- Måndag 08:30-21:00
- Tisdag08:30-21:00
- Onsdag08:30-21:00
- Torsdag08:30-21:00
- Fredag08:30-16:00
- Lördag12:00-17:00
- Söndag12:00-17:00
på mejl här
Mest populära Bakmaskiner
Bakmaskin – Njut av hemgjort, nybakat bröd enkelt och snabbt
Bakmaskinen kommer ursprungligen från Japan men har på senare år blivit en av våra mest populära köksmaskiner. En bakmaskin, eller brödmaskin som den ibland också kallas, kan användas till både bröd och kakor, men maskinen är framförallt anpassad till att baka bröd. Beroende på vilken modell du väljer kan du baka många olika sorters bröd, från den vanliga formfranskan till delikata varianter med nötter och russin. Maskinen knådar, jäser och bakar brödet åt dig. Allt du behöver göra är att hälla i ingredienser och trycka på en knapp.
Vad är fördelarna med en bakmaskin?
Framförallt är det lättare att äta mer hälsosamt i och med att du har full kontroll över vilka ingredienser som tillsätts. Mycket bröd som säljs i butik innehåller en hel del socker, men när man bakar själv är det lättare att justera mängden av olika ingredienser. Dessutom är det närmast lite vardagslyx att kunna njuta av nybakat bröd utan att behöva gå till bageriet.
Slipp att diska upp massor av byttor och köksverktyg
En annan fördel med en bakmaskin är att du slipper ett berg av disk efter varje användning. I och med att alla ingredienserna tillsätts direkt i maskinen uppstår inga mjölfläckar, degrester eller klibbiga fläckar på vare sig köksbänk, händer eller andra köksverktyg. Lättare än så kan det inte bli!
Rengöringen av själva bakmaskinen är också relativ enkel. Maskinen har en inbyggd brödform som kan tas ut och diskas av när brödet är färdigt. Det brukar vara ganska lätt eftersom gräddningen gör att brödet släpper från kanterna och det blir relativt få rester som fastnar på själva formen. De flesta bakmaskiner har också en eller två små degkrokar som kan klickas loss och diskas av efter användning. Om degkroken är i metall utan några rörliga delar så man också köra den i diskmaskinen utan problem.
Spara pengar i längden
Det är ofta betydligt billigare att baka eget bröd än att köpa bröd i butik. Speciellt om du ofta äter mackor till frukost eller mellanmål. En annan ekonomisk fördel är att de flesta bakmaskiner är mer energisnåla än att baka bröd i ugn. Många bakmaskiner förbrukar omkring 500–700 Watt, medan att baka bröd i ugn drar flerdubbelt så mycket ström. Det beror på att ugnen först ska värma upp ett stort utrymme med mycket luft och sedan läcker värme under själva bakningen.
Kapacitet – hur stor eller liten bakmaskin behöver man?
En bakmaskin tar dock en del plats på köksbänken, så kolla gärna måtten innan du köper. Enkelt uttryckt kan man säga att ju större maskin, desto större limpor kan man baka. Ett hushåll med flera brödälskande medlemmar kan behöva en maskin som kan baka bröd på minst 1 kg. Som referens kan du tänka att en rejäl, stor limpa som man köper i mataffären, t.ex. Pågenlimpa, ofta väger ca 900 gram.
Om man är ett mindre hushåll, eller kanske inte äter bröd lika ofta räcker det vanligtvis med en bakmaskin med mindre kapacitet. Äter man bröd regelbundet, men inte så stora mängder varje gång, kan man välja om man helst vill investera i en stor bakmaskin och baka mer sällan, eller tvärtom köpa en liten bakmaskin och baka ofta för att alltid kunna njuta av nybakat. Här finns inget rätt eller fel utan det är dina preferenser och matvanor som sätter ramarna.
Antal bakprogram
Hur många bakprogram man behöver är upp till var och en. Många bakmaskiner kommer med flera inbyggda bakprogram och ibland även en medföljande receptbok för både ljusa och mörka bröd. Vissa bakmaskinen kan även förbereda pizzadeg!
Särskilt program för glutenfritt bröd
Ifall det är viktigt för dig att kunna baka glutenfritt bröd behöver du försäkra dig om att bakmaskinen har ett särskilt program för just detta. Glutenfritt sätter lite andra krav på bakmaskinens funktioner så för att få ett bra resultat är det viktigt att bakmaskinen har ett program som är anpassat för de annorlunda ingredienserna och den lite speciella bakprocess som glutenfritt innebär.
Separat fack för nötter, frukt och liknande
Om du vill kunna baka bröd som innehåller nötter, torkad frukt eller liknande så behöver du en bakmaskin som har ett särskilt fack för detta. Bakmaskinen håller då dessa ingredienser separat till dess att degen har knådats färdigt. Då öppnas facket och ingredienserna fördelas jämnt i den färdiga degen. Om du lägger i fruktbitar eller nötter från början så kommer dessa att krossas istället för att fördelas jämnt i lagom stora munsbitar i brödet.
Hur gör man med jästen i en bakmaskin?
Det lättaste är att använda torrjäst i en bakmaskin. Den är mycket lättare att tillsätta än vanlig, färsk jäst och många recept för bakmaskiner är också anpassade för just torrjäst. Det går dock att använda vanlig, färsk jäst också. I så fall är det bra att lösa upp den i förväg i vätskan. Läs mer om hur du bakar bröd i bakmaskin i det här blogginlägget.
Non-stickbeläggning
Många bakmaskiner har en non-stickbeläggning på själva brödformen som brödet bakas i. Det gör det betydligt enklare att få ut brödet ur formen när det är klart, men även att diska av formen efter användning. En liten, men avgörande detalj som kan vara värt att försäkra sig om att den modell du tänker köpa har.
Ljudnivå
Ljudnivån är en annan faktor som kan vara bra att tänka på. De flesta bakmaskiner tar ett par timmar på sig att baka brödet, så om du är ljudkänslig kan det vara bra att kika lite på ljudnivån för att hitta en modell som arbetar så tyst som möjligt.
Snabbprogram
En populär funktion är ett snabbprogram som gör det möjligt att baka ett färdigt bröd på en dryg timme. Det är mycket praktiskt om man har knappt om tid, men generellt blir brödet bättre genomknådat och får godare konsistens när man använder de vanliga bakprogrammen.
Timer
En mycket smart funktion är timern som gör att du kan fördröja att maskinen startar upp till 12–15 timmar. Perfekt om man vill preppa på kvällen och sedan vakna upp till färdigt, nybakat bröd.
Varmhållningsfunktion
Vissa bakmaskiner, ofta de lite dyrare premium-modellerna, har en varmhållningsfunktion som håller brödet härligt varmt om man inte vill äta direkt när det är färdigt.
En knep är annars att bara rosta en brödskiva när det är dags att äta. Även mörkt bröd blir ofta mycket gott att äta rostat – och självklart hittar du även brödrostar här hos oss på Tretti.
Fynda bakmaskiner till extra låga priser
Letar du efter en bakmaskin på rea? Kolla då in vår samlingssida för aktuella erbjudanden! Här samlar vi alla produkter som just nu har ett extra lågt pris. Skulle du hitta din favoritmodell till ett bättre pris någon annanstans är det absolut inte ett problem – hos Tretti kan du nämligen få prismatch!
Fler smarta hushållsmaskiner
Hos oss på Tretti hittar du massor av bra köksverktyg som hjälper dig att göra matlagningen smidigare, enklare, eller bara helt enkelt roligare. Här är tips på några fler populära hushållsapparater:
Om du vill göra långkok, mustiga grytor eller kanske pulled pork, men inte har tid att stå i köket flera timmar heter lösningen en slowcooker. En slowcooker är både mer energieffektiv än att laga samma typ av mat i en gryta på spisen och den ser till att maten inte bränns vid. Dessutom arbetar den helt självständigt. Det är bara att hälla i ingredienserna, välja rätt program och sedan sköter slowcookern resten. Du kan bara slå dig ner och njuta intill det att du känner de läckra dofterna från långkoket fylla köket.
Om du istället är ute efter att laga mat på riktigt hög gastronomisk nivå, utan att behöva investera i ett helt restaurangkök, så är en sousvide ovärderlig. Med en sousvidemaskin lagar du maten vakuumförpackat i ett vattenbad, vilket ger en tillagning i konstant temperatur och därmed betydligt saftigare slutresultat. Det finns både sousvidemaskiner med inbyggt vattenbad och sousvide-stavar som fästs på en externt vattenbad, t.ex. en stor kastrull.
En ny uppseglare bland smarta hushållspparater är multicookern. Den påminner lite om en slowcooker, men den är betydligt mer mångfunktionell. En multicooker kan ofta både steka, bryna, ångkoka, göra soppa, koka ris, göra långkok, m.m. Varje modell har sina egna program så läs produktbeskrivningen noga.
En multicooker kan vara lösningen om du har ett litet kök med få stekplattor. Eller om du har barn som gärna vill vara med vid matlagningen, men som är för små för att säkert kunna hantera ugn och spis. Dessutom sparar du också tid då en multicooker ofta tillagar maten snabbare och genererar mindre disk än vanlig matlagning.
Hela utbudet av hushållsapparater för enklare, roligare eller mer avancerad matlagning hittar du här.
Favoriter