Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

4 enkla tips för att hålla köksknivarna knivskarpa

En riktigt vass och bra kniv gör matlagningen både enklare och mycket roligare. Om du behandlar dina knivar bra, tackar de dig genom att hålla sig vassa och fina i längre tid. Här är 4 tips som hjälper dig bevara skarpheten hos knivarna, så att du kan behålla matlagningsglädjen.

1. Skona knivarna från diskmaskinen

Diskmaskinen är köksknivarnas fiende nummer 1. Om du diskar knivarna i diskmaskinen går det snabbt ut över deras skärpa och du riskerar rost- och syraangrepp. Gör det till en god vana att alltid diska av knivarna för hand efter du att du har använt dem – det hjälper dina knivar att hålla sig fina mycket, mycket längre. Akta fingrarna bara när du diskar och torkar knivarna.

LÄS OCKSÅ: Varför blir knivarna slöa i diskmaskinen?

2. Förvara knivarna rätt

Om dina knivar ligger löst i en kökslåda så är det dags att hitta en annan förvaringslösning. När knivarna kommer åt att gnida mot varandra blir de nämligen slöa snabbare. Förvara istället knivarna i ett knivställ eller på en magnetremsa fäst på väggen.

skara-tomat-kniv

Om du inte ska använda dina knivar på en längre tid kan du smörja på ett lager med mineralolja och rulla in dem i tidningspapper för att skydda eggen under förvaringen.

3. Tänk efter före du skär

Om du ska skära i riktigt hårda material som frysta matvaror eller ben behöver du använda särskilt kraftiga knivar i hårt stål och med extra tjocka knivblad. De vanliga köksknivarna håller dåligt till uppgiften, och skulle du ge dig på att försöka i alla fall så riskerar du att eggen repas eller får ett hack.

Så det gäller att inte låta otåligheten ta över och ge matvarorna en chans att tina innan du ger dig i kast med att skära med den vanliga kökskniven.

LÄS OCKSÅ: Keramiska knivar vs stålknivar – vad är egentligen bäst?

4. Kom ihåg att slipa knivarna

För att hjälpa knivarna att hålla sig vassa är det en bra idé att slipa dem då och då. Brynstålet hjälper endast med att ta fram den skärpa som redan finns i eggen, så slipningen är nödvändig för att skapa en ny vass yta.

slipa-kniv-slipsten

Om du vill slipa själv kan du investera i en slipsten, men det kan vara lite svårt att hålla kniven i exakt rätt vinkel om man är ovan. Du kan också använda en rullslip som fixerar kniven i en fast vinkel – perfekt om man inte är så skarp på handarbetet själv.

Slutligen kan du också överlämna uppgiften till en professionell knivslipare. Visste du t.ex. att du kan skicka iväg dina knivar för slipningen på posten med ett så kallat knivbrev?

LÄS OCKSÅ: Så slipar du knivar på rätt sätt

Favoriter

Stäng