Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Är porslinet vått när du öppnar diskmaskinen?

För många personer är diskmaskinen oundvarlig i vardagen. Men både vissa material och hur du hanterar disken innan den diskas kan försämra diskmaskinens torkförmåga. Vi ger dig en förklaring till varför och beskriver andra orsaker till varför din diskmaskin inte torkat disken ordentligt. Och vissa saker överraskar dig nog...

Annonssamarbete med Bosch

Diskmaskinen har för lite avspänningsmedel

Även om din diskmaskin är utrustad med den nyaste torkteknologin kan den behöva lite hjälp med torkningen. Det är här avspänningsmedlet kommer in i bilden.Avspänningsmedlet sänker nämligen ytspänningen på porslinet vilket gör att vattendropparna breder ut sig mer och därmed torkar och dräneras snabbare.

Du diskar många köksredskap av plast!

Du diskar många köksredskap av plast!

Diskar du mycket av plast i din diskmaskin, t.ex. matlådor och plastservis, kan dessa påverka torkningen. Du har säkert också lagt märke till att det ofta är de ting gjorda av plast som inte blir tort.Plast håller långtifrån på värmen lika bra som glas och porslin gör och det har betydelse eftersom torkningen görs genom uppvärmning. 

Det beror på värmen

Diskmaskinens sista steg i diskprocessen är att höja temperaturen -  ofta upp till 60-70 grader. På så vis värms också porslinet upp och eftersom insidan av diskmaskinen har en lägre temperatur än porslinet, kondenserar vattnet och sätter sig på insidan av maskinen istället för på servicen. 

Skölja eller inte skölja - det är frågan

De flesta av oss är uppfostrade med att man ska skölja av tallrikar, glas och skålar innan man sätter in det i diskmaskinen. Och det var också riktigt - då - men inte längre!

Skölja eller inte skölja - det är frågan

Dagens diskmaskinstabletter är gjorda för att effektivt lösa upp bla. fett och ska därför klara av att få disken ren utan att man behöver skölja den innan.Också de olika tillverkarna säger, att när de testar diskamskinerna i fabrikerna fås det bästa resultatet om disken inte sköljts av innan.

Vadå inte skölja av disken?

Det kan låta ganska kontroversiellt och det är nog flera av oss i vårt långa land som har åsikter om detta. Men allt tyder faktiskt på att det är sant - du får bäst resultat om du inte sköljer av disken innan. Du kan bland annat läsa denna artikel från Aftonbladet som förklarar lite mer.    

Skrapa bara av matresterna

Du ska såklart skrapa bort matrester, men anledningen till att du ska låta bli att skölja disken innan du stoppar in den i maskinen, är att dagens maskiner är relativt avancerade. De flesta diskmaskiner har en inbyggd automatisk funktion som kan analysera hur smutsig din disk är.

Sköljer du disken för noggrant innan du sätter in den i diskmaskinen, använder maskinen kortare tid på diskningen. Med en kortare tid hinner maskinen inte att bli varm nog för att torkningsprocessen ska fungera optimalt.

Ingen skada skedd

Känner du ändå att du absolut vill skölja av porslinet innan du sätter det i diskmaskinen så kan du ta det helt lugnt och fortsätta med det. Det enda som kan ske är att du använder onödigt mycket vatten. Och har du grantängfat med fastbrända matrester, är det nog en god ide att låta dem ligga i blöt innan de ska in i diskmaskinen.

Zeolith-torkning är också en lösning

Den danska konsumentföreningen TÆNK (Danmarks motsvarighet till Råd & Rön) nämner i 2015 i en test av diskmaskiner att Bosch-modellen Zeolith-torkning har ”kanon disk- och torkkapacitet med låg energi- och vattenförbrukning. (…) Modellen är med Zeolith®-torkning och den förmår till och med att torka plastbesticken.”

Hur fungerar det?

Zeolith-torkning fungerar genom att det i maskinen cirkulerar fuktig luft under disken. I maskinen finns också mineralen Zeolit, som under torkningsprocessen absorberar den fuktiga luften för att sedan värma upp den och skicka tillbaka den torra, varma luften i diskmaskinen. På så vis torkar porslinet mycket mer effektivt.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=KbmwxygO4I4

Med dessa råd i åtanke slipper du förhoppningsvis problem med vått porslin och våta glas i framtiden. Så ut med torkhandduken och njut av att du får mer ut av din diskmaskin!

Vill du ha fler tips som gör dina vardag enklare? 

Underhåll

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng