överallt.
Tips för snabbare matlagning
Är du ofta otålig med matlagningen och vill ha det färdigt så snabbt som möjligt? Då är det kanske en tryckkokare som du ska kika efter. En tryckkokare är en sluten kastrull som håller värmen och trycket konstant, vilket minskar tillagningstiden. Kolla in vårt utbud och se om det möjligtvis är något som skulle passa dina matlagningsvanor.
Favoriter