Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-16:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

3 receptidéer på enkla påskdesserter till festen!

Påsk är verkligen den goda matens högtid och för att verkligen avsluta påskmiddagen med fanan i topp är en smarrig påskefterrätt ett riktigt trumfkort. Här får du tre olika recept på en enkel påskdessert som garanterat kommer göra succé. Desserterna kan allihopa förberedas i god tid så att du slipper stressa under själva middagen och du behöver bara tänka på garneringen strax före servering.


Blog4

Pascha - lättlagad rysk påskdessert i modern tappning

Pascha betyder påsk på ryska och är en rysk efterrätt gjord på kvarg; man ville nämligen ta vara på rester av mjölkprodukter från fastan före påsk. Pascha görs traditionellt i en konformad form i trä, men det går minst lika bra att använda filtertratten till kaffebryggaren med ett vanligt kaffefilter i.

Pascha är enkel att göra, men den bör helst förberedas i god tid före påskmiddagen. Den behöver nämligen stå kallt och rinna av under natten före servering (eller gärna ett helt dygn före servering). Fördelen är dock att på själva dagen behöver du i princip inte göra mer än att stjälpa upp paschan på ett fat och garnera med färska eller inlagda frukter.

Traditionen bjuder att pascha ska innehålla suckat, dvs. kanderade citrusskal, men den här moderna versionen innehåller färsk citron istället. Pascha är också rätt mäktigt, så färsk frukt och bär till serveringen lättar upp.


Receptet är hämtat från Coop.
Till 6 personer

175 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
2 äggulor
½ kg kvarg (10 %)
1 dl mandelmjöl
1,5 dl gräddfil
Finrivet skal och saft från en halv citron
2-3 krm vaniljpulver

Gör så här:
Vispa smör och socker fluffigt, gärna i en hushållsassistent. Vispa därefter ned äggulorna, en i taget. Blanda sedan i resten av ingredienserna.

Häll upp smeten i ett kaffefilter i filtertratten till kaffebryggaren. Ställ tratten i en skål som smeten kan få rinna av i under ett dygn i kylskåpet (eller minst under natten).

När det är dags för servering stjälper du upp paschan på ett serveringsfat och lyfter försiktigt bort kaffefiltret. Garnera med färsk frukt och bär.

Blog2

Enkel pavlova med oändliga variationsmöjligheter

Om du har äggvitor över (t.ex. efter att ha gjort en pascha) kan du prova att göra en pavlova som efterrätt till påskbordet. Pavlova är en marängbaserad tårta namngiven efter den ryska balettdansösen Anna Pavlova. Desserten ska ha skapats i ballerinas ära efter en turné till Australien och Nya Zeeland, och länderna gnabbas fortfarande om vem av dem som egentligen ligger bakom den läckra efterrätt.

Pavlova kan tyckas en enkel påskefterrätt men den kan varieras till tusen. En klassisk pavlova serveras med vispad grädde och färsk frukt, men du kan fritt välja att dekorera med något helt annat (godis, chokladmousse, lemoncurd, m.m.). En lyckad pavlova ska gärna ha ett krispigt yttre liksom maräng, men vara lite seg och marshmallow-aktig i mitten.


Receptet är hämtat från SVT recept.
Till 4 personer

4 äggvitor
2 dl socker
1 tsk ättikssprit (12%)
1 tsk potatismjöl
1 msk vaniljsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg en tallrik upp och ned på ett bakplåtspapper och rita av den runda formen. Det blir storleken på pavlovan.

Vispa äggvitorna och hälften av sockret till ett fast, hårt skum. Det går lättast med en hushållsassistent eller elvisp. Blanda resten av sockret med vaniljsockret och potatismjölet och rör ned i de vispade äggvitorna. Häll därefter försiktigt i ättikspriten och blanda väl.

Bre ut marängsmeten till ett jämnt lager på bakplåtspappret. Ta hjälp av den ritade rundeln för att få en snygg cirkel.

Sätt in plåten mitt i ugnen och stäng av ugnen direkt. Nu får ugnsluckan inte öppnas på 5 timmar - allt för att pavlovan ska få rätt konsistens med en seg mitten och ett krispigt yttre. Ett tips är att baka på kvällen så att pavlovan kan stå i ugnen i lugn och ro över natten.

Vänd upp den färdiga pavlovan på ett serveringsfat och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Garnera med vispad grädde och färsk frukt och servera direkt.

Blog3

Supersnabb snickersglass med banan och choklad

Den här efterrätten är snabb påskdessert som är superlätt att tillaga. Dessutom kan den också bli en relativt nyttig påskdessert (eller i alla fall nyttigare) om du väljer att använda ett jordnötssmör utan tillsatt socker. Den funkar också utmärkt till veganer eftersom glassen inte innehåller några mjölkprodukter.

Du behöver ingen glassmaskin, däremot en bra matberedare eller blender som fixar att mixa frysta matvaror.


Receptet är hämtat från koket.se
Till 2-3 glasskulor

1 fryst banan
2 msk jordnötssmör (gärna crunchy)
Vaniljpulver efter smak
20 g mörk choklad
Rostade och saltade jordnötter till garnering


Gör så här:
Hacka chokladen i ätvänliga bitar (finhackat eller grovhackat bestämmer du själv).

Mixa den frysta bananen, jordnötssmör och vaniljpulver till en krämig, glassliknande konsistens. Vänd ned den hackade chokladen.

Servera antingen direkt eller frys in på nytt för servering senare. Inför serveringen kan du toppa med lite mer hackad choklad och rostade saltade jordnötter.

Dessert
Recept

Favoriter

Stäng