Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

10 saker som du aldrig ska diska i diskmaskinen

Det är överraskande många saker som faktiskt kan diskas i diskmaskinen, t.ex. plastleksaker och lampskärmar i glas. Men det finns också saker som du absolut inte bör ställa in i diskmaskinen. Här under har vi listat 10 vanliga saker som inte hör hemma i diskmaskinen fastän många tror det.

1. Kristallglas

Det kan vara en mindre katastrof att ödelägga fina kristallglas som ofta är arvegods. Kristallglas ska alltid diskas för hand, både för att det känsliga kristallglaset kan gå sönder av de hårda vattenstrålarna och för att värmen i diskmaskinen ökar risken för glaspest. Glaspest är när jonerna i glaset yta försvinner, vilket gör glasen grumliga.

2. Dekorerat eller guldkantat porslin

Finservisen med guldband eller handmålade tallrikar bör helst diskas för hand. Det är en generell tumregel, även om det finns guldkantade tallrikar som tål en tur i diskmaskinen. I så fall står det tryckt på tallrikens baksida. Men om du är osäker är det alltid bra att ta det säkra för det osäkra och diska för hand.

3. Bestick med benhandtag

Efter ett par turer i diskmaskinen har benhandtaget på besticken förlorat all glans p.g.a. de starka frätande krafterna. Oavsett hur ofta du använder dem är det ändå alltid bäst att diska bestick med benhandtag för hand.

4. Stekspadar och grytskedar i trä och bestick med trähandtag

Precis som benhandtagen fräts i diskmaskinen så blir träet matt, blekt och löses långsamt upp helt. Därför är det helt klart bäst att ta dessa redskap för hand.

Träredskap till köket

Serveringsfat och annat av aluminium

Några aluminiumprodukter tål att diskas i diskmaskinen men det är långt ifrån alla. Utgå därför som huvudregel från att alla aluminiumfat och redskap ska rengöras för hand. Aluminium kan nämligen ge ifrån sig rost i diskmaskinen som sätter sig som flygrost på dina rostfria kastruller och köksredskap.

6. Kopparfat och köksredskap

Koppar blir lätt missfärgat i diskmaskinen och bör istället diskas med en mjuk diskborste och lite diskmedel. Motstridiga fläckar kan tas bort med citronsaft.

7. Gjutjärnsgrytor eller andra kokkärl som inte är i rostfritt stål

Gjutjärn bör absolut inte diskas i diskmaskinen eftersom materialet inte tål diskmedel. Diskmedel torkar ut ytan och tar bort den naturliga feta hinnan så att maten bränner fast nästa gång du använder grytan. Även andra kokkärl som inte är i rostfritt stål bör du hålla borta från diskmaskinen. De kan nämligen ge ifrån sig rost som sätter sig på andra saker i diskmaskinen. Dessutom ser diskmaskinen förskräcklig.

Silverbestick och silverfat är ett undantag. De kan diskas i diskmaskinen, men de ska diskas separat så att det inte kommer i kontakt med köksredskap i rostfritt stål.

8. Köksknivar

Dina köksknivar blir slöa av att diskas i diskmaskinen. Skona dem från behandlingen och diska istället för hand. Akta dig så att du inte skär dig dock.

Bryna kniv

LÄS OCKSÅ: 4 enkla tips för att hålla köksknivarna knivskarpa

9. Matskålar till ditt husdjur

Temperaturen i diskmaskinen är inte tillräckligt hög för att desinficera matskålarna och därför är det ingen bra idé att köra dem i diskmaskinen. Av samma orsak är det inte heller nog med en vanlig handdisk. Istället bör du skålla matskålen först i kokande vatten och sedan handdiska dem ordentligt.

10. Produkter med lim eller klistermärken

Nya tallrikar och glas har ofta en liten klisterlapp med priset eller märket på sig. Limmet från klistermärkena kan blockera filtret i diskmaskinen och ödelägga den. Se därför till att ta bort klistermärkena ordentligt och diska tallrikarna för hand första gången.

Fler bra diskmaskinsråd

Rengöring

Favoriter

Stäng