Det är inte alltid lika lustfyllt att laga mat. Speciellt inte när vardagen pressar på och det är ont om tid och energi. Här tipsar vi om 5 genvägar som hjälper dig spara tid i köket och gör det hela lite lättare.
Annonssamarbete med Siemens
1. Använd vattenkokaren för att koka upp vatten
Du kan spara massor av tid när du kokar potatis, ris eller pasta genom att koka vattnet i vattenkokaren först. En vattenkokare är generellt mer effektiv än din spisplatta och samtidigt som du sparar ström går det också mycket snabbare. Även Jamie Oliver använder detta trick när han lagar mat på bara 15 minuter.
Är det vatten över kan du ju alltid göra dig en kopp te medan du väntar.
2. Var inte rädd för att använda frysta grönsaker
Den största fördelen med att använda frysta grönsaker är att de redan är skivade och du kan använda dem direkt i en wokrätt, pastasås eller en gratäng. Det cirkulerar en hel del rykten om frysta grönsaker och många är övertygade om att de inte innehåller lika mycket näring som färska grönsaker. Men det är helt fel.
Enligt den norska motsvarigheten till SVT, NRK.no, är det faktiskt sundare att äta frysta grönaker när det inte är säsong för de färska här hemma. Vi har också tidigare skrivit en artikel om det som du kan läsa här.
De importerade färska grönsakerna har rest långt för att hamna i våra svenska matbutiker och förvaras i längre tid, både i butikerna och i våra kylskåp. De frysta grönsakerna däremot kommer ofta från Sverige och värmebehandlas innan de fryses ned. De behandlas skonsamt och snabbt och med den nya tekniken behåller de mycket mer av sina näringsämnen. Dessutom skördas de när de är som bäst.
… men kolla påsen innan du köper
Du bör dock undvika påsar med frysta grönsaker där innehållet känns som om det ligger ihopklumpat. Det betyder sannorlikt att det har bildats iskristaller runt om grönsakerna och det är ett tecken på att vitamininnehållet och hållbarheten har försämrats.
Påsen och dess innehåll kan ha varit utsatt för ojämna och svängande temperaturer, vilket har gjort att innehållet delvist har tinats upp för att sedan frysas ned igen.
… och tillaga dem på rätt sätt
För att behålla så många näringsämnen som möjligt är det viktigt att du inte överkokar grönsakerna när du tillagar dem. I stället ska du koka dem snabbt i redan kokande vatten, ånga eller steka dem. Ska du koka ärtor kan du t.ex. hälla i dem i såsen till sist eller lägga dem tillsammans med riset precis innan det kokat färdigt.
3. Låt köket spara tid åt dig
Oavsett hur mycket du förbereder dig, finns det tillfällen då tiden inte räcker till. Då är det extra smart att din köksutrustning kan hjälpa dig. Idag finns det diskmaskiner där du kan förkorta ett diskprogram eller välja att anpassa diskningen till endast en halvfull maskin. Det ger dig mycket större flexibilitet i matlagningen. Kolla in utbudet av diskmaskiner här.
4. Gör dubbla portioner och frys ner
Ju enklare desto bättre och en god pastasås är ett utmärkt exempel. I sin rena form består såsen av hackade tomater, olivolja, vitlök och kryddor. Om du gör dubbla portioner kan du frysa ner såsen i passande portioner som kan användas på både hemmagjord pizza, till pastan eller som basen i en gryta, lasagne eller chili con carne.
Med andra ord finns det massor av tid att spara en lördagkväll, då såsen bara ska tas ut ur frysen.
Du kan använda samma trick till småkaksdegen
Gör en dubbelportion av dina favoritkakor och lägg den ena halvan åt sidan. Ta fram plastfilmen och lägg degen på plasten. Rulla degen till en korv och sträck ut filmen runt om så den blir ordenligt inplastad. Lägg degen i en fryspåse och därefter i frysen.
Nästa gång du får besök och vill bjuda på en kopp kaffe, är det bara att ta fram degen - låta den vila lite - skär i skivor med en vass kniv - lägg på plåt och in i ugnen. Voila! Nybakta kakor till gästerna.
5. Gör hemmagjorda kakblandningar färdiga att användas
Finn ditt favoritrecept på t.ex pannkakor eller en enkel smulpaj. Köp några plastpåsar som passar till mängden torra ingredienser. Blanda ihop de torra ingredienserna och häll dem i påsen och skriv utanpå påsen hur mycket mjölk, ägg eller smör som ska tillsättas. Och har du en fin glasburk eller liknande, är en kakblandning en riktigt fin gåva när du är inbjuden till kalas.
Lägg ingredienserna i fina lager och skicka med ett kort med receptet på. Det kan vara både pannkakor och småkakor eller något helt annat du själv kommer på.