Logo
0771-31 30 31 kundservice är stängd
  • Måndag Stängt
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • Lördag12:00-17:00
  • SöndagStängt
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

9 tips som får blomsterbuketten att hålla lite längre

När du får en vacker blomsterbukett i gåva vill du säkert att den ska hålla så länge som möjligt. Här kommer lite tips på hur du får snittblommor att inte tappa formen.

1. Välj rätt vas

Blomsterstjälkarna tycker inte om att stå för tätt. Pokalformade vaser som är smala i botten har också logiskt sett minst vatten i botten. Därför får stjälkarna ont om plats och svårt att suga upp tillräckligt med vatten. Välj därför hellre en vas som ger blommorna plats nog att trivas.

2. Rengör vasen

Om du låter bli att diska vasen före användning riskerar du att rester av gamla buketter eller smuts skapar bakterietillväxt när du häller på nytt vatten. Snittblommorna tål inte bakterierna och vissnar snabbt. Skölj därför vasen en extra gång fastän den verkar ren.

3. Ta bort bladen

Av samma orsak bör du också ta bort de nedersta bladen på stjälkarna. Om bladen kommer i kontakt med vattnet ruttnar de och utgör en grogrund för bakterier. Blommorna får också mer plats om du tar bort överflödiga blad. På så sätt undgår du att näringen går till bladen istället för till blommorna. Ta också bort alla bruna blad med detsamma.

4. Använd varmt eller kallt vatten beroende på stjälktyp…

Det är viktigt att blommorna snabbt kommer i vatten så att inte snittytorna torkar ut. Om du ska ha varmt eller kallt vatten beror på stjälktyp – tumregeln säger att hårda stjälkar, t.ex. rosor, vill ha varmt vatten och mjuka stjälkar, t.ex. tulpaner, vill ha kallt vatten. Om det följer med ett paket blomnäring till buketten ska du komma ihåg att blanda i den i vattnet. Medlet ser inte bara till att blommorna får mer näring – det hämmar också bakterietillväxten.

… men lagom är alltid bäst

Vissa blommor suger snabbare upp vatten än andra. Törstiga blommor ska därför ha vatten ofta, snarare än mycket då och då. T.ex. tulpaner bör bara stå med vatten till tårna. De fortsätter nämligen att växa även efter att man har satt dem i vas. Får de för mycket vatten kan de växa sig tämligen lång och bångstyriga. Då är det bättre att fylla på lite varje dag – på så sätt får de också regelbundet ny näring.

Roser i vas på soffbord

5. Använd en vass kniv

Något av de viktigaste är att använda rätt verktyg för att snitta blommorna. Om du använder fel verktyg, som t.ex. en sax, klämmer du sönder ådrorna som stjälken suger vatten med. Använd hellre en riktigt vass kniv eller tapetskärare för att göra rena snitt.

Snitta rätt

Lökblommor som tulpaner ska skäras rakt. De suger ändå lätt upp vattnet med sina tjocka stjälkar. Rosor däremot ska skäras snett så att snittytan blir så stor som möjligt för rosen att suga upp vatten med.

6. Ställ inte buketten för varmt

Buketten håller sig bättre om den står kyligt. Undvik därför att ställa vasen i direkt solljus eller nära andra värmekällor såsom element eller en öppen spis.

Tips!

För bästa hållbarhet kan du ställa buketten på ett kyligt ställe om natten, t.ex. i källaren, farstun eller garaget.

7. Håll avstånd till frukten

Visste du att äpplen och päron utsöndrar etylengas som påskyndar mognadsprocessen för andra frukter? Etylengasen påverkar också blombuketten och får dem att vissna snabbare.

8. Ge de törstiga nåt att dricka

Om du har fått blomnäring med buketten kan du nöja dig med att fylla på vattnet var och varann dag. Om du inte har någon blomnäring ska du snarare byta vatten då och då, helst varje dag. Det är också en god idé att stjälkarna en ny snittyta någon gång emellan.

Glas med avskurna tulpaner

9. Ta bort vissna blommor och blad…

Om du har en bukett med flera olika typer av blommor händer det ibland att några av dem börjar hänga med huvudet före det andra. Ta bort vissna blommor och blad för att undvika att de skapar bakterietillväxt i vattnet och förstör hållbarheten för resterande blommor.

… eller gör en ny minibukett

Du kan också plocka ut de resterande blommorna och göra en ny mindre bukett genom att skära ner stjälken något. Kommer du hem till ett gäng slappa tulpaner kan du rädda dem genom att snitta om dem och fylla på iskallt vatten i botten av vasen. Då kvicknar de oftast till igen. Om stjälkarna är utom allt hopp kan du gör ett sista drastiskt räddningsförsök genom att skära av blommorna precis vid huvudet och sätta i en liten vas som på bilden.

Fler tips och goda idéer till hemmet

Favoriter

Stäng