Svenska hushåll slänger sammanlagt 717 000 ton mat varje år. Om vi dessutom inkluderar den mat och dryck som hälls ut i avloppen är vi uppe på 941 000 ton mat varje år. Siffrorna kommer från SMED som kartlade svenska hushålls matsvinn år 2014. Visst blir man mörkrädd? Som tur är finns det enkla knep som du kan ta till för att bidra till minskade siffror. Spara pengar och skona miljön – vi ger dig 11 tips på hur du minskar matsvinnet.
1. Håll koll på hur mycket du slänger
För att skapa dig en idé om hur mycket mat du slänger varje vecka kan du pröva att föra dagbok. Känns det för ambitiöst är ett alternativ att vara extra uppmärksam på hur mycket mat som åker ner i soporna – du kanske blir överraskad.
2. Ha rätt temperatur i kylskåpet
För att maximera dina matvarors hållbarhet bör ditt kylskåp inte ha en högre temperatur än 5 °C. Däremot behöver det inte vara kallare än så – det drar bara onödigt mycket ström.
LÄS ÄVEN: Var dina matvaror står i kylskåpet spelar roll
Till historien hör också att några typer av matvaror – t.ex. kött och fisk – håller sig fräscha längre vid ännu lägre temperaturer. Därför har några producenter utvecklat teknologi som möjliggör lägre temperaturer, ofta mellan -1 och 3 °C, i vissa delar av kylskåpet. Funktion kallas ofta för zero-zon låda och utgör en separat kylzon i kylskåpet. Här hittar du Trettis kylskåpsmodeller med zero-zon låda.
3. Ta en titt i kylskåpet innan du handlar
Att ha mer mat hemma än du har användning för ökar risken för matsvinn. Ta en titt i kylskåpet innan du åker till affären - öppna lock och kolla hur mycket det finns kvar. Kanske inser du att det finns tillräckligt med crème fraiche till resten av veckan. På så sätt slipper du spendera pengar i onödan och du har lättare att undvika matsvinn.
4. Kom ihåg inköpslistan
Att skriva inköpslista är en bra vana. En minst lika bra vana är att komma ihåg att ta med listan till affären. Det är inte bara det att inköpslistan hjälper oss komma ihåg vad vi ska handla, den hjälper oss även hålla koll på att vi inte köper för mycket - så länge vi är noga med att endast köpa varorna listade, såklart. Du kommer snabbt upptäcka att impulsköpen blir väsentligt färre när inköpslistan är med.
5. Återuppliva trista grönsaker
Salladsblad och rotfrukter som blivit trista kan få nytt liv i en skål med iskallt vatten. Låter du dem ligga i en timmes tid är de som nya igen och kan användas, utan problem, till kvällens måltid.
6. Använd resterna på nya sätt
Resterna från gårdagens middag passar ofta utmärkt i allt från grytor, till gratänger och som fyllning i pitabröd. Det kan vara en god idé att införa en dag i veckan tillägnat rester, där du inte får köpa mat utan måste använda rester och sånt du har i förväg. Med ett stort lager pasta, ris, krossad tomat och kryddor kommer man långt!
7. Laga mat som kan ätas flera dagar i rad
Som sagt finns det massor av möjligheter med rester, så varför inte laga lite extra när du ändå är igång? Kycklingrester kan t.ex. användas i soppa eller sallad, och kotletterna blir goda i pyttipannan.
8. Frys ner mat
Hinner du inte använda resterna inom ett par dagar kan det mesta frysas ner istället – även sånt som inte känns särskilt frysvänligt. Frukt och grönsaker går utmärkt att frysa ner och använda till juicer eller smoothies vid senare tillfällen.
LÄS ÄVEN: Tre goda skäl till varför du bör göra egen juice
9. Dela med grannen
Gör grannen glad – och skaffa pluspoäng på karmakontot – med en överraskningsmåltid. Eller, varför inte bestämma att ni ska dela rester med varandra?
10. Kika på bäst-före-datum i butiken
Om du handlar mat till samma dag kan du lika gärna välja varor med kort bäst-före-datum. På så sätt hjälper du butikerna undgå matsvinn och som bonus är varor som snart utgår ofta nedsatta i pris.
11. …men, ta inte bäst-före-datum allt för bokstavligt
Det finns en anledning till varför producenterna skriver bäst-före-datum. De flesta födovaror håller faktiskt längre än det datum som anges. Titta, smaka, lukta – maten är ofta fullt duglig flera dagar efter angivet bäst-före-datum.
Vill du ha fler hushållstips?
- Hur du förlänger livstiden på dina handdukar
- Gör så här för att få bort flygrost från besticken och diskmaskinen
- Så håller du dina kryddörter vid liv
Källor: naturvardsverket.se och livsmedelsverket.se