Det brukar kännas spännande att flytta hemifrån men samtidigt kanske lite läskigt. Frihetsruset blandas ofta med oro för allt man måste komma ihåg att tänka på - alla de där ”vuxen-sakerna” som man tidigare inte har behövt bry sig om: försäkring, internetavtal, laga matlådor och liknande. Vi har samlat våra 5 bästa tips till dig som flyttar hemifrån – från hur man bäst inreder av en liten lägenhet eller litet studentrum till vilka husgeråd man egentligen behöver och hur man bäst värmer mat i mikron.
1. Ljusa färger ger känslan av rymd
Det första boendet brukar oftast vara ganska litet och trångt – kanske en etta eller ett korridorsrum i något studentboende. Vad gör man då för att det lilla utrymmet ska kännas större? Jo – inred med ljusa färger. Vitt på väggarna och ljusa möbler ger intrycket att rummet är luftigare.
Sedan gäller det såklart att inreda med måtta. Ett rum överfyllt med möbler känns ändå lika trångt oavsett vilken färg möblerna har. Tänk på det viktigaste – säng, garderob, kanske en bokhylla och ett skrivbord – och plottra inte till det med massa små söta soffbord och fåtöljer som du ändå inte sitter i.
2. Lägg pengarna på smart förvaring
Om du behöver köpa nya möbler till ditt boende är det värt att lägga pengarna på att få smart förvaring och möbler med flera funktioner. Sängen kan bli en soffa om dagen, skrivbordet kan innehålla en förvaringsdel med lådor, en klädhängare kan fungera som golvlampa... Möjligheterna är oändliga. Gå på upptäcktsfärd och se vad du hittar i butiker, second hand eller kan fixa själv.
En ofta outnyttjad resurs är hängande förvaring på dörrar. Bl.a. IKEA har massor med smarta, hängande förvaringslösningar med fickor som du kan hänga upp t.ex. på insidan av garderobsdörren eller badrumsdörren. Dessutom känns rummet större om du kan gömma undan lösa saker.
3. Checklista för köksutrustning
Om du ska flytta in i ett boende med gemensamt kök, t.ex. en studentkorridor, finns det oftast lite gammal köksutrustning. Det är dock inget man kan räkna, utan planera alltid att du kan behöva köpa den viktigaste utrustningen för att kunna laga mat.
Det vimlar av checklistor på nätet till den som ska flytta hemifrån. I vår version har vi beslutat att bara ta med det allra mest nödvändiga.
Checklista
- Kastrull och teflonstekpanna
- Ugnsfast form
- Skärbräda och en vass kniv
- Stekspade
- Osthyvel
- Vin- och kapsylöppnare
- Konservöppnare
- Potatisskalare
- Diskhandduk och diskborste
- Tallrikar (djupa och platta), glass, koppar och bestick
- Eventuellt vattenkokare och rivjärn
Dessutom är det bra att investera i en dammsugare, för ja, du kommer tyvärr att behöva städa då och då – och det är mycket lättare att dammsuga än att sopa upp smutsen.
Här är en video med de 5 mest nödvändiga sakerna i köket enligt Matgeek.
Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=OLbRwhyzUB0
Vilka hushållsapparater ska man satsa på?
Förutom den allra mest basala utrustningen kanske du har lust och pengar nog att investera i några hushållsapparater. Vårt råd är att du ställer dig själv frågan: vad är viktigast för mig?
- Kaffeberoende? Då kanske du ska investera i en kaffebryggare.
- Är varma mackor din Akilles häl? Då kanske en smörgåsgrill eller brödrost är värt pengarna.
- Älskar du att laga soppor och/eller smoothies? Då är en stavmixer ett smart val.
Dessutom vill vi slå ett slag för vattenkokaren som är en riktig räddare i nöden. Den är billig, energisnål och kokar pastavatten mycket snabbare än kastrullen. Om du bor i studentkorridor med delat kök gör vattenkokare dessutom att du slipper använda de gemensamma äckelkastrullerna, vilket i sig själv kan vara skäl nog. Det kan också vara en fördel att ha en micro på sitt rum om man får plats, så slipper man att alltid gå ut till det gemensamma utrymmet när man ska fixa mat.
4. Tänk på de ”tråkiga utgifterna”
När du planerar för att flytta hemifrån, så till att din ekonomi också täcker in de tråkiga utgifterna som hemförsäkring, internetavtal, eventuellt el- och vattenavtal, m.m. Eftersom dessa oftast betalas halvårsvis eller helårsvis glömmer man ofta bort att räkna med dem i månadsbudgeten.
När man sedan planerar sin ekonomi månadsvis är det lätt att man endast tänker på matkostnaderna och kostnader för inköp och nöjen eftersom de tråkiga räkningarna landar mer sällan i brevlådan.
Är du student behöver du också tänka på att du inte får studiebidrag under sommarmånaderna med mindre att du läser en sommarkurs.
5. Planera matinhandling och gör matlådor
För att minska matutgifterna är det bästa tipset att planera sin matinhandling och laga matlådor. Tråkigt kanske, men mycket, mycket billigare. Även en enkel lunchmacka kostar ofta minst 50 kr idag (ofta mer) – det blir 250 för en arbetsvecka och 1000 kr i månaden.
Om du istället lagar en större portion av kvällsmaten brukar resterna räcka till en lunch dagen efter. Men det är ju klart, priset för en matlådelunch beror på vad du har i den. Om du enbart lever på dyr fetaost, helstekt kött och liknande produkter blir matlådan nog minst lika dyr som att köpa en lunchmacka.
Skulle inspirationen vägra att infinna sig kan du alltid kolla ICA:s eller Coop:s hemsidor med förslag på enkla och billiga maträtter.
The master of matlådor
Om du gör ett riktigt storkok kan du frysa in flera matlådor i portionsstorlek. Tänk 1 låda = 1 portion så är det mycket lättare att ta fram och värma precis den mängd du behöver.
En smart tricks är hälla ut maten i en cirkel med hål i mitten när du värmer i mikron. Det ger en mer jämn värme så att du slipper att bränna tungan i mitten samtidigt som kanterna fortfarande är iskalla.
Underlätta matlagningen med ett lager av basvaror
Det brukar oftast bli lättare att handla mat billigt och bra om man har ett lager av basvaror hemma. Det handlar om saker som salt, peppar, mjöl, bakpulver, pasta, etc. Både ICA och Coop har listor på vilka basvaror det är bra att ha hemma - du kan utgå från en av dem och lägga till och dra ifrån varor som det passar dig.
Om du alltid har lite basvaror hemma blir turen till mataffären inte lika dyr varje gång - och det är mycket lättare att svänga ihop en enkel maträtt om du inte har hunnit handla. Du kan t.ex. komma rätt lång med bara ett paket pasta, lite krossade tomater, en lök och salt och peppar.