HELGKAMPANJ: FRI FRAKT till tomtgräns/port & DHL ombud

*Erbjudandet gäller samtliga produkter under perioden 2/6 - 4/6 2023. Gäller ej expressleverans, tillval, tilläggstjänster och returer. Gäller oberoende av andra kampanjer och erbjudanden. För gratis leverans av vitvaror välj "standard" vid leverans.

0771-31 30 31 öppet i dag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • TisdagStängt
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Meny

Fläkt & Luftvård

Fläkt och luftvård

Bra inomhusklimat är ytterst viktigt för ditt välmående. Hus byggs för att vara så täta som möjligt för att så lite energi som möjligt behövs för att värma upp dessa, men tätheten kan orsaka problem också. Idag finns det väldigt bra mekaniska ventilationslösningar, som balanserar optimalt inomhusluften, men dessa saknas ännu i många hus. Om inomhusluften inte är bra kan det orsaka att astma och allergier utvecklas och/eller att symptomen förvärras om du redan har någon av dessa sjukdomar.

För att nå en optimal balans måste många faktorer tas till hänsyn. Först och främst så ska den fuktiga förbrukade luften ut ur huset. Antingen sköter den mekaniska ventilationen det automatiskt eller så måste du göra det själv genom att vädra huset tre gånger per dag i cirka 10 minuter, men bra vädring räcker inte alltid. Det kan behövas andra lösningar också.

Luftrenare

Det finns alltid mer eller mindre damm, kvalster, mögelporer, pollen, pälsallergener och andra irriterande ämnen i inomhusluften. Därför ska ditt hem städas regelbundet, men det räcker inte alltid till för att hålla dessa borta från ditt hem. Speciellt om mekanisk ventilation saknas och ditt hus vädras direkt via utomhusluft. Då kan det vara skäligt att investera i en luftrenare.

Det finns många olika slags luftrenare på marknaden, men gemensamt för dom alla är att orenheter ska filtreras bort från inomhusluften. Luftrenare är ofta bra på att filtrera bort alla orena partiklar som svävar i luften.

Det används lite olika tekniker i luftrenare för att filtrera bort orena partiklar från luften, men dom vanligaste är mekaniska och elektrostatiska.

Mekaniska luftrenare är fläktar som filtrerar via Hepa- eller ULPA-filter din inomhusluft och på det sättet renar och förbättrar ditt inomhusklimat.

Elektrostatiska luftrenare däremot använder jonisering av luften, så att orena partiklar klumpar ihop sig och är därför lättare att filtrera bort.

Luftavfuktare

Luftavfuktare kan ibland behövas om ventilationen är dålig i fuktiga utrymmen, som badrum, tvättstuga, källare eller krypgrund. Rekommenderad luftfuktighet i hus är 40-50 %. Om luften är fuktigare än 50 % kan det öka tillväxten av oönskade mikroorganismer som svamp, mögel, kvalster och bakterier. Dessa kan med tiden skada konstruktionen i ditt hem och även orsaka hälsoproblem.

Det finns ett brett utbud av märken och modeller av avfuktare i olika storlekar för olika behov. Kondensavfuktare används i uppvärmda utrymmen när sorptionsavfuktare i kalla. Kondensavfuktare har en behållare där kondensvattnet samlas och det ska tömmas med jämna mellanrum beroende på behållarens storlek. Det finns även modeller där slang kan användas för att leda ut vattnet direkt i avloppet. Med sorptionsavfuktare leds den fuktiga luften direkt ut ur huset. I båda ska filter rengöras och bytas regelbundet.

Luftfuktare

På vintern kan inomhusluften bli för torr och det kan orsaka irritationer i ögon, hals, näsa och huden. Om du lider av astma eller allergier kan symptomen förvärras. Rekommenderad luftfuktighet är 40–50 % och om den blir lägre än så i ditt hem kan en luftfuktare vara ett bra köp för att åtgärda problemet.

Det finns olika slags luftfuktare, men dom två vanligaste är ultrasoniska och evaporativa luftfuktare. Ultrasoniska fuktare skapar först en dimma av vatten, som sedan sprids i luften som ånga. Eporativa luftfuktare använder istället luftfuktningsfilter som absorberar vatten, som sedan sprids ut i luften via fläktar. Ultrasoniska fuktare är ofta billigare att köpa, men vilket du ska välja beror helt på dina behov. Det finns luftfuktare i många olika storlekar och prisklasser.

Aircondition & Klimatanläggning

Det nordiska klimatet är inte så hett att det skulle finnas behov för stora AC och klimatanläggningar men det kan vara skönt att ha en portabel AC eller luftavkylare under sommaren. En portabel aircondition svalkar i hettan men värmer även i kylan. Du väljer själv temperaturen och AC:n sköter det automatiskt.

I dag finns det väldigt många modeller och märken att välja mellan. Många av dessa är idag tysta, effektiva och energisnåla. Det finns även modeller som samtidigt renar inomhusluften. Om det bara finns behov för kylning av luften finns det billigare luftavkylare att välja istället. Dessa är bara till för att kyla ner luften.

Fläktar

Fläktar är det billigaste sättet att få igång luftflöde i hemmet. Speciellt varma sommardagar kan den varma luften stå still och då kan det vara skönt att använda en fläkt för att få den att cirkulera lite. Det kan räcka med en liten bordsfläkt för att göra skillnad, men det finns ett brett utbud av olika slags fläktar att välja mellan från billiga bordsvarianter till effektiva pelare varianter som har fler inställningsmöjligheter och ofta har också timer och fjärrkontroll.

Spara pengar på en ny aircondition eller klimatanläggning på Black Friday

Favoriter

Stäng