Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-19:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

5 saker du bör veta innan du köper en ny frysbox

Frysboxen kan vara guld värt i större hushåll. Där kan du lätt få ner större frysvaror för långtidslagring. Men innan du kastar dig iväg och köper en ny frysbox är det några saker som är bra att överväga. Häng med när vi guidar dig till att hitta rätt i frysboxdjungeln.

1. Var ska frysboxen stå?

De flesta ställer frysboxen i källaren, på vinden eller kanske i garaget – ställen där det ofta kan bli ganska kallt om vintern. Man skulle kunna tänka sig att frysar bara borde må bra av att stå kallt, men det är faktiskt lite mer komplicerat än så.

Klimatklass och temperatur

Alla frysar delas nämligen upp i olika klimatklasser. Klimatklassen indikerar vid vilken temperatur som frysen har optimal prestanda. Skalan går från normal temperatur till tropisk. Du ser klimatklasserna i tabellen här under:

Klimatklass Temperatur
N 16-32°C
SN 10-32°C
SN/ST 10-38°C
SN/T 10-43°C
ST 18-38°C
T 18-43°C

I Sverige behöver vi sällan oroa oss för de tropiska temperaturerna. Däremot kan kalla vintrar ställa till det. Om du har frysboxen stående i ett kallt rum är det bäst att undvika frysboxar som endast fungerar optimalt vid 16 ℃ eller varmare. Titta därför alltid på klimatklassen innan du köper. Hos Tretti kan du filtrera din sökning genom att klicka på ”Fungerar i temperatur” i menyn till vänster.

LÄS MER: Vad betyder klimatklass när du köper kyl och frys?

Så länge du håller dig ovanför den angivna minimumtemperaturen så är det faktiskt en bra idé att ställa frysboxen så kallt som möjligt. För varje grad du sänker rumstemperaturen sparar du nämligen 2–5 % av frysens energiförbrukning.

Frysbox

2. Stjärnmärkning

Alla frysar blir tilldelade en stjärnmärkning på en till fyra stjärnor. Antalet stjärnor är ett mått på frysens effektivitet.

 • 1 stjärna: Frysen kan hålla en temperatur på -6 ℃. Passar till korttidsförvaring (3-4 dagar)
 • 2 stjärnor: Frysen kan hålla en temperatur på -12 ℃. Passar till kortare förvaring (1-2 veckor)
 • 3 stjärnor: Frysen kan hålla en temperatur på -18 ℃. Passar till en längre frysförvaring (1 månad eller mer).
 • 4 stjärnor: Frysen kan frysa in mat och hålla en konstant temperatur på -18 ℃.

Endast en fyrstjärnig frysbox klarar av att frysa in färsk mat. Om du mest köper frysvaror direkt i mataffären kan dessa lagras i en frys med mindre antal stjärnor, men om du själv lagar mat och fryser in behöver du en 4-stjärnig frys.

3. Fryskapacitet per dygn

Fryskapacitet per dygn är en annan viktig parameter. Den indikerar hur många kilo matvaror som frysen klarar av att frysa in per dygn. Detta är särskilt viktigt för dig som köper en frysbox just för att lagra stora mängder frysvaror. Kom därför ihåg att inte bara kolla hur många liter som frysboxen rymmer utan också att den har en hög fryskapacitet per dygn.

4. Hur stor ska frysboxen vara?

Många köper en frysbox just på grund av den stora kapaciteten. Och bara för att man ofta tänker att frysboxar är stora, händer det att man köper en för liten modell i alla fall. Köp därför gärna 50 liter större än vad du tror att du behöver. En överfylld frysbox ger både högre energiförbrukning och sämre hållbarhet för matvarorna.

frysbox

5. Har frysboxen LowFrost-funktion?

Att frosta av frysen är väl få människors favoritnöje. Om du ändå är igång med att kolla på en ny frysbox kan du med fördel kolla efter avfrostningsfria modeller. Några frysboxar kan nämligen fås med antingen LowFrost-funktion.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=HN3MxrM9sjU

En Lowfrost-frysbox har avdunstaren placerad utanför själva frysen, vilket gör att det bildas markant mindre is. Du behöver endast frosta av en gång om året istället för de 4-5 gångerna som rekommenderas för vanliga frysar.

För vanliga frysar finns också funktionen NoFrost som inte behöver frostas av överhuvudtaget. Det är dock inte så vanligt för frysboxar. Läs mer om skillnaden mellan LowFrost och NoFrost här.

Oavfrostad frys

Nu när du fått den viktigaste information med i bagaget så är du varmt välkommen att dyka ner bland modeller och märken av frysboxar i Tretti-butiken. För att underlätta för dig att hitta de riktiga guldkornen har vi samlat våra bäst i test frysar på en särskild sida.

Fler frysbox tips

Favoriter

Stäng