Spara 40% på allt från Bauknecht! Erbjudandet gäller under perioden 22/5 - 04/06 2023 och kan ej kombineras med andra kampanjer och erbjudanden.
- Måndag 08:30-21:00
- TisdagStängt
- Onsdag08:30-21:00
- Torsdag08:30-21:00
- Fredag08:30-16:00
- Lördag12:00-17:00
- Söndag12:00-17:00
öppen
Mest populära Luftavfuktare
Luftavfuktare – håller luftfuktigheten i schack
För hög luftfuktighet i hemmet kan orsaka en hel del problem. Mögel, allergener och kvalster får ofta en gynnsam tillväxtgrund vid hög luftfuktighet och dessutom kan fuktskador i väggar och tak bli mycket kostsamma att reparera. Med en bra luftavfuktare kan du åtgärda problemet billigt och enkelt innan det blir för stort.
Luftfuktighet är ett mått för hur mycket vattenånga som finns i luften. Luftfuktigheten i ett hem kan snabbt stiga av flera anledningar, bland annat vid matlagning, när man torkar tvätt, duschar och när vi sover. Om du har för hög luftfuktighet under längre tid kan du få problem med att fukt tränger in i väggar, golv, tak och möbler. Det är också vanligt att mögel växer till, vilket är direkt hälsofarligt. Husmögel är otroligt belastande för våra luftvägar och många är dessutom allergiska mot just mögel.
Luftfuktigheten kan du mäta med en digital hygrometer, men de flesta luftavfuktare har idag en inbyggd hygrometer så att den själv håller koll på luftfuktighetsgraden och anpassar sig därefter.
Kondensationsavfuktare eller sorptionsavfuktare – vad ska man välja?
Det finns två vanligt förekommande typer av luftavfuktare: kondensationsavfuktare och sorptionsavfuktare (även kallad adsorptionsavfuktare).
En kondensationsavfuktare är ofta den typ av luftavfuktare man stöter på i beboliga delar av hemmet såsom badrum, tvättstuga eller sovrum. Detta eftersom kondensationsavfuktaren inte fungerar där temperaturen är för låg (under ca 5 °C). Tekniken påminner om ett kylskåp: luften sugs in och kyls ned. Fukten i luften kondenseras då och fångas upp i en särskild behållare som måste tömmas regelbundet.
I vissa fall man kan dock koppla på en slang som leder ut kondensationsvattnet direkt i avloppet. Den största nackdelen med en kondensationsavfuktare är såklart att den inte fungerar i kalla utrymmen, men fördelarna är samtidigt många: den är ofta billigare, kan ofta flyttas mellan olika rum, har en mer tilltalande design och installationen är otroligt enkel – det är bara att koppla in sladden och köra igång.
En sorptionsavfuktare kallas ibland för en krypgrundsavfuktare, vilket är talande för vilka utrymmen den oftast används till. Avfuktningen går till så att luften sugs upp av ett fuktabsorberande material. Därefter tillförs värme så att fukten i absortionsmaterialet förångas och leds ut som vattenånga via ett särskilt rör.
Fördelen med detta är att systemet fungerar även i riktigt kalla temperaturer, därmed passar den perfekt för kalla garage, källare, kallvindar eller krypgrunder. Nackdelen är att en sorptionsavfuktare är betydligt dyrare. Dessutom kräver de ofta en mer komplicerad installation och är därmed inte heller särskilt flyttbara.
När kan man använda en luftavfuktare?
En luftavfuktare är ett viktigt komplement till att skapa bättre inomhusluft eftersom en hög luftfuktighet ofta är en grogrund för hälsofarligt mögel. Den passar väldigt bra att använda i sommarstugan, källarutrymmet, garaget, badrummet, tvättstugan eller egentligen vilket utrymme som helst som har hög luftfuktighet. Om du torkar tvätt inomhus är det bra att använda luftavfuktare för att undvika att fukten från kläderna sprider sig till andra delar av huset. En luftavfuktare fungerar bra i preventivt syfte, men den kan också vara till stor hjälp om skadan redan har skett. Har du fått en fuktskada kan det vara en god idé att sätta dit en luftavfuktare för att påskynda torkningen av golv, väggar och möbler.
Dålig inomhusluft beror dock inte alltid på hög luftfuktighet. Det kan också vara mycket partiklar i luften som skapar en obehagskänsla eller t.o.m. allergibesvär. I så fall är det troligtvis en luftrenare som du behöver istället.
Andra användningsområden för luftavfuktare
Sommartid kan en luftavfuktare användas för att sänka inomhustemperaturen. Genom att sänka luftfuktigheten inomhus sjunker nämligen även graderna. Denna metod är mer energisnål än att använda luftkonditionering, men den är såklart inte riktigt lika effektiv. För mer effektiv avkylning är det bättre att investera i en riktigt luftkylare eller en fläkt.
Har du andra behov, t.ex. uppvärmning av inomhusluften, hittar du såklart hela vårt stora utbud inom luftvård här.
Vad är den optimala luftfuktigheten?
Luftfuktighet mäts på skalan ”den relativa luftfuktigheten” (RF). Den ska helst ligga mellan 25–65% men det beror lite på årstid hur det ser ut. På sommaren ska den ligga under 65% och under vintern under 45%.
Hur ska en luftfuktare placeras?
När du använder en luftavfuktare bör du hålla dörrar och fönster stängda för bästa möjliga resultat. Placera den gärna där luftgenomströmningen är optimal. Alltså inte upp mot ett hörn, mot en vägg eller textiler. Maskinen måste ha plats att ta in luft från omgivningen och få möjlighet att låta den utströmmande luften cirkulera fritt i rummet.
Kapacitet och arbetsområde
Ett vanligt mått för luftavfuktare är arbetsområde, dvs. hur stor yta angett i kvadratmeter som luftavfuktaren bör klara av att avfukta. Det måttet kan du använda dig av för att få en någorlunda uppfattning om en viss modell kan passa för ditt behov, men tänk på också på hur utrymmet egentligen ser ut. Avfuktaren får ett betydligt svårare jobb om ytan är uppdelad på många små rum eller om den ska stå i är ett garage som kanske inte är helt vindtätt. I sådana fall kanske luftavfuktaren inte klarar av att fukta av luften överallt, även om den på pappret borde klara av ytans storlek. Välj därför hellre en luftavfuktare som är anpassad för det rum du vill använda den i, än att stirra dig helt blint på antalet kvadratmeter.
Kapacitetet för luftavfuktare anges i antal liter fukt som avfuktas per dygn under ett givet förhållande. Som standard brukar 35 ºC och 80 % relativ luftfuktighet anges som givet förhållande för mätning av kapaciteten. Kapaciteten kan användas för att jämföra olika modeller mot varandra men är ofta lite svårtolkat i övrigt.
I och med att det angivna måttet endast gäller under ett givet förhållande (oftast vid 35 ºC och 80 % relativ luftfuktighet, vilket det sällan är i Sverige), kan det svårt att veta om en viss modell passar för just det utrymme som du skulle behöva avfukta. Vi rekommenderar därför att du kontaktar en av våra produktspecialister innan du köper så att du får hjälp och vägledning till att välja ut några modeller som motsvarar dina behov.
Tankvolym för avfuktaren
Om du väljer en kondensationsavfuktare behöver du också tänka på hur stor tankvolym är. Ju mindre tank, desto oftare kommer du behöva tömma den. De flesta avfuktare brukar också stängas av automatiskt när tanken är full, så det gäller att kolla lite då och då så inte avfuktningen avbryts utan att du märker det. Ett alternativ är att välja en modell där du kan koppla på en slang och leda ut kondenserat vatten direkt i en avloppsbrunn.
En vanlig fråga är hur man ska komma åt att kontrollera och tömma tanken för en kondensavfuktare som står i en krypgrund där det ju inte finns någon avloppsbrunn. Det kan man ofta lösa med hjälp av en stenkista. En stenkista är ett hål i marken på ett par decimeter som fylls med makadam. Slangen från avfuktaren kan du sedan föra ned i makadamen. I och med att avfuktaren bara kondenserar någon deciliter vatten per timme så kommer vattnet att tränga ned i marken och stanna där.
Ljudnivå för luftavfuktare
Om du ska använda avfuktaren inne i hemmet, t.ex. i badrummet eller sovrummet, bör du slänga ett extra öga på hur mycket den låter. En alltför bullrig avfuktare kan vara störande. Ljudnivån anges i decibel med A-filter, dvs. ljud såsom ett mänskligt öra uppfattar det. Som referens kan du utgå från att ett samtal i normal ton mellan två människor ligger på ca 60 dB(A). Kom dock ihåg att decibelskalan ökar exponentiellt så att för var tredje decibel ljudnivån stiger på skalan uppfattar vi den som dubbelt så hög.
Byte av filter för luftavfuktare
I princip alla luftavfuktare har ett eller flera filter som behöver bytas ut eller rengöras med jämna mellanrum. Det ansamlas gärna en hel del damm så det är viktigt att filtret rengörs för att luftavfuktaren ska kunna fungera optimalt. Följ alltid tillverkarens rekommendationer för hur ofta du behöver byta filter och läs i manualen för att få en uppfattning om hur enkelt ett filterbyte verkar vara för en viss modell.
Vissa avfuktare har tvättbara filter, vilket gör att du slipper köpa nya filter lika ofta.
Andra smarta funktioner för luftavfuktare
Separat kontrollenhet - Om du vill ha en avfuktare som ska stå avskilt i en krypgrund eller på en kallvind kan du titta efter en modell som har en separat kontrollpanel som du kan ha inomhus. På så sätt kan du kontrollera luftfuktigheten och ändra inställningar utan att behöva gå upp på vinden eller krypa ned i grunden. Du behöver dock se till filtret då och då, så helt utan tillsyn kan avfuktaren inte lämnas.
Mobil avfuktare med hjul - Om du gärna vill kunna använda avfuktaren till olika rum efter behov, eller kanske ställa undan den för förvaring när den inte behövs, kan det vara smart med hjul på apparaten. De flesta avfuktare brukar nämligen vara ganska tunga, speciellt om vattentanken för kondensationsavfuktaren är fylld.
Riktbart utblås eller särskilt torkläge för tvätt - Om du vill använda en avfuktare till att torka tvätt inomhus är det bra om utblåset kan vinklas så att den torra luften blåser direkt på tvätten. Det snabbar på torkningen. Det finns också vissa avfuktare som har särskilda torklägen för tvätt.
Timer - En mycket smart funktion för att både spara pengar på elräkningen och vara lite snällare mot klimatet är att använda sig av en timer. Med hjälp av timern kan du ställa in så att avfuktaren endast arbetar ett par timmar varje dag eller kanske på natten när du sover.
Vilket varumärke ska du välja?
Det finns många varumärken på marknaden och det kan vara svårt att veta vad man ska satsa på. En aktör som har funnits med länge är Wood. Det är ett kanadensiskt varumärke som började tillverkas redan 1950. Woods avfuktare har fått rykte om sig att hålla länge, men det finns såklart många fler varumärken att välja mellan. Ring gärna till Trettis produktspecialister för hjälp och vägledning i produktutbudet.
Om du är på jakt efter en luftavfuktare till ett extra bra pris vill vi tipsa om att titta på vår samlingssida för aktuella erbjudanden. Du kan också göra ett riktigt bra klipp under Black Friday!
Skulle du hitta din drömmodell till ett billigare pris någon annanstans är det inget problem – vi erbjuder självklart också prismatch!
Favoriter