Oftast hamnar massan som återstår efter att du har gjort dig ett glas med färsk juice i papperskorgen, men det finns det ingen anledning till. Vi ger dig åtta idéer för vad du kan göra med den istället.
Tänk på massan när du gör juice
Massan är den restprodukt som återstår efter att du gjort juice på frukt och grönsaker - den torrvikt som finns kvar när saften pressats ut.Frukt och grönsaker med mycket fiber ger mycket massa medan de som innehåller mycket vatten t.ex. gurka och melon nästan inte ger någon massa alls.
Välj ingredienser
Om du planerar att använda massan när du gjort juice finns det några saker att tänka på när du väljer ingredienser till din juice.
- Välj ingredienser som ger mycket massa t.ex. frukter och grönsaker med skal.
- Akta dig för ingredienser som smakar väldigt mycket t.ex. citron och ingefära.
- Vegetabilisk massa är väl lämpad för bröd och varma rätter medan fruktkött är bra i kakor.
1. Hemlagade granolabars
Blanda massan med finhackad eller mixade dadlar och en torr ingrediens - t.ex. havregryn, hirs flingor, eller vad du nu har i kökslådan. Du kan också lägga till nötter, frön eller russin. Baka barsen på 200 grader i ca 5 minuter och ta dem på din cykeltur eller som mellanmål i din matlåda.
2. Extra fiber i din smoothie
Lägg massan i mixern nästa gång du gör en färsk grönsaks smoothie. Det ger extra smak och fiber.
LÄS OCKSÅ: 3 goda skäl för att göra hemgjord juice
3. Vegetabilisk massa i färsrätter
Köttbullar, lasagne och spaghetti bolognese ... Det finns nästan inga gränser för vart du kan använda den vegetabiliska massan. Det ger extra smak och näringsämnen. Och som en bonus kommer de i familjen som inte är så förtjusta i grönsaker inte märka av att det är grönsaker i maten…
4. Lägg i guacamolen
För en klassisk guacamole ska du inte använda något mer än citron, vitlök och avokado. Men varför inte ge det en uppgradering? Det gör du snabbt och enkelt genom att lägga till vegetabilisk massa. Du kan också experimentera med andra typer av dip. Mixa t.ex. massa med gräddfil, salt och peppar.
5. Använd massan när du bakar
Squash tårta, morotmuffins, och andra typer av vegetabiliska bakverk har gemensamt att de har en läcker svampig konsistens. Detta kan massan hjälpa till att ge. Du kan också använda den i allt från födelsedagsbullar till kryddtårta.
LÄS OCKSÅ: Sätt guldkant på helgfrukosten med kalljästa frallor...Mums!
6. Gör dina egna pålägg
Blanda din vegetabiliska massa med cream cheese och använd det som ett pålägg. Du kan antingen använda den ensam eller som i en sandwich under sallad och andra pålägg. Vill du ge dinit pålägg ännu mer smak, kan du också blanda i fint hackad vitlök och färska örter.
7. Frys in massan
Om du får slut på tid eller idéer kan du enkelt spara massan. Frys in den i en islåda så är det lätt att hitta vid ett senare tillfälle - du kan t.ex. ha det i en varm soppa eller köttfärssåsen nästa gång du lagar mat
8. Extra näringsämnen i soppan
Oavsett vilken soppa du ska laga kan du lägga till massa för att få mer struktur och extra smak. Det är särskilt användbart om du har fryst in tärningar med massa som du lätt kan lägga i och låta koka med i en varm soppa. Voila - din hemlagade buljongkub.