Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Aktiviteter & Gör det själv

5 mysiga höstlovsaktiviteter som du kan göra med barnen

Hösten innebär ofta mörka morgnar och kalla dagar, men också vackra färger på träden, möjlighet att samla lena kastanjer och höstlov! Om du är hemma med barnen under höstlovet finns det massor av möjligheter att hitta på roliga aktiviteter både ute och inne.

1. Bygg en koja - utomhus eller inomhus

De allra flesta barn älskar att bygga en koja där man kan gömma sig. Själva byggandet är ofta roligt i sig, men även när kojan är färdig lockar den till massa fantasifyllda upptåg. Det är med andra ord en aktivitet som kan räcka hela höstlovet.

koja inomhus barn

Sätt upp ett hemgjort tält i vardagsrummet

De flesta förbinder kojbyggning med att gå i skogen, men om vädret verkligen inte är på din sida kan du låta barnen få bygga en koja inomhus. Tro mig – det är minst lika populärt! Stolar, lakan, filtar och kuddar blir till ett stort tält där man har plats till att läsa, titta på film eller leka någon rolig lek.

2. Gör tjusiga bladavtryck med höstens vackra löv

Om du är på kastanjejakt med barnen kan du också överväga att ta hem några fina kastanjelöv. De är nämligen några av de mest dekorativa och kan användas för en mängd kreativa projekt. T.ex. kan du använda dem för att göra snygga bladavtryck på läder eller textiler.

LÄS OCKSÅ: Höstlovspyssel med barnen: gör egna kastanjefigurer

Om du ska göra bladavtryck på läder eller kartong kan du använda t.ex. akrylfärg, hobbylack eller något liknande. För papper kan det fungera med akvarell ifall du inte har för mycket vatten i färgen. På textil behöver du en särskild textilfärg. Du och barnen kan tillsammans förvandla ett tråkigt, enfärgat lakan till en hel skog av höstens färger.

Oavsett om du gör avtryck på läder, papper eller textil är det samma procedur: måla baksidan av bladet med en pensel eller svamp. Lägg försiktigt bladet mot underlaget som du vill gör ett avtryck på. Lägg ett rent papper ovanpå och pressa ned bladet. Ta försiktigt bort pappret och bladet – voilà!

3. Fingermålningsfest

När man är barn är det bara något alldeles särskilt lockande i att droppa fingrarna (eller hela handen) i färgburken och smeta ut över ett stort papper. Kanske kommer det lite färg i ansiktet eller på kläderna – men fingermålning är bara en fest helt enkelt.

fingermålning måla med fingrarna barn

Gör hand- och fotavtryck

När både du och barnen är lite lediga finns det oftast mer tid att låta barnen leka lite med fingermålning. Förbered i god tid och täck bordet med en vaxduk, kanske ett gammalt utslitet lakan på golvet och ta på gamla kläder som det inte gör något att det kommer fläckar på.

Du kan antingen låta barnen måla helt fritt eller göra hand- och fotavtryck. Ett avtryck kan också tjäna som utgångspunkt för vidare måleri – t.ex. kan ett handavtryck blir till en tupp med tjusig tuppkam. Det är bara din och barnens fantasi som sätter stopp.

4. Inredd er egen hemmabiograf

Det är lite av traditionen att gå på biopremiär under höstlovet. En tur ner i biografen är säkert en hit hos barnen, men ni kan också göra er alldeles egna biograf där hemma och ha minst lika roligt och samtidigt spara in på biobiljetten.

Skriv ut biobiljetter

Bygg upp en supermysig soffa framför skärmen med kuddar och täcken. Alla som vill kan gå i pyjamas, vilket ju är en fördel med hemmabion. Med lite datakunskaper kan du enkelt ordna fram några ”riktiga” biobiljetter så att barnen kan få biljetten stämplad när de går in i biografen. Och självklart är det dags att ta fram vad ni nu vill smaska på under filmens gång: popcorn, saft eller vad ni själva föredrar.

5. Måla fina små konstverk på strandstenar

Att gå en promenad på stranden är inte bara en sommaraktivitet. Om ni har tur och höstvädret bjuder på en klar, kall luft och blå himmel kan en sakletartur till stranden passa perfekt. De kraftiga höstvindarna har helt säkert fått något intressant att blåsa i land.

Håll särskilt utkik efter platta stenar med runda kanter – gärna i olika former. Med lite fantasi en några penseldrag kan dessa förvandlas till fiskar, mångubbar, solar eller något helt annat.

målade stenar

Släpp loss kreativiteten

Fyll fickorna med målarvänliga stenar. Ett enkelt sätt att få färg på stenarna är att låta barnen använda Posca tuschpennor, en särskild sorts tuschpenna som kan användas till massor av olika material.

Du kan såklart använda vanlig akrylfärg men det brukar vara lite lättare för barnen att hålla styr på tuschpennorna. Släpp fantasin löss och teckna något roligt utifrån stenens form eller ditt eget huvud.

Andra mysiga hösttips

För barn

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng