Ett vackert dukat sommarbord är väl inte det samma utan en spröd och läcker sallad. Till grillfester runt om hela landet serveras ofta isbergssallad med tomat och gurka – men känns inte den kombinationen lite trist och uttjatad? Här hittar du 5 recept på annorlunda sommarsallader.
God anledning att byta ut salladsbladen
Det finns nog flera som tycker att de gröna salladsbladen inte är det mest spännande i salladsskålens färgrika innehåll. I jämförelse med andra grönsaker smakar grönsallad inte särskilt mycket. Det finns en logisk förklaring till detta – den består nämligen till 95 % av vatten.
Det betyder också att grönsallad innehåller relativt lite näring. Om du gör en matigare sallad kan den fungera som ett sunt tillbehör till grillköttet istället för pommes frites eller klyftpotatis. Så glöm grönsalladen och testa några nya och mer spännande salladsingredienser.
LÄS OCKSÅ: Så får du perfekt grillat kött
Sommarsallad med vattenmelon och fetaost
Både smak och färg hos denna sallad minner om sommar. Den söta vattenmelonen, den friska myntan och den fylliga fetan kompletterar varandra perfekt och den vackra färgkombinationen gör sig på vilket middagsbord som helst.
Du behöver
- 700 g vattenmelon
- 1 liten rödlök
- 200 g fetaost
- 1 handfull färska myntablad
- Olivolja
Så gör du
Tärna vattenmelonen och hacka löken fint. Häll lök- och vattenmelonbitarna i en stor skål och smula i fetaosten. Strö över med färsk mynta (riv gärna stora blad i mindre bitar). Blanda samman ingredienserna och ringla lite olivolja över det hela. Avsluta med att krydda med svartpeppar.
LÄS OCKSÅ: 5 tips till hur du håller liv i dina köpta kryddörter
Mättande marinerade haricots verts
Baljväxter är både proteinrika och kalorifattiga så en bönsallad är nyttig samtidigt som den ger en helt annan mättnadskänsla än en traditionell grönsallad. Du kan enkelt variera marinaden efter eget tycke och smak, men grundreceptet i sig är också riktigt läckert.
Du behöver
- 350 g haricots verts (färska eller frysta spelar ingen roll)
- 1 dl olivolja
- 1 matsked citronsaft
- 1 vitlöksklyfta
- Salt och peppar
Så gör du
Koka bönorna lätt i några minuter (ca 4–8) och lägg upp dem i en skål. Finhacka vitlöken och blanda samman med citronsaft och olivolja. Krydda marinaden med salt och peppar och häll över bönorna. Låt salladen stå och dra en halvtimme innan du servar. Om du vill kan du pynta salladen med ett hackat hårdkokt ägg eller lite smulad fetaost.
LÄS OCKSÅ: Så marinerar du bäst ditt kött till grillen
Thailändsk gurksallad med jordnötter
Här är en spännande sallad som du kanske inte har prövat förut. De exotiska thailändska undertonerna utgör en fin kontrast mot den sedvanliga grillmenyn. Blandningen ger en ny smakupplevelse och tillför lite extra krydda till måltiden.
Du behöver
- ½ rödlök
- 2 stora gurkor
- 1/3 dl hackad färsk koriander
- ½ dl saltade jordnötter
- 1 stor färsk jalapeño
- ¼ tsk salt
Till dressingen:
- Saft från 2–3 limefrukter
- 2 msk rapsolja
- 1 msk fisksås
- 2 msk socker
- 1 vitlöksklyfta
Så gör du
Skär rödlöken i tunna skivor. Om du inte vill ha så stark löksmak kan du lägga skivorna i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Torka sedan av dem med ett stycke hushållspapper. Dela gurkorna och skrapa bort den mjuka mittdelen. Hacka dem sedan i lagom stora skivor. Dela jalapeñon, skrapa bort kärnorna och finhacka den. Blanda gurka, lök, jalapeño, koriander och jordnötter i en skål och ställ åt sidan medan du tillreder dressingen.
Finhacka vitlöken och lägg i en skål. Häll över limesaft, olja, fisksås och socker, och vispa tills sockret har löst upp sig helt. Häll dressingen över salladen och blanda det hela ordentligt. Smaka av med salt om det behövs och servera salladen inom 30 minuter för en bättre smakupplevelse.
Lätt potatissallad med olivolja och vitvinsvinäger
Potatissallad är en riktig klassiker till grillen. Färdig potatissallad som du kan köpa i mataffären är dock ofta en rätt tung historia med mycket majonnäs. Om du hellre vill ha något lättare kan du pröva den här varianten.
Du behöver
- 600 g färskpotatis
- 1 rödlök
- ½ dl färsk persilja
- ½ purjolök
- ½ dl färsk dill
Marinad:
- 1 dl olivolja
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1 dl vatten
- Salt
Så gör du
Skrubba och koka potatisen som vanligt. Låt potatisarna svalna medan du sköljer purjolöken. Hacka purjolök, dill och persilja fint och häll upp det i en skål.
Rör ner olivolja, vatten och vinäger och blanda ordentligt med kryddorna. Krydda med salt och peppar.
När potatisarna har svalnat skär du dem i mindre bitar. Finhacka rödlöken och blanda samman med potatisarna. Häll över marinaden och låt salladen dra en timme i kylen före servering.
LÄS OCKSÅ: Fryst eller färsk – när är frukt och grönt bäst?
Grillad sparris med fetaost
Om du nu ändå har tänt grillen, varför inte använda den till en spröd och läcker sparrissallad? Salladen är superenkel men inte desto mindre välsmakande.
Du behöver
- 1 bunt sparris
- 3 msk olivolja
- ¼ tsk salt
- ¼ tsk citronskal
- 1 msk färskpressad citronsaft
- ½ dl smulad fetaost
Så gör du
Marinera sparrisen kort i 2 msk olivolja och krydda med salt och peppar. Grilla dem ca 3–4 minuter på en varm grill tills de får en gyllene yta och känns spröda. Låt sparrisen svalna och skär dem sedan i mindre bitar.
Lägg sparrisbitarna i en skål och blanda i den återstående matskeden olivolja, feta, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt och peppar och servera salladen antingen kall eller rumstempererad. Smaklig måltid!
LÄS OCKSÅ: Så lätt gör du rent grillen!