Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

5 tips till ett bättre inomhusklimat

Personer som är särskilt lättpåverkade av luften omkring dem, t.ex. personer med astma, är ofta dem som först lägger märke till om inomhusklimatet är dåligt. Men hur får man ett bättre inomhusklimat? 

1. Se till att ha en stabil temperatur 

Temperaturen i hemmet har betydelse för luftfuktigheten och förekomsten av kvalster. Det är därför en fördel att hålla en någorlunda jämn temperatur.Om sommaren är det inte lika viktigt, men under vintermånaderna är det en bra idé att ha en temperatur på c:a 20 °C i alla rum där hemma.

2. Lufta ut

Nästa syndare på listan över faktorer som gör ditt inomhusklimat sämre är fukt. De vanligaste ställen där fukten kan bli ett problem är i ditt kök och ditt badrum.

I köket kan du med fördel starta köksfläkten ett par minuter innan matlagningen. Det förhindrar att fukten sätter sig på mer oönskade ställen.

På badrummet är det extra viktigt att du inte låter fukten vara efter t.ex. en dusch. Öppna alltid dörrar och fönster om du har några, så att det kommer in luft. 

klimat

3. Gör rent regelmässigt

Det är en vanlig missuppfattning att det är damm en del är allergiska mot. Damm är inget eget äne utan består av sådant som finns där hemma, t.ex. hår, hudflager, textilpartiklar, etc. Det de flesta ”dammallergiker” är allergiska emot är egentligen kvalster.

Det kommer nog inte som en överraskning att städningen har stor betydelse för inomhus-klimatet och kvalsternivån, men utöver den vanliga städningen är det viktigt att tvätta täcken, kuddar, rullmadrasser och liknande regelmässigt.

Kom också ihåg att lufta ut efteråt då dammpartiklar svävar runt i luften. Det kan också vara en bra idé att städa om morgonen så dammet hinner lägga sig!

4. Undgå parfym

Ut över att användas som personlig doft så är det ofta mycket parfym i rengöringsmedel och sköljmedel. Parfym har i sig ingen påverkan på själva rengöringen och det är därför bara fördelar med att använda mindre parfym i vardagen.De är inte bara viktigt om det bor en person med astma i hushållet- parfym kan också vara allergiframkallande.

shutterstock 357397112

5. Tänk på stearinljusen

Stearinljus avger sotpartiklar som förorenar luften. Även om det är jättemysigt kan det vara bra att tänka på att begränsa hur många och hur länge dina stearinljus få brinna.

Använd helst oparfymerade ljus av samma orsaker som du undviker parfym i andra artiklar. Efter det att du blåst ut ljusen är det inte helt fel att vädra ut lite snabbt för att få bort sotpartiklarna.

Fler bra tips från Vardagen

Hälsa & Sundhet

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng