På flera håll i vårt avlånga land släpas grillen fram så fort solens strålar har tinat bort frosten i marken. Vi kan helt enkelt inte få nog av att grilla. Och för att sätta lite extra krydda på grillkvällen kan en hemgjord marinad göra susen. Här kommer tre annorlunda och läckra recept på hemgjord marinad.
Grekisk marinad – perfekt till lamm
Det grekiska köket bjuder på enkla men smakrika rätter. Därför behöver du inte använda för många ingredienser till den här marinaden. Enkelt men otroligt gott!
Du behöver
- 1 – 1,5 dl olivolja
- 1 – 1,5 dl limejuice
- 1 msk färsk eller torkad oregano
- 1 tsk finrivet limeskal (gärna ekologisk)
- 2 klyftor pressad vitlök
- ½ tsk peppar
Så gör du
Blanda samman alla ingredienser i en skål. Lägg i köttet och låt dra i kylskåp i ca 2 – 4 timmar innan du lägger på det på grillen.
Tandoori-marinad med massor av smak
Tandoorikyckling är en av de mest älskade indiska rätterna. Syran i marinaden stammar från yoghurten och kombinationen av kryddor och syra ger en fantastiskt intensiv smak. Passar bäst till kyckling.
Du behöver
- 2 msk olja
- 150 ml naturell yoghurt
- 2 klyftor finhackad vitlök
- 2 msk juice från lime
- Färsk chili efter tycke och smak
- 2 msk färsk, hackad koriander
- 2 msk röd tandooripasta
- 1 tsk currypasta
- 1 tsk garam masala
- 1 tsk spiskummin
- 1 msk tomatpuré
- 75 ml mjölk
- ½ tsk salt
Så gör du
Blanda alla ingredienser och lägg i köttet, gärna i en plastpåse. Låt dra i minst 2 timmar i kylskåpet innan det är dags att tända för grillen.
Fräsch fiskmarinad
Med citronsaft och balsamico är den här marinaden härligt frisk och perfekt till fisk. Honung ger en god sötma och spelar bra mot syrligheten. En lätt och somrig marinad.
Du behöver
- 1 dl olja
- ¼ dl balsamico
- 1 msk citronjuice
- 1 msk sirap eller honung
- 2 tsk salt
- 2 tsk peppar
- 2 tsk torkad dill
Så gör du
Vispa samman alla ingredienserna ordentligt. Eftersom marinaden är rätt syrlig får fisken inte ligga i marinaden, utan pensla helst på den när fisken redan ligger på grillen. Akta bara så att det inte droppar ner mellan gallren eftersom fettet kan få flammor att slå upp.