Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Aktiviteter & Gör det själv
Tips & Trix

10 tips som gör vårstädningen enklare och roligare!

Få saker kan kännas så betungande som vårstädningen. Listan på saker att städa kan kännas oändligt lång... Vill du ha några bra tips på städning? Här under har vi har samlat våra bästa knep som gör det enklare och roligare att vårstäda!

Blog1

1. Utnyttja städtiden som egen lyssningstid

Slå två flugor i en smäll och gör vårstädning till ett tillfälle för lite egentid. Plugga in hörlurarna och passa på att lyssna färdigt på den där ljudboken eller podcasten som du aldrig har tid för annars.

2. Byt städtjänster med en kompis

Alla har vi olika saker vi tycker bäst eller sämst om när det kommer till att vårstäda. Du kanske tycker det är helt ok att rengöra ugnen, men hatar att putsa fönstren? Byt med en kompis som tycker tvärtom - du städar ugnen hemma hos kompisen, medan hen putsar fönstren hos dig.

3. Förbered städdagen

Ett enkelt men bra tips för enklare städning är att förbereda dagen före. Sladdar är t.ex. en riktig dammsamlare och tenderar att ständigt ligga i vägen för dammsugaren. Bunta ihop sladdarna med buntband och försök lyfta upp dem så att de inte ligger på golvet. Ställ också upp köksstolarna på bordet kvällen innan och lägg saker som behöver sorteras i en korg eller kartong så att golvytan frigörs. Det gör att själva städningen går mycket snabbare eftersom du slipper avbryta hela tiden för att plocka undan sånt som ligger i vägen.

4. Dela upp vårstädningen på flera dagar

Känns vårstädningen övermäktig eftersom det är så mycket som behöver städas? Testa att dela upp arbetet på flera dagar istället för att göra allt på en gång. En dag för att putsa fönstren, en annan dag vigs till att plocka undan grejer, rensa ut gammalt skräp/kläder och damma av hyllor och skåp medan ugnsrengöringen kan vänta till en tredje dag. Visst, det tar längre tid att hinna igenom allt, men varje delmoment känns förhoppningsvis inte lika jobbigt.

Blog3

5. Städa effektivt i begränsad tid

Har du ofta svårt att komma igång med städningen? Du kanske prokrastinerar eller hela tiden avbryter städningen för att fixa nåt annat som att kolla inkorgen, mobilen eller Facebook? Prova att sätta en timer på en timme och ge järnet under den timmen. När timern ringer kan du lägga undan städgrejerna för den här gången även om du kanske inte blev helt färdig.

6. Utmana dig själv att städa snabbare

Är du en tävlingsmänniska? Testa att utmana dig själv till att städa snabbare och snabbare. Sätt på hög partymusik och se om du klarar att dammsuga hela vardagsrummet på under 10 minuter (utan att fuska i hörnen!). Städningen blir som ett träningspass och dessutom avklarad på kortare tid.

7. Sätt upp små delmål med belöningar

Om du föredrar att städa i lugnare tempo en hel dag kan du istället dela upp arbetet så att du ger dig själv små belöningar när vissa moment är avklarade. Det kan vara så enkelt som att du får gå ut och sola 15 min i vårsolen när alla vinterkläderna är tvättade eller avnjuta en kopp kaffe när fönstren är färdigputsade.

Blog4 kopier

8. Skaffa bra verktyg

Hur irriterande är det inte när dammsugaren flyttar runt dammråttorna istället för att suga upp dem? Så innan du går igång med stora vårstädningen, se till att du har bra verktyg hemma: en effektiv dammsugare, en välfungerande golvmopp, en riktigt bra fönsterskrapa eller fönstertvätt, trasor och tvättsvampar. För rengöring av trädäck eller altan utomhus kan en smidig högtryckstvätt göra enorm skillnad.

Vissa blir motiverade av att inhandla nya städprodukter. Har du sett reklam för en ny golvmopp som verkar bra? Köp och testa! Det gör förhoppningsvis att du ser fram emot städningen istället för att sky den.

9. Testa och se om husmorsknepen funkar

Istället för starka rengöringsmedel kan du vända dig till skafferiet för lite omväxling: citronsaft, ättika och bakpulver fungerar toppenbra som rengöringsmedel. Till exempel är bakpulver och vatten kanon till att rengöra ugnen medan ättika funkar jättebra till att avkalka duschmunstycket och toaletten.

Citronsaft kan användas till att rengöra mikrovågsugnen (och lämna en härlig väldoft efteråt). Blanda saften från en citron med lite vatten i en bunke och kör i mikron på full effekt innan du torkar ur med vanligt hushållspapper.

Vanligt handdiskmedel och såpa funkar också bra till rengöring. Du kan t.ex. blanda till egen fönsterputs genom att hälla samman vatten, en kork ättika och några droppar handdiskmedel i en sprayflaska. Enkelt, billigt och mer miljövänligt än köpt fönsterspray.

Blog2

10. Gör en checklista för vårstädningen

Känner du igen dig i följande situation? Du ska egentligen damma av en hylla, men så fort du börjar inser du att flera saker kan rensas ut och ges bort, så du överger damningen tillfälligt för att plocka ut och rensa. Sedan, när du går efter en soppåse att lägga utrensade saker i, så ser du att det är stora fläckar under vasken från soppåsarna, så du tar en tvättsvamp och börjar gnugga fläckarna istället för att fortsätta med utrensningen, osv… Känns det igen?

Det är lätt att tappa fokus när man städar och försöka utföra flera grejer samtidigt, med resultatet att det mesta bara blir halvfärdigt och tar otroligt lång tid. Då är det lättare att istället följa en checklista. Dessutom kan det kännas skönt att kunna stryka punkterna en efter en så att du rent visuellt får en bekräftelse på att du kommer framåt i städningen.

Här är ett förslag till checklista:

Kök Rengöra ugn och spis Torka ur kylskåpet och frosta av frysen Rengöra mikron Torka av köksluckor och skåp Kalka av vattenkokare och kaffebryggare

Badrum Kalka av och rengöra toalett, dusch/badkar och handfat Rengöra fogar från mögel och/eller kalk Tvätta ev. duschdraperi

Sovrum Rensa garderoben på gamla kläder (du kan t.ex. skänka till second hand) Tvätta täcken och kuddar Lyfta upp och vädra madrassen (ev. vända på den när du lägger tillbaka den)

Vardagsrum Rensa ut på hyllor och i skåp samt damma av Rengöra soffan (Tips! Lägg ett fuktigt lakan över soffan och slå med en mattpiska - dammet fastnar i lakanet som sedan slängs i tvättmaskinen)

Hall Tvätta och hänga undan vinterkläder och skor Rensa ut bland gamla vantar, mössor och halsdukar som har tendens att samlas på hög

Alla rum Tvätta fönster Dammsuga Våttorka golven

Rengöring

Favoriter

Stäng