Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop

Är dina vitvaror högljudda? Så här löser du problemet

Har du köpt en ny diskmaskin, som är otrolig högljudd? Eller har ditt kylskåp helt plötsligt börja låta mer än det brukar? I den här artikeln så ger vi dig några tips för att minimera bullret från dina vitvaror.

Varför för maskinen oväsen, även om den har en låg ljudnivå?

I grunden så betyder den ljudnivå som är angiven på vitvarans specifikationer att produktens ljudnivå har blivit mätt i ett laboratorie.Det är en objektiv mätning, som görs med mikrofon, och därför tar den inte i åtanke hur bullret uppfattas av ett mänskligt öra. Det betyder två saker:

1. Det kan vara komplicerat att jämföra olika produkters ljudnivåer

Om den ena produkten har ljud som är mycket mer skärrande än den andra, så kan det verka markant mer högljutt även om den reella ljudnivån är samma. Så använd dB-skalan som en generell anvisning, inte en precis värdering.

2. Inredningen i rummet betyder mycket för ljudstyrkan

Då subjektiv uppfattning av ljud inte är en faktor i dB-skalan, och då inredningen i rummet betyder så mycket för ljudstyrkan, så kan en produkt vara både mer och mindre högljudd än skrivet när den är placerad i ditt hem.

tvättmaskin

Hur får jag vitvarorna att bullra mindre?

Lyckligtvis nog så betyder det också att du kan göra något åt ljudnivån från dina vitvaror. Deras placering i ditt hem har nämligen stort inflytande på hur mycket ljud de gör. Här är 6 bra råd som kan minska bullret ifall ditt kylskåp eller din tvättmaskin gör mycket ljud.

1. Se till att det finns utrymme runt maskinen

Om den står för nära en vägg, eller lutar sig på en annan maskin, så kan det förstärka ljudet. Det sista är ofta fallet med tvättmaskiner och torktumlare, som är installerade på- eller bredvid varandra.

2. Se till att maskinen står helt plant

Om den inte står plant så kan elektroniken i maskinen nämligen vibrera på ett olämpligt vis som skapar mer buller. Står t.ex. tvättmaskinen på en hal yta så kan den flytta sig under centrifugering. Ett halksäkert underlag vara lösningen.

3. Kolla underlaget som din vitvara står på

Står t.ex. din torktumlare eller tvättmaskin på ett trägolv så kan vibrationerna från maskinen fortplanta sig till golvet och därmed förstärkas.

4. Kolla så att inget sitter i kläm

Något kan också ha fallit ner bakom maskinen. Om ljudnivån från ditt kylskåp plötsligt har förstärkts, så kan det t.ex. vara på grund av att du har haft något liggande på toppen av kylskåpet som har fallit ner bakom det.

kolla att maskinen ar ratt installerad

5. Kolla så att maskinen är rätt installerad

Om ljudnivån från din nya maskin är högre än väntat, så kan det vara problem med sjävla installationen. Det kan vara lösa skruvar eller en ledning som inte sitter helt fast.

6. Avkalka eventuellt din tvätt- eller diskmaskin

Kalkavlagringar kan nämligen också medföra ökat buller från maskinerna.

LÄS OCKSÅ: Så här avkalkar du tvätt- och diskmaskiner

Kan du inte lösa problemet själv, eller lever ljudnivån helt enkelt inte upp till dina förväntningar, kontakta då tillverkaren. De kan skicka ut en tekniker som kan titta närmare på maskinen.Du ska dock vara uppmärksam på att tillverkaren typiskt vill kräva en avgift ifall teknikern inte kan konstatera ett fel på maskinen.

Källor: Wikipedia.org och ukwhitegoods.co.uk

Hjälp och svar

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng