Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

5 tips till hur du håller liv i dina köpta kryddörter

Kryddörterna vi köper i den vanliga mataffären är oftast inte särskilt hårdföra - så hur ska vi göra för att få dem att överleva mer än ett par dygn och hur tar vi bäst hand om dem? Vi har 5 enkla tips till dig och följer du dem är vi säkra på att du får stor behållning av dina inköpta kryddörter.  

1. Vattnar du dem på rätt sätt?

När du köper färska kryddörter från din vanliga mataffär ska du tänka på att de ska ha tid till att vänja sig till sin nya miljö - de ska ha lov till att acklimatisera sig. Ta bort plastemballaget och sätt örten i en kruka. Plantan ska inte vattnas med det samma, istället ska du låta den stå utan vatten tills des att den börjar sloka lite - först då ska du ge den vatten. 

Vattna inte direkt på plantan

Kryddörter har, liksom de flesta andra plantor, behov för mycket vatten. Men hur du vattnar dem har också betydelse för hur bra de klarar sig. De ska nämligen inte ha för mycket vatten och de ska vattnas genom att hälla lite vatten i krukan de står i och inte direkt på varken plantan eller jorden. 

Låt plantan själv släcka törsten

Plantan ser själv till att dricka så mycket vatten den vill ha och du minskar dessutom risken för mögel när inte stängerna och bladen är för tätt på den fuktiga jorden. Ett bra trick är att låta plantan suga upp vatten genom rötterna i 5 minuter varefter du häller av det överflödiga vattnet. Vissa örter mår också bra av att torka ut  mellan vattningarna.

En bra tumregel är att jorden ska vara fuktig men inte våt - på så vis vet du om plantan har tillräckligt med vatten eller om den behöver en skvätt mer.

kryddörter vatten

2. Förvarar du dem för varmt eller för kallt?

Kryddörter har behov för mycket dagsljus vilket också är en av orsakerna till att det är svårt att hålla liv i dem under vinterhalvåret. Vill du ha kryddörter året runt måste du nästan ha en speciallampa. Alternativt kan du köpa avskurna örter så behöver du inte kämpa med att hålla liv i dem - bara köpa mindre och oftare. 

Ge dem massor av ljus

Även om örterna som sagt har behov av mycket dagsljus betyder det inte att de ska placeras i direkt solljus i fönsterkarmen. De kan nämligen inte tåla att stå i direkt värme frn solen då det gör att de torkar ut allt för snabbt. Det mest optimala är att placera dem någonstans i köket där de inte utsätts för direkt solljus eller en annan värmekälla (spis eller ugn) men ändå får mycket ljus. 

Häng upp dem

Har du begränsat med plats på köksbänken kan du också tänka över att placera dem på höjden istället. Du kan t.ex. hänga upp dem i amplar eller eventuellt göra din egen macramé-ampel som visas i videon nedanför. Men det finns också massor av olika roliga upphäng att köpa som du kan använda din kreativitet på. 

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/jJXmlvoIKY0

3. Har plantan tillräckligt med näring

Om du köper dina plantor i din vanliga mataffär istället för i en specialbutik är det garanterat en massproducerad planta du får med dig hem och den är oftast inte menad att leva längre än ett par dagar. Jorden hos dessa plantor är ofta näringsfattig och plantan är ganska skröplig. För att hjälpa plantan på plats kan du plantera om den i en lite större kruka och ge den lite mer och ny blomsterjord. 

4. Glömmer du att gallra?

Butiksköpta plantor är ofta väldigt täta och har för många stänger/kvistar på en för liten yta. Du gör därför dina kryddörter en tjänst genom att gallra lite försiktigt, helt ner från roten. Och kom också ihåg att ta bort döda kvistar och blad. På så vis gör du också mer plats till nya skott att komma fram. 

5. Klipper du dem fel?

En av de viktigaste ting att komma ihåg, när du köper med dig örter hem, är att de är nyttoplantor och inte plantor som bara ska användas till pynt. Med andra ord mår de bäst av att bli använda ock klippas emellanåt. Store basilikablad kan med fördel knipsas av och användas löpande, så de mindre bladen kan växa till sig.

torka örter

Torka det du inte hinner använda

Du kan torka örter på en massa olika sätt. Kallt, i ugnen, med hjälp av salt eller med socker. Lufttorkning tar lite längre tid men det är samtidigt det enklaste och mest skonsamma sättet och den metod som bevarar mest smak i örterna. 

Du ska använda:

  • Örter som är välägnade att torka, t.ex. oregano, timjan, salvia, dill och rosmarin
  • Örtsax för att klippa av buntar
  • Snöra till att binda ihop dem med

Klipp av en bit snöre och bind det försiktigt om kvistarna långt nere på plantan (c:a 5-6 st i taget) Klipp av och strama knuten lite. Du kan nu hänga upp örtbunten till torkning. Häng dem någonstans där det inte är fuktigt och där de inte hänger i direkt solljus.  

En bra tumregel är att en tesked torkade örter motsvarar en matsked färska örter.

Var säker på att de är helt torra

Olika örter tar olika lång tid att torka. Det är bara att känna efter med fingertopparna. Det är nämligen viktigt att de blir helt torra då de annars lätt börjar mögla och blir förstörda. 

Skilj bladen från kvisten

Ett bra tips som jag alltid använder när jag torkat timjan, är att lägga timjankvistarna i en plastpåse. Stäng igen påsen och gnid försiktigt kvistarna mellan fingrarna genom plastpåsen. De kvistar som inte ska användas är det bara att plocka ut och slänga. De torra bladen lägger jag i ett litet förvaringsglas (en diskad marmeladburk etc.) och låter det stå utan lock ett par dagar för att vara säker på att den sista fukten är helt borta.

örtistärningar

... eller frys ned dem och gör ört-istärningar

Klipp, hacka eller riv kryddörterna i små stycken. Tag fram in istärningsform och lägg i örterna. Beroende på vad du vill använda dem till kan du häll över olivolja, smör eller vatten. Täck med plastfilm och sätt in i frysen.

Så snart de är frysta kan du plocka ut dina ört-istärningar och lägga i en fryspåse istället. Skriv datum och evt. användning på om du gjort olika med smör eller olja. Du kan blanda helt som du själv vill. Persilja, gräslök, basilika, koriander etc. Du kan också frysa in mynta i en istärning så har du fina istärningar till drinken.  

Fler användbara tips från Vardagen

Vi hoppas att du får användning för våra tips och att du slipper hängiga och torra kryddörter i framtiden. Vill du ha fler användbara tips från oss har vi massor av läsning till dig. Se bland annat: 

Spartips
Recept

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng