Det är inte svårt att hitta goda glassrecept. Men många av dem är komplicerade och så finns det bara allt får många! Här har vi samlat tre glassklassiker som du enkelt kan göra i din glassmaskin och ett recept som du bara ska använda en stavmixer till. Läs med så får du glass, glass, glass i stora lass!
Pistage
- 80 gram pistagenötter (utan skal)
- 8 dl mjölk (3%)
- 2 msk Maizena
- 100 gram rörsocker
Evt. grovhackade nötter och grön fruktfärg (till färg och extra crunch
Lägg pistagenötterna i en matberedare och kör tills de förvandlas blir till ett fint mjöl. Rör ut Maizenan i kall mjölk.
- Häll de malda nötterna, mjölk och socker i en tjockbottnad kastrull. Värm på mellantemperatur och rör om hela tiden - gärna med en visp.
- Låt blandningen småkoka i c:a 30 sekunder. Häll över blandningen i en skål och rör i den för att snabbare få den att kylas ner.
- Häll den nedkylda blandningen i glassmaskinen och följ maskinens instruktioner (tillsätt eventuellt grovt hackade pistagenötter och lite grön fruktfärg för utseendets och smakens skull)
Enkel mangosorbet
- 2 mangofrukter
- 100 gram socker
- 1,5 dl vatten
saft från 1 lime
Dela mangofrukterna och skär bort fruktköttet från kärnan. Skala och dela fruktköttet i tärningar.
- Koka socker, vatten och limesaften i en kastrull.
- Mixa mangon tills det har blivit en fin puré och tillsätt sockerblandningen. Fortsätt tills allt är blandat och kyl därefter ner purén.
- Häll mangopurén i glassmaskinen och följ instruktionerna.
Hallon/yoghurt-glass
- 500 gram hallon (gärna frusna)
- 700 gram grekisk yoghurt
- 125-150 gram socker
Frön från 1 vaniljstång (valfritt)
Kör hallonen i en mixer eller matberedare. Pressa hallonmassan genom en sil om du inte vill ha med kärnorna. Har du använt utländska bär kan det vara en god idé att koka saften 1 minut och sedan kyla ner den igen.
- Häll tillbaka hallonsaften i matberedaren och tillsätt yoghurten, vaniljen och socker. Du bestämmer själv hur söt du vill att glassen ska vara (om du vill ha den flerfärgade effekten ska du vänta med att hälla i hallonsaften tills glassen blandas i glassmaskinen).
- Häll blandningen i glassmaskinen och följ instruktionerna.
Hemlagad glass utan glassmaskin - gott och enkelt
Sitter du nu där hemma utan en glassmaskin betyder det ändå inte att allt hopp är ute. Kanske kan du inte göra lika avancerad glass och det kan bli iskristaller i glassen. Men om du fryser frukt och bär kan du faktiskt göra riktigt god glass - och det är både enkelt och gott! I denna glass är tricket bara att ha ett par bananer i frysen. Övermogna bananer är nämligen utmärkt att göra glass av. Bananerna blir sötare när de börjar bli bruna så du behöver inte tillsätta extra socker. Resultatet - sundare glass - men minst lika god!
Glass av frysta bananer och peanutbutter
- 3 mogna frusna bananer i skivor
- 2 msk peanutbutter (kan uteslutas)
- 1 msk kakao (kan uteslutas)
- Honung (efter smak)
- Häll ingredienserna i en hög skål med kakaon nederst så det inte"dammar".
- Använd en stavmixer tills det hela har en jämn konsistens.
- Smaka till med honung.
- Servera med detsamma!
En glassmaskin behöver inte kosta skjortan. Det beror helt på om du absolut vill ha Ferrrarimodellen eller om du kan nöjas med en Fiat.
På denna sida finner du ett urval med glassmaskiner i alla prisklasser - från de avancerade till de helt simpla. Vissa märken som Kenwood och Bosch erbjuder också en särskild glassskål som tillbehör till hushållsassistenten.
Och till sist ett litet tips...
Hemlagad glass utan glassmaskin ska helst njutas med detsamma. Har du gjort glass i glassmaskinen kan den med fördel stå i frysen i 30 minuter innan den serveras (och såklart också längre).