Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning
Tips & Trix

11 saker som du inte bör förvara i kylskåpet

Kylskåpet förlänger hållbarheten hos många matvaror, men för några livsmedel är kylskåpsförvaring lika med ödeläggelse av produkten. Här är 11 saker som många lägger i kylskåpet trots att de mår bättre utanför kylen.

1. Bananer

Många lägger bananer i kylen för att de annars blir bruna alldeles för snabbt. Men kylen är faktiskt ingen bra förvaringsplats.

Banan är en tropisk frukt som är mycket känslig mot kyla. Den får lätt köldskador och skalet blir mörkt och missfärgat i kylen. Optimal förvaring av banan är ca 12 – 14 °C, gärna i en påse för att förhindra att etengas från frukten själv får skalet att bli prickigt. En hushållsstudie av livsmedelsverket visade att bananer som förvarats i påse i 15 °C höll ca 2 veckor. Kontrollgruppen med bananer som förvarats i rumstemperatur utan påse blev prickiga redan efter fyra dagar.

banan

Om man nu inte har ett svalt skafferi så finns det tyvärr ingen riktigt bra genväg för att förvara bananer en längre tid. Det bästa är att köpa ett litet antal åt gången – så hinner du äta upp dem innan de blir bruna. Och skulle de hinna bli bruna i alla fall kan du ju alltid använda dem till en mumsig banankaka.

2. Bröd och mjuka kakor

Lägger du ofta överblivna brödskivor och kakor i kylen? Låt hellre bli. Bröd och mjuka kakor blir snabbt torra i kylskåpet. En lufttät plastlåda eller brödburk i rumstemperatur fungerar alldeles utmärkt som förvaringsplats.

mjukt bröd

Om brödet snabbt möglar är det förmodligen för fuktigt. Lägg det i en papperspåse istället för plastpåse eller frys in skivorna styckvis så kan du ta fram och tina i brödrosten allt efter behov.

3. Tomater

Frågan om tomater ska förvaras i kylskåpet eller inte brukar väcka en het diskussion. Så vad gäller egentligen rätt – bör tomater förvaras i kyl eller inte? Det rätta svaret är att tomater kan förvaras i kylen (de håller sig också fasta längre i kylförvaring), men att smaken ofta försämras och tomaterna kan få köldskador av den låga temperaturen. För smakens skull bör alltså tomaterna förvaras i rumstemperatur.

tomater

4. Kaffe

Flera stora kaffetillverkare är oeniga sinsemellan om kaffe bör förvaras i kyl eller inte. Zoegas och Löfberg rekommenderar förvaring i kylskåp medan Lavazza absolut avråder från det samma.

olika kaffebönor

Det är sant att solljus, luft och värme förstör smakämnena i kaffet, men om du förvarar kaffet i kylen tar det lätt smak av andra matvaror istället. En lufttät, mörk förvaring på ett kyligt ställe (typ som ett skafferi) är generellt sett den bästa förvaringen för kaffe. Alternativt kan du köpa små doser färskmalet kaffe och använda det inom ett par dagar.

5. Vitlök

Många lägger in vitlök i kylen av gammal vana men mörkret gör att vitlöken börjar gro. Klyftorna blir lätt sega och mögliga så lägg hellre vitlöken i en skål eller burk i skafferiet eller på köksbänken.

vitlökspressare

6. Potatis

Potatis är onödigt att förvara i kylskåpet då den mest bara ligger och tar plats. Den låga temperaturen kan också få stärkelsen att omvandlas till socker, vilket gör potatisen mer grynig.

nyskördad potatis

Det viktigaste är att potatis förvaras mörkt för att undvika att den blir grön. Det perfekta stället därmed återigen ett svalt skafferi, men potatis klarar sig också utmärkt några veckor i rumstemperatur i en papperspåse som stänger ute solljuset.

7. Honung

Honung innehåller så mycket socker att den klarar sig alldeles utmärkt i rumstemperatur. I kylen kristalliseras honungen lättare, vilket ger en grynig konsistens. Så ställ hellre honungen bland torrvarorna istället för i kylen.

honung

8. Olivolja

Kylan får olivoljan att bli tjock och grynig i sin konsistens. Olivolja innehåller nämligen naturliga fruktvaxer som kan kristalliseras och klumpas samman med fetterna i oljan till vita, oaptitliga klumpar i botten. Men ingen panik – oljan är inte förstörd utan ställ den bara några timmar i rumstemperatur så blir den som vanligt igen.

olivolja

9. Avokado

Om avokadon du har köpt till fredagstacosen är lite hård bör du för allt i världen inte lägga den i kylskåpet. Kylan får nämligen mogningsprocessen att gå i stå – så avokadon kommer vara precis lika hård när du tar ut den ur kylen några dagar senare.

avocado

Ätmogna avokados kan dock med fördel förvaras i kylskåpet av samma anledning. Då håller de sig i perfekt konsistens för att bli till guacamole.

10. Choklad

Choklad som förvaras för kallt blir inte bara farligt hård för tänderna att bita i, den höga luftfuktigheten får också sockret i chokladen att kristalliseras på ytan, vilket kan ge gråvita fläckar. Det är inte farligt, bara mindre aptitligt. Förvara hellre chokladen på ett mörkt och svalt ställe, gärna i en låda så att den inte tar smak av andra matvaror.

choklad

11. Marmelad och sylt

Oöppnade marmelad och syltburkar kan lätt förvaras utanför kylen tack vare den höga sockerhalten. När de är öppnade kan de oftast också stå i rumstemperatur utan att mögla, men då gäller det att inte ”skräpa ned” marmeladen med brödsmulor, smörklickar eller liknande som kan följa med kniven när du brer din macka.

Björnbärssylt

Brödsmulor och liknande är en grogrund som kan få mögelsvampar att växa till på ytan, även om den sötare marmeladen undertill fortfarande är ätbar.

Fler förvaringstips

Favoriter

Stäng