Vi upplever just nu problem med vår leveranstjänst. Beställningar kan anlända senare än väntat.

Ett fel hos transportören har orsakat leveransförseningar för vissa beställningar. Stort tack för ditt tålamod och förståelse! Vi hoppas snart kunna leverera som vanligt. Frågor? Maila [email protected].

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-19:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Ångstation vs strykjärn – vad är skillnaden?

Att stryka blir mindre och mindre vanligt – enligt en undersökning från Philips bryr sig endast 20 % av alla människor om att stryka sina kläder. Många människor säger också att stryka är det värsta de vet. För att göra strykningen mer effektiv (och därmed snabbare överstökad) kan en ångstation vara ett alternativ – men vad är egentligen skillnaden mellan en ångstation och ett strykjärn? Vi undersöker saken närmare.

Det finns några få, men avgörande skillnader mellan ångstationer och strykjärn. Den främsta skillnaden är placeringen av vattenbehållaren. Ett strykjärn har ofta en liten, inbyggd vattenbehållare, medan en ångstation har en större, extern vattenbehållare kopplad till själva strykjärnet.

Hur lång tid tar uppvärmningen?

För de flesta moderna strykjärn är det inte så lång väntetid. Som regel går det knappt en minut förrän järnet börjar stiga i graderna. För äldre modeller är uppvärmningen dock inte riktigt lika snabb.

För ångstationer ser det lite annorlunda ut. Vissa modeller, även nyare sådana, kan behöva upp till 6–7 minuter för att komma upp i rätt temperatur. Anda modeller är precis lika snabba som ett strykjärn och står klara för användning på drygt en minut. Om det är viktigt för dig att uppvärmningen är snabb ska du komma ihåg att läsa produktspecifikationerna ordentlig innan du köper.

ångstation

Hur ofta behöver man fylla vattentanken?

Ångstationerna kommer framförallt till sin rätt när det handlar om vattentanken. Ett vanligt strykjärn har en begränsad kapacitet pga. den lilla vattentanken – om du ska stryka mycket kan du behöva ta en paus mitt i för att stänga av strykjärnet och fylla på med vatten. I vissa fall måste järnet också svalna innan du kan fylla på med vatten. Sedan ska järnet värmas på igen innan du kan fortsätta. Det hela stjäl såklart massor av minuter av din tid.

Vattentanken för en ångstation rymmer ofta 1-2 liter. Dessutom kan du enkelt fylla på vatten utan att stänga av strykjärnet eftersom tanken är extern. Strykningen blir alltså mer effektiv utan avbrott.

Hur stor förvaringsplats krävs?

När det kommer till förvaring är det strykjärnet som leder – det tager betydligt mindre plats än en ångstation. Ett strykjärn kan lätt packas undan, medan en ångmaskin är svår att trycka in i ett skåp. Har du ont om plats är ångstationen kanske inte det bästa valet med mindre du väljer att offra lite utrymme för en mer effektiv strykning.

Hur är det med känsliga textiler?

Här är det återigen ångstationen som drar det längsta strået. Ångstationen (och vissa modeller av ångstrykjärn) har nämligen lodräta gångar för ångan, vilket betyder att du kan hänga plagget och ånga det på samma sätt som man gör i fina klädbutiker. Eftersom det varma järnet inte kommer i direkt kontakt med tyget blir behandlingen betydligt skonsammare, vilket passar för textiler som annars inte tål att strykas.

En annan fördel är att det går riktigt snabbt att ånga kläderna. Har du t.ex. ett stort antal arbetsskjortor att ta itu med kan en ångstation spara dig mycket tid.

strykjärn

Hur effektiv är strykningen?

När de gäller att stryka ut motstridiga veck och rynkor är ångstationen storfavorit. Du har säkert upplevt den irriterande känslan av att stryka fram och tillbaka över samma veck med ett vanligt strykjärn utan att kunna se den minsta skillnad.

En ångstation har ett ångtryck på upp till 5 bar, vilket råder bot på även de mest motstridiga veck. Tack vare den stora vattentanken kan du använda all ånga du behöver utan att behöva avbryta strykningen för att fylla på vatten.

Så vad är konklusionen?

Ångstationen ger en mer effektiv strykning tack vare den stora vattentanken och genom ett högre ångtryck. Dessutom kan den enkelt ånga kläder som hänger på galge utan att röra vid tyget. Nackdelen är att den kräver mer utrymme till förvaring och har en längre uppvärmningstid.

Ett vanligt strykjärn kommer snabbt upp i temperatur och tar mycket lite plats i hemmet. Däremot är det inte lika effektivt som en ångstation och endast några få modeller kan ånga hängande plagg på galge.

Om du får lust att på gå upptäcksjakt i vårt sortiment av ångstationer och strykjärn hittar du dem här. Oavsett vad du väljer hoppas vi att strykningen blir lite mer trevligare med ett smart strykjärn eller en effektiv ångstation vid din sida.

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng