Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Är det verkligen en bra idé att diska vinglas i diskmaskin?

Gammal visdom säger att man inte ska tvätta sina vinglas i diskmaskinen. Och har du en maskin av äldre modell är det förmodligen fortfarande sant. Men moderna maskiner har program som du kan diska vinglas med utan problem. Oavsett om du ska diska för hand eller maskin kommer vi att hjälpa dig genom rengöringsprocessen.

Innan du börjar - vad rekommenderar tillverkaren?

Det finns en skillnad mellan vad de olika tillverkarna rekommenderar. De flesta märken har någon form av riktlinjer för vad som bäst passar dina vinglas. Vissa tillverkare avråder maskindisk medan andra har detaljerade beskrivningar av hur man bäst diskar glasen i diskmaskin.

Innan du börjar är det en bra idé att kolla vad tillverkaren av dina vinglas rekommenderar.

vinglas

Handdisk

Om du föredrar att handdiska dina vinglas får du bäst resultat på följande sätt:

 1. Om du inte behöver diska genast är det tillräckligt att bara tömma glaset. Skölj inte med vatten då det kan samlas cirklar av kalk på glaset.

 2. När du är redo att göra glasen rena använder du diskmedel utan doft och en ren diskborste.

 3. Skölj därefter i rent vatten så tar du bort spår av diskmedel i glaset.

 4. Använd alltid helt rena kökshanddukar när du torkar glasen. Kom också ihåg att använda tvättmedel utan parfym när kökshanddukarna måste tvättas och använd inte sköljmedel. Det minskar nämligen torkförmågan hos handduken.

 5. Torka och polera glaset försiktigt tills den är helt torr. Håll gärna om foten på glaset med båda händerna så du inte håller i stjälken. Glaset är i själva verket som mest ömtåligt precis efter en disk och du kan riskera att stjälken blir vriden eller helt bryts av.

 6. Lukta på glaset för att vara säker på att alla tvättmedelsrester är helt borta. Därefter placerar du glaset på plats med kupan uppåt. Detta säkerställer att spår av fukt kan komma ut och hindrar glaset från att få en skåpslukt.

diskmaskin

Maskindisk

Som nämnts innan bör du börja med att kontrollera vad tillverkaren av glaset rekommenderar när det gäller maskindisk. Du bör också bedöma om du är nöjd med resultatet när diskmaskinen diskar andra glas. Om du inte gör det t.ex. om du har problem med glaspest, är det ingen mening att försöka med dina vinglas.

 1. Kontrollera att det finns tillräckligt med salt och sköljmedel i maskinen.

 2. Ställ vinglasen stabilt så att de inte välter och se till att de inte står för nära varandra. Glasen bör helst inte vara i kontakt med varandra. Om diskmaskinen inte har ett ställ som är anpassat för vinglas kan du köpa det som tillbehör.

 3. Använd maskinens glasprogram om det finns ett sådant, välj annars ett program med temperaturer mellan 35-45 grader och en kort disktid.

 4. När maskinen är klar är det en god idé att öppna den och låta glasen ånga av och svalna innan du tar ut och torkar dem. Torka av med hjälp av en helt ren kökshandduk och torka kupan och foten på glaset då det ofta samlas vatten där. Glasen är som mest sårbara strax efter en disk, så undvik att vrida stjälken eller hålla hårt i glaset.

 5. Ställ glaset på plats med kupan uppåt så att fukten kan komma ut.

Fler goda råd

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng