Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Allt det du inte visste du kunde tillaga i ditt våffeljärn!

De flesta av oss har ett våffeljärn liggandes i något köksskåp där hemma, men de flesta av oss använder det också rätt sällan... Men ditt våffeljärn kan användas till så mycket mer än att bara grädda våfflor i. Här får du några riktigt smarta tips och våffeljärn-hacks. Plötsligt blir ditt våffeljärn det mest flexibla köksredskapet du har!

1. Varma mackor!

Överlägset gott att göra i våffeljärnet. Har du ingen smörgåsgrill? Strunt samma – det går minst lika bra att göra i våffeljärnet. Ta två toastbröd, smöra på ”fel” sida – alltså den sidan som vänder uppåt och nedåt i våffeljärnet när du gräddar. Du kan fylla mackan med precis vad du vill; skinka, ost, tomat, ananas etc.

2. Bacon

En sen frukost på lödags- eller söndagsmorgonen är enligt undertecknad, inte helt komplett utan bacon. Stek baconen i våffeljärnet istället för på stekpannan. De blir garanterat krispiga och du slipper bränna dig på stekfettet som skvätter. Snabbare och enklare!

3. Ägg

Vill du helst ha Scrambled eggs, omelett eller vanligt stekt ägg? Scrambled eggs fungerar utmärkt i våffeljärnet och blir till en riktigt god liten äggkaka.Du kan också knäcka ett ägg direkt i våffeljärnet. Blir riktigt snyggt och gott. Men låt bli att stänga locket och vänd helst inte ägget – i alla fall inte om du vill ha en rinnande gula.

4. Grillade grönsaker

Sparris blir riktigt gott i våffeljärnet och de behåller sin  goda krispighet. Lite olja och salt bara - så gott och så enkelt! Men du kan i princip grilla alla slags grönsaker, om än några passar bättre än andra.Prova morötter och andra rotfrukter. Svamp, Squash och aubergine är också gott i våffeljärnet - till och med sallad (cikoria) fungerar.

5. Raggmunk!

Jodå, det fungerar utmärkt och kan göras på helt vanligt recept. Men du kan också lägga lite bakpulver i smeten för fluffigare och knaprigare raggmunkar.

6. Brownies

Brownies tycker jag är bäst när de nästan är råa i mitten. Och det funkar kanon i ett våffeljärn. Har du ett belgiskt våffeljärn är det lättast, men det fungerar också i ett vanligt våffeljärn.Var försiktig med att fylla på för mycket bara - det flyter lätt ut och kan grisa ner lite. Men det är sååå värt det! Fungerar också jättebra att frysa in – de smakar faktiskt nästan ännu bättre!

Belgiskt eller traditionellt våffeljärn

I nedanstående youtube klipp har de ett belgiskt våffeljärn, men allt kan tillagas i ett traditionellt våffeljärn också - det enda du ska tänka på är att allt kanske inte kan tryckas ihop lika mycket med locket, t.ex. tomater. Men du kan utan problem tillbereda tomater på samma sätt - var bara lite mer varsam.  

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/JAR79OAuRZ4

7. Våffelhjärtan i oändlig variation

Våfflor med sylt och grädde i alla ära, men du kan variera de fina små våffelhjärtanen i all oändlighet – nästan.. Gott som både mellanmål, drinktilltugg eller istället för kex till osten.

Använd din fantasi

Prova med gräddfil, rödlök och löjrom. Eller varför inte en god bit mögelost med smarrig marmelad på. Avokado och olika frukter, lax och pepparotsgrädde – det är faktiskt bara din egen fantasi som sätter gränser. Dessutom finns det ju också tusentals olika recept på de olika receptsidor på internet. 

8. ...och till sist!

Jag är dålig på att äta matrester som ofta blir över från middagar. Men min nya favorit är faktiskt gårdagens kokta potatisar i våffeljärn. På med lite olja och lite flinsalt – mums nam nam säger jag bara. Köttbullar ock korv fungerar också.

Vill du ha fler tips, trix och andra idéer? 

Skojiga trix
Recept
Snacks

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng