Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

10 tips på vad du kan göra med höstens äpplen

Svämmar trädgården över av äpplen och du har absolut ingen idé vad du ska göra med all skörd? Ingen panik! Här är 10 tips på vad du kan göra av äpplen som inte enbart är äppelpaj.

1. Klassikern äppelkaka

En klassisk efterrätt med äpple är att baka en äppelkaka. Äpplena gör kakan otroligt saftig och äppelsmaken gifter sig perfekt med kanel och socker. En äppelkaka brukar också gå bättre hem än äppelpaj för vuxna och barn som normalt inte gillar frukt i kakor. Som barn tyckte jag själv inte om äppelpaj eftersom smaken av varma, mosiga äpplen blev för påtaglig. Däremot har äppelkakan en fastare konsistens som föll mitt petiga barnjag mycket bättre i smaken.

Det finns förstås tusentals olika recept på äppelkakor, men vi på Tretti har såklart vårt eget. Den här äppelkakan är busenkel att laga och gör succé varje gång jag bjuder på den. Se receptet på hemgjord äppelkaka med syrliga äpplen här.

Blog1

2. Snabbt och enkelt äppelmos

En annan klassiker är såklart att koka äppelmos. Hemgjort äppelmos lyxar till vilken morgongröt eller morgonfil som helst. Och det behöver faktiskt inte vara ett herkulesarbete att koka ihop äppelmoset. För ett snabbt och enkelt äppelmos kan du bara strunta i att skala äpplena först. Färgen på moset blir oftast lite mer brun (eller röd om du har röda äpplen), men smaken är det inget fel på. Här är ett recepttips på supersnabbt äppelmos från ICA.

Æblemos

3. Overnight oats med äpple

En frukostvariant som trendar just nu är overnight oats, eller kall havregrynsgröt på svenska. Det är toppen ifall man har ont om tid på morgonen eller om man behöver ta med och äta frukost i farten.

Overnight oats görs kvällen innan. Bara att hälla ihop havregryn, äppelbitar, lite kanel och ditt val av mjölk i en bytta och ställa in i kylen över natten. Nästa dag har du en nyttig och mumsig kalljäst gröt som är färdig att ätas direkt från byttan.

Overnight oats

Du hittar fler tips på overnight oats recept här.

4. Äppelchips - nyttigt och superlätt

Om du som jag lätt blir sugen på snacks så är en lösning att se till att snacksa på nyttigt snacks istället för godis eller chips. Äppelchips är lätta att göra och passar utmärkt när suget faller på.

Börja med att koka ihop en sockerlag med lika delar vatten och socker och en skvätt citronjuice. Låt lagen svalna och skiva sedan äpplena tunt och låt dra i lagen i någon halvtimme. Citronjuicen ser till att äpplena behåller sin fina färg när de torkas så att de ser lika läckra ut som de smakar.

Därefter torkas skivorna i ugnen på 100°C i 3 timmar tills äppelskivorna är krispiga. Låt gärna ugnsluckan stå lite på glänt under torkningen. Om du vill kan du också investera i en frukttork. Det är ett klart säkrare alternativ om det finns nyfikna barnfingrar eller djursnosar där hemma som lätt kan komma att bränna sig på en öppen ugnslucka. Du hittar Trettis utbud av frukttorkar här.

Æblechips

5. Äpple + lax = sant

En mer oväntad smakkombination är lax och äpple. Den kombinerade syran och sötman i äpplet passar utmärkt till både stekt, grillad och rökt lax. Här hittar du ett recept på grillad lax med rivet äpple och limeskal.

6. Äpple i sallad

Ett annat sätt att njuta av äpple i mat är att ha det i en sallad. Äpple hittas typiskt i en härlig råkostsallad med rödkål, men det passar också oväntat bra i en potatissallad med purjolök. Äpple- och potatissalladen smakar dessutom riktigt mumsigt tillsammans med rökt lax!

7. Imponera med egen inlagd äppelsill till jul

Äpple är en toppeningrediens att använda till olika sillinläggningar. Egen inlagd sill imponerar alltid lite extra på julbordet så varför inte passa på att använda eventuella kvarglömda och något skrumpna äpplen från höstens skörd till en egen burk inlagd sill. Blanda tärnade äppelbitar med gräddfil, lite majonnäs, curry och äppelmos. Lägg i sillen och låt dra någon timme. Enklare kan det inte bli!

8. Köttgryta med äpple

Även om många instinktivt tänker efterrätt när man säger äpple så funkar äpple faktiskt också riktigt bra i flera olika köttgrytor. Äpple ger en sötma och syrlighet som ger en härlig touch till både nöt och fläsk.

När det börjar bli lite ruggigt och kallt ute så finns det inget som värmer lika gott som ett riktigt långkok med en rejäl köttbit och tärnade äpplen och lökbitar. Långkok är toppen att göra i en slowcooker - då behöver du inte passa grytan utan det hela sköter sig själv. Du hittar Trettis utbud av slowcookers här.

9. Äpplen i hemgjorda fruktremmar - helt utan gelatin och socker!

Visste du att du enkelt kan göra hemmagjorda fruktremmar på äpple? Och du behöver varken använda gelatin eller socker!

Skala, kärna ur och tärna ett par äpplen, gärna röda för att ge remmarna en vacker färg. Koka äppelbitarna sakta tills de mjuknar och mixa sedan slätt med en stavmixer. Sila moset för att få bort eventuella hårda bitar och bre sedan ut moset till ett ca 2 mm tjock lager på en bakplåtsklädd plåt. Torka i ugnen i 2-3 timmar och skär sedan i lagom tjocka remmar. Supergott naturgodis!

10. Äppeldricka (eller hemgjord äppelsaft)

Har du massor av äpplen och en juicemaskin där hemma kan du såklart pressa egen äppeljuice, men ett alternativ ifall man saknar juicemaskin är att göra egen äppeldricka eller äppelsaft. Inte riktigt lika nyttigt, men supergott! ICA har ett bra recept på äppeldricka som du hittar här.

Æblejuice

Dricka
Recept
Snacks

Favoriter

Stäng