- Måndag 08:30-21:00
- Tisdag08:30-12:30
- Onsdag08:30-12:30
- Torsdag08:30-21:00
- Fredag08:30-16:00
- Lördag12:00-17:00
- Söndag12:00-17:00
på mejl här
Mest populära Vakuumföpackare
Vakuumförpackare
Vakuumförpackaren, eller en vacuum sealer som det heter på engelska, är ett mycket användbart verktyg för dig som vill att din mat ska hålla längre. Att investera i en vakuumförpackare kan därför passa både dig som storhandlar mycket eller dig som odlar eget och behöver ta hand om skörden. Om du jagar är en vakuumförpackare nästan ett måste för att kunna ta tillvara på allt kött på ett bra sätt.
Vilka fördelar finns med en vacuumpackare?
Den största fördelen med en vakuumförpackare är att den förlänger hållbarheten på maten avsevärt. Ett exempel är fryst kött. I en vanlig förpackning från mataffären är hållbarheten i frysen ca 6 månader. Om du istället vakuumförpackar köttet förlängs hållbarheten till 2-3 år! Dessutom skyddar vakuumförpackningen mot frostskador.
En annan fördel är att vakuumförpackade livsmedel bevarar smaker mycket bättre tack vare bristen på syre. Det passar perfekt för hemmaodlaren som vill spara smakerna från årets skörd och ett bra alternativ till att torka frukt och bär med en svamp och frukttork. Numera finns det flera modeller av vakuumförpackare som ger möjlighet att anpassa vakuumförseglingen till hur mycket vätska livsmedlet innehåller. Mjuka livsmedel som innehåller mycket vätska förseglas på ett mer skonsamt sätt för att undvika att krossas.
Vakuumförpackaren kan också användas för att behålla fräschören på grönsaker som kylförvaras. Vi har ofta en tendens att slänga mat som ser lite skrumpen ut, även om det i övrigt inte är något fel på den. Genom att vakuumförpacka grönsaker håller de sig fräscha längre, vilket gör att du minskar mängden matspill.
Ett annat tips är att använda vakuumförpackaren när du ska marinera kött. I en vakuumförsluten påse behöver köttet bara 20 minuter för att marineras. Om du vill prova på att laga sous vide är en vakuumförpackare också en god investering. Sous vide är en metod där du tillagar en råvara i en vakuumförpackning i vatten. Den att vattnet håller konstant samma temperatur under en längre tid blir tillagningen extra skonsam så att maten blir extra saftig och behåller mycket smak. Det går i teorin att laga sous vide genom att använda sig av förslutningsbara plastpåsar, men det blir inte samma slutresultat som med vakuumförpackning, eftersom det inte blir samma täthet med en manuellt försluten påse.
I det här blogginlägget hittar du ännu fler fördelar med en vakuumförpackare!
Vakuumförpacka direkt i färdiga matlådor
För vissa modeller av vakuumförpackare finns det även möjlighet att köpa till (eller om det medföljer på köpet) särskilda vakuumlådor. Dessa kan du dels använda för att vakuumförpacka riktigt känsliga livsmedel, som mogna bär, dels till att vakuumförpacka matrester till färdiga matlådor. Genom att vakuumförpacka matresterna behöver du inte äta dem på en gång, t.ex. om man får mat över på fredagen och vill ha med sig matlåda på jobbet på måndag. Då är det bara att lägga i lådan, vakuumförsegla och ställa in i kylen. På måndag morgon kan du sedan ta med hela lådan direkt i väskan!
Vilka funktioner bör en vakuumförpackare ha?
Det finns en uppsjö av smarta funktioner som en vakuumförpackare kan ha. Här under listar vi några vanliga:
- Automatisk lås- och spärrmekanism: Med en automatisk låsmekanism innebär det att du enkelt kan fästa påsarna i förpackaren när du ska vakuumförsegla. På så vis slipper du hålla påsen på plats samtidigt som du manövrerar knapparna på själva vakuumförpackaren. De allra flesta modeller har detta, men viktigt ändå att kolla efter när du ska köpa en ny modell.
- Inbyggd förvaring och avskärare för vakuumpåsarna: En annan smart funktion de flesta vakuumförpackare har är att du kan förvara påsarna på en rulle direkt inne i förpackaren. Med hjälp av en inbyggd avskärare kan du sedan anpassa hur stor påse du behöver för ögonblicket. I och med att du själv bestämmer påsens längd kommer påsen vara öppen i båda ändar. Kom därför ihåg att försegla ena sidan innan du stoppar in maten som du vill vakuumförpacka.
- Droppskyddsbricka: När man vakuumförspeglar kan ibland vätska från livsmedlet pressas upp. Vissa modeller har därför en inbyggd och diskningsbar droppskyddsbricka som du placerar påsens kant i. Om någon vätska från maten pressas upp under tiden som vakuumförseglingen pågår så landar dropparna i droppskyddet istället för att skvätta ner hela maskinen.
- Olika lägen för mer skonsam vakuumförsegling: En funktion som vi tidigare nämnt är olika lägen för att anpassa vakuumförseglingsprocessen till hur känsligt livsmedlet är.
- Pulsfunktion för manuell kontroll över vakuumförseglingen: Vissa modeller av vakuumförpackare har en pulsfunktion som ger dig stor kontroll över själva processen. Det är mycket användbart om du vill kunna förpacka riktigt känsliga livsmedel utan att de krossas. Genom att pulsa vakuumförspeglingen lite i taget kan du själv bestämma när du vill stanna.
- Medföljande slang för försegling av vakuumlådor: Om du vill kunna vakuumförpacka mat i särskilda plastlådor behöver du också ett tillbehör. Det är vanligtvis en slang som kan kopplas på förpackaren och leds till en särskild ventil på lådans lock. Slangen suger sedan ut luften ur lådan. I de flesta fall medföljer inte själva lådorna till vakuumförvaring, så dessa kommer du sannolikt behöva köpa till som tillbehör.
- Stående förvaring: En vakuumförpackare som kan förvaras stående sparar plats, vilket är bra om du har ont om utrymme i köket.
Vilka påsar använder man tilll en vakuumpackare?
Även om det i allra flesta fall medföljer påsar till själva förpackaren, så behöver man ju någon gång köpa nya. Vakuumpåsar till vakuumförpackare finns ofta att köpa både från tillverkaren och från andra varumärken. Köper man från ett annat varumärke än det som man har på själva förpackaren är det viktigt att kolla att måtten passar. De flesta påsar säljs på rulle, där man själv skär av hur stor bit man behöver.
Om du ska använda påsarna till sous vide-matlagning är det viktigt att kontrollera att påsarna tål upphettning. Ett tips är också att kika om påsarna kan användas i mikrovågsugn, t.ex. för att kunna tina fryst, vakuumförpackad mat snabbare.
Vilket varumärke ska jag välja?
Det finns ett stort utbud av varumärken att välja mellan men ett av de allra tidigaste på marknaden var Foodsaver. Foodsaver vakuumförpackare brukar ofta lyftas i olika konsumenttester och de har modeller som har utnämnts till bäst i test av bl.a. Råd och Rön.
Ett annat varumärke som också lyckats väl är OBH Nordica vakuumförpackare. Detta varumärke med nordiska rötter kan också stoltsera med några modeller som blivit bäst i test. Det finns dock många fler varumärken att välja mellan och självklart spelar ju priset också roll. Om du vill ha rådgivning är du alltid välkommen att kontakta oss på Tretti. Vi hjälper gärna till att välja ut ett par modeller som matchar dina behov och tänkta budget.
Sugen på ännu fler smarta hushållsapparater
Det är lätt att bli entusiastisk när man pratar om smarta hushållsapparater – det finns ju massor med av praktiska och roliga hushållsmaskiner att utrusta hemmet med! Vad sägs t.ex. om en bakmaskin som gör att du kan njuta av nybakat bröd på morgonen, utan att behöva gå upp i ottan? Eller kanske en riskokare som fixar perfekt kokt ris varje gång så att du aldrig mer behöver diska en kastrull med fastklibbat, bränt ris. Det är bara några exempel ur vårt stora sortiment. Låt dig inspireras och gå på upptäcksjakt i vårt utbud av hushållsapparater här.
Ute efter att hitta en vakuumförpackare till ett extra bra pris?
Om du letar efter en vakuumförpackare till fyndpris så tipsar vi om att kolla in vår samlingssida för aktuella erbjudanden. Här samlar vi alla varor som just nu har ett extra lågt pris. Ett annat tips är att slå till på Black Friday när vi har otroliga priser på stora delar av utbudet i hela butiken!
Favoriter