JUST NU: FRI FRAKT till tomtgräns/port/DHL ombud
*Gäller ej expressleverans, tillval, tilläggstjänster och returer. Gäller oberoende av andra kampanjer och erbjudanden.
- Måndag 08:30-21:00
- Tisdag08:30-21:00
- Onsdag08:30-21:00
- Torsdag08:30-21:00
- Fredag08:30-16:00
- Lördag12:00-17:00
- Söndag12:00-17:00
öppen
Mest populära Värmepumpar
Bra och billiga värmepumpar
En värmepump är en smart värmelösning som passar både plånboken och miljön. I vårt stora utbud hittar du allt från bra och billiga värmepumpar till de lite mer avancerade modellerna. Ett populärt varumärke är japanska mitsubishi värmepumpar, som är kända för att ha en låg ljudnivå.
Är du ute efter en värmepump till bra pris? Då kan vi tipsa om att fynda riktigt billiga luftvärmepumpar på Black Friday. Vi vill också passa på att informera om att vi självklart kan erbjuda delbetalning av ditt köp genom Klarna. Läs mer om delbetalning här.
Värmepump – klimatsmart och kostnadseffektiv uppvärmning
Med en värmepump kan du själv reglera innetemperaturen efter säsong och får också överlag en bättre luftkvalitet inomhus. En värmepump är också ett kostnadseffektivt alternativ för uppvärmning och dessutom miljövänligt eftersom principen med en värmepump är att ta tillvara på den solenergi som finns lagrad i luft och mark. En vanlig värmepump kan generera upp till fem gånger mer energi än den el som tillförs för att köra pumpen. Det blir alltså en rejäl energibesparing jämfört med direktverkande el, vilket betyder fler slantar i plånboken och mindre belastning för miljön.
Vilka typer av värmepumpar finns?
Man kan säga att det finns tre olika grundkategorier av värmepumpar: luft till luft, luft till vatten och vätska till vatten (även kallat bergvärme). De två sistnämnda kategorierna kan producera varmvatten utöver att producera varmluft, vilket ger ett mer omfattande värmesystem. I gengäld kräver de också mer omfattande installationer och omkostnader som generellt endast får en positiv effekt på lång sikt och vid daglig användning i året runt-boenden.
Vårt sortiment utgörs i huvudsak av så kallade luftluftvärmepumpar, vilka hämtar energi från utomhusluften och omsätter den till varmluft eller, vid behov, kall luft som sedan fördelas jämnt i ditt hem.
Fördelar med luftluftvärmepumpar
Luft till luft-värmepumpar är ett kostnadseffektivt alternativ framför allt till sommarhus, friggebodar eller andra mindre hus som du inte vistas i året om. Det är också för just den här typen av boenden som luft till luft-värmepumpar är mest populära. Detta beror dels på att denna typ av värmepump är enklare att installera, dels att de är jämförelsevis billiga i drift gentemot andra typer av pumpar. Dessutom går också själva uppvärmningen snabbare, vilket gör att du på kortare tid kan få upp värmen i huset. Det kan vara guld värt när man till exempel efter en lång bilresa äntligen kommer fram till sommarhuset för första gången på en ny säsong och då behöver dra igång värmen igen i ett utkylt sommarhus efter vintersäsongen.
Om pumpen även har så kallad underhållsdrift eller 8-gradersfunktion kan den "gå ned i varv" och bibehålla en stabil underhållstemperatur under de perioder du inte vistas i huset. Det kan minska risken för att rör och vattenledningar fryser till under vinterhalvåret.
Så fungerar en luftluftvärmepump
Luftluftvärmepumpen består av två delar: en inomhusdel som vanligtvis är i en ganska nätt storlek, samt en lite större utomhusdel som hämtar energi från utomhusluften. Ju kortare avståndet är mellan de två olika delarna, desto bättre. Delarna är sammankopplade med två tunna rör som innehåller kylgas. Värmen produceras genom en process där kylgasen kondenseras i innedelen och avger värme. Processen drivs av en elektrisk kompressor och kan även omvändas så att pumpen producerar kyla.
Hur fungerar en luftvattenvärmepump då? Jo, det är samma procedur där pumpen utvinner energi från utomhusluften för att skapa vattenburen värme och varmvatten. Utomhusluften värmer upp köldmediet i utomhusdelen av pumpen, och den värmen som genereras genom processen sprids genom pumpens inomhusdel till vattenvärmesystemet i bostaden. På så sätt kan du få både värme och varmvatten.
Energiförbrukning för värmepumpar
Värmepumpar är som tidigare nämnt mycket energieffektiva alternativ och de flesta tillhör de allra bästa energiklasserna både vid produktion av värme och kyla. Energiklass är ett europeiskt standardmått som hjälper dig bedöma produktens energiförbrukning. Märkningen framgår på produktsidan för alla modeller av värmepumpar så att du enkelt kan jämföra olika modeller med varandra.
Det nordiska klimatet, vilket oftast levererar fler kalla dagar än varma, ställer vissa krav på värmepumparna, som måste kunna arbeta effektivt även vid riktigt låga temperaturer. Därför innehåller energimärkningen det som kallas SCOP och SEER-värde. SCOP och SEER är speciella metoder som gör det nämligen möjligt att mäta hur värmepumpens prestanda står sig i olika klimat:
SEER står för seasonal energy efficiency ratio och tar hänsyn till luftvärmepumpens verkningsgrad under en hel säsong, både när det gäller kyla och värme. Ju högre värde, desto högre effektivitet och lägre energikostnader.
SCOP är en nyare metod och står för seasonal coefficient of performance. Vid denna mätning tar man även hänsyn till de förhållanden som är specifika för en viss klimatzon. Ju högre värde, desto högre effektivitet och lägre energikostnader. Energimyndigheten har sedan 2014 ett minimikrav på 3,8 i SCOP-värde för luftluftvärmepumpar i Sverige. Väljer du en pump med högre SCOP-värde säkrar du dig om att pumpen kommer kunna värma effektivt även de dagar då temperaturen sjunker långt under minusstrecket.
Ljudnivå för värmepumpar
En ytterligare faktor att ta hänsyn till av bekvämlighetsskäl är värmepumpens ljudnivå, som kan ha avgörande betydelse särskilt i mindre hem. Detta gäller särskilt innedelen, som dock vanligtvis är avsevärt mycket tystare än utedelen.
Ljudnivå mäts i dB(A) skalan, dvs. decibel med a-filter, vilket innebär att ljudet mäts såsom det uppfattas av ett mänskligt öra. Varje gång ljudnivån ökar med tre decibel på skalan så uppfattar vi människor det som en fördubbling i ljudstyrka. Det innebär att även små skillnader kan få stor betydelse i praktiken.
Installation av luftvärmepump
En luftluftvärmepump kräver inga ingrepp eller ombyggnationer på själva tomten, men däremot är det lag på att installation av värmepumpar alltid måste göras av en behörig installatör för att garanti- och reklamationsrätten ska gälla.
Mer information om våra olika leveransmöjligheter samt uppskattade leveranstider hittar du på vår sida med leveransinformation.
Kom ihåg att installationer av värmepumpar enligt svensk lag alltid måste göras av en behörig installatör för att garanti- och reklamationsrätten ska gälla.
Har du frågor om våra produkter? Hör av dig till vår kundtjänst så hjälper vi dig! Kontakta oss på telefonnummer 0771-31 30 31, chat eller via mail på [email protected].
Andra värmeprodukter
Trots alla fördelar med en värmepump kan man inte komma ifrån att den kräver en fast installation på plats och för vissa boenden behöver man mer flexibilitet. Då kan du med fördel kolla in vårt stora utbud av andra värmeprodukter.
Där hittar du flertalet transportabla värmeprodukter som t.ex. våra värmefläktar. En värmefläkt passar utmärkt om du önskar extra värme temporärt där det inte finns några fasta element, till exempel om man ska jobba en längre stund i garaget eller kanske är ute i kolonilotten tidigt på våren eller sent på hösten. Genom sin nätta storlek kan en värmefläkt enkelt flyttas och kopplas in där den behövs som bäst för stunden.
En annan möjlighet är att välja ett värmeelement. Hos oss hittar du både transportabla och väggfasta element. De transportabla elementen har samma fördel som en värmefläkt, det vill säga att de enkelt kan flyttas och kopplas in där de behövs för tillfället, medan de väggfasta elementen kan vara en mer hållbar lösning om du har ett särskilt rum som alltid är lite extra kallt, t.ex. att värmen från värmepumpen inte riktigt når dit.
För dig som har egen swimming pool har vi också värmepumpar för uppvärmning av pool. Dessa pumpar fungerar på ett liknande sätt som vanliga värmepumpar och hämtar energi från den omgivande luften för att generera värme till vattnet. Ett härligt sätt att förlänga badsäsongen!
Favoriter