Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

5 tips på hur du tvättar ull på rätt sätt

Ull som behandlas och tvättas på rätt sätt kan hålla riktigt länge. Det är många som står rådvilla när det är dags att tvätta favorittröjan i ull. Men bara lugn! - det är råd att hämta och dina ullkläder kan leva ett långt och lyckligt liv. 

Under de kalla höst och vintermånaderna kan det kännas lite som en dröm att dra en härlig ulltröja över huvudet och känna värmen. Å andra sidan kan det snabbt bli till en mardröm om du inte tvättar ullen på rätt sätt.  Det finns många myter och historier om hur du ska tvätta ull och vad du får - och  inte får göra. Här får du en gång för alla inblick i hur du ska behandla dina ullkläder när det är dags för tvätt. 

1. Använd rätt tvättprogram

Det simpla svaret på frågan om hur du ska tvätta din ulltröja kan tyckas enkelt; - Titta på tvättlappen! Men så enkelt är det inte när du står framför tvättmaskinen med din favoritkofta som mormor stickat till dig för 10 år sedan (och som du så klart älskar över allt annat).  Ett mer uttömmande svar är istället: Ull skal alltid tvättas på ett handtvätt-/ullprogram och det kan för övrigt också tåla centrifugering. Det viktigaste är att du väljer rätt program.

tvättlapp

2. Använd rätt tvättmedel

Lika viktigt som att välja rätt program är faktiskt att välja rätt tvättmedel. Du kan få tag på tvättmedel som är speciellt framtaget för ull i princip alla matbutiker. I vanligt tvättmedel finns det enzymer som inte finns i tvättmedel för ull. Använder du vanligt tvättmedel kommer enzymerna att "äta" på fibrerna i ullen och långsamt förstöra dem. Det är inget som du kan se på bara en tvätt, men med tiden kommer din tröja att gå sönder. Kom dessutom ihåg, att alltid följa doseringsanvisningen på tvättmedelspaketet. 

3. Var försiktig med handtvätt

När vi talar om känsliga textiler kan det låta som en självklarhet att tvätta dem för hand - men det är långt i från en bra idé i alla lägen. När du handtvättar riskerar du att använda för varmt vatten, du kan lätt råka vrida kläderna ur fason och du riskerar också att råka vrida sönder fibrerna. Därför är det alltid bättre att tvätta kläderna i maskinen - står det handtvätt på tvättlappen är det 100% säkert att använda tvättmaskinsprogrammet i stället.

4. Tvätta så sällan som möjligt

Det bästa tipset är kanske i verkligheten detta: Tvätta dina ullkläder så sällan som möjligt! Om din ulltröja luktar dåligt kan du försöka att, istället för att tvätta den, hänga den på en galge i badrummet medan du duschar.Ångan är otroligt effektiv när det gäller att få bort lukt från ull. Du kan också hänga ut din tröja till vädring - extra effektivt när det är frostgrader ute. Kom bara ihåg att inte hänga ullkläder med klädnypor (som på bilden) då de kan ge oönskade märken på dina kläder.

5. Torka på rätt sätt

Ullplagg ska torkas lite annorlunda än andra kläder. Det optimala är att torka ulltröjan på en torr handduk. Som tidigare nämnt så lämnar klädnypor märken och hänger du ulltröjan på tork är risken stor att den tyngs ner och mister sin passform. Därför rekommenderas att den torkas liggandes - och undvik för allt i världen torktumlaren eftersom ullen filtrar sig och plagget krymper i en varm och fuktig torktumlare! 

Sådär! Nu borde du vara redo att möta den sköna, men fortfarande kalla våren i din ulltröja utan att stå rådvill nästa gång den ska tvättas.  

Fler tips till tvättstugan

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng