Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix
Matlagning
Aktiviteter & Gör det själv

Ätliga julpynt som håller hela julen – och fortfarande smakar gott till julgransplundringen

Smällkarameller och polkagrisstänger i all ära, men ibland vill man variera pyntet som man hänger upp i granen. Det är dock inte alltid så lätt att göra ätligt julgranspynt som håller sig hela julen utan att tappa smak eller förvandlas till en bakteriehärd. Här kommer mina förslag på hållbart julgranspynt som fortfarande smakar gott till julgransplundringen.

Ända fram till tjugondagknut eller räcker det till mellandagarna?

Brukar du ta in granen tidigt eller sent? Och när brukar julgransplundringen ske? I mellandagarna, runt trettondagen eller ännu senare? Om du har granen stående ganska kort tid så kan du gott hänga upp pynt gjort av pepparkakor och choklad. De håller sig gott och väl en vecka eller två i rumstemperatur.

Om du däremot brukar klä granen tidigt och helst behåller den ända fram till tjugondagknut så krävs det pynt med lite längre hållbarhet. I listan nedan hittar du först några förslag på pynt som håller ända fram till tjugondagknut. Därefter får du också några förslag på pynt som inte håller riktigt lika länge, men i alla fall till mellandagarna.

Julpynt som håller länge

Här kommer 5 tips på julpynt som håller sig bra i rumstemperatur.

1. Kanelstångsstjärnor

Kanelstänger är både vackra och doftar underbart. Knyt ihop en liten fin stjärna med hjälp av sytråd och 6 st. kanelstänger. Det lättaste är att göra två trianglar och sedan fästa samman dem till en 6-uddig stjärna. Ett tips är att knyta fast några hela, torkade nejlikor också – det sprider en härlig pepparkaksdoft.

Äppeltoddy

Kanelen och nejlikorna håller sig utan problem hela julen och när julgransplundringen kommer kan du lägga stjärnan i kokande vatten tillsammans med en påse svart te – voilà så får du en kopp chai-te. Du kan också använda den till hemgjord, varm äppeltoddy för att en juligare smak.

2. Girlang med skumtomtar

Industritillverkade skumtomtar kanske inte är det mest hälsosamma snacks man kan trycka i sig, men de håller bra. Ta nål och tråd och trä på skumtomtarna en efter en till en lång girlang. Garanterat en favorit hos barnen.

julskum

3. Torkade apelsinskivor

Torkade apelsinskivor är inte bara vackra, de passar också utmärkt i te. Och torkat apelsinskal är en utmärkt smaksättare i såser, kakor, kryddblandningar, m.m. Det är lätt att torka själv i ugnen på låg värme i några timmar. Tiden varierar något beroende på storleken och tjockleken på apelsinskivorna. Tänk dock på att välja ekologiska apelsiner och tvätta dem ordentligt så att du inte får massa bekämpningsmedel med på köpet.

torkade apelsinskivor

4. Flätade hjärtkorgar med nötter eller brända mandlar

De klassiska flätade hjärtana är perfekta små korgar att lägga godsaker i. Nötter klarar sig utmärkt att ligga och vänta på julgransplundringen. Om du vill ha något ännu sötare kan du pröva kanderade mandlar. Den höga sockerhalten skyddar mandlarna från att bli dåliga – men de kan möjligtvis klibba samman något.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=2K8qaNOvwcw

5. Hemmagjord kola som minismällkarameller

Jag vet att jag skrev ”inga smällkarameller”, men hemmagjord kola är ju så gott – och dessutom håller det ganska bra i rumstemperatur. Vira in varje kolabit i lite bakplåtspapper eller smörgåspapper och använd den sedan som stomme till en mini-smällkaramell. I videon här kan du se hur man gör en smällkaramell.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=QS5Gk0Juo-A

Julpynt som håller i alla fall fram till mellandagarna

De här 2 förslagen på julpynt håller sig kanske inte hela vägen fram till när julen ska dansas ut – i alla fall smakar de nog inte så gott då. Men de klarar gott och väl en vecka eller två i rumstemperatur. Perfekt om man nu vill tjuvstarta julgransplundringen redan i mellandagarna.

1. Pepparkakor i vackra sidenband

Det är väl ett standardknep att hänga upp vackra pepparkakor. Pepparkakor bör egentligen förvaras svalt och torrt för att hålla länge. De tappar lätt smak när de förvaras öppet. Använd därför gärna ett extra kryddigt recept och undvik att ha glasyr på eftersom det kan göra så att pepparkakan drar till sig fukt. Och vänta inte för länge med att äta upp pyntet – men det brukar ofta inte vara ett problem.

pepparkakor som julgranspynt

2. Stora, hjärtformade mintkyssar

Det är inte helt lätt att göra mintkyssar. Sockerdegen måste vara rätt i konsistensen för att inte smula sönder när den torkar. Du får testa med olika recept: här är ett förslag från ICA och ett från bakbloggaren Mia Öhrn (Obs! Receptet heter Mias mintkyssar och är ganska långt ned på sidan).

För att göra mintkyssarna extra vackra kan du rita upp ett hjärta på bakplåtspappret med hjälp av en pepparkaksform. Rita också dit en rund prick som ska användas som hål för snöret, så att du kan hänga upp hjärtana sedan. Spritsa sedan ut mintkyssen i hjärtformen och lämna upphängningshålet tomt. När sockermassan har stelnat kan du trä igenom ett vackert snöre i hålet och hänga upp mintkysshjärtat där du tycker det passar.

Vanligtvis har mintkyssar också en chokladklick mitt på. Du kan såklart ha det på de hjärtformade mintkyssarna också, men chokladen förkortar hållbarheten något – bra att tänka på om man tänker använda dem som pynt.

Du måste ju såklart inte göra hjärtformade mintkyssar. I videon här under kan du se hur man gör mintkyssar som snögubbar.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=IlQZ45sycrUshowinfo=0

Fler jultips

Favoriter

Stäng