Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Trender & Design

Året som gick: De hetaste trenderna under 2017 för hem och hushåll – och vad väntar bakom hörnet av 2018?

Så har det blivit dags att uppsummera 2017 och titta vidare nästa år. Årets trender pekar på att vi gärna vill investera i köket med rejält tilltagna vitvaror och stor rumsvolym. Samtidigt har vi allt mindre tid att laga mat och umgås. För att underlätta tidspusslet i vardagen får fler och fler upp ögonen för smarta, uppkopplade vitvaror. Hållbarhetstänket håller i sig för årets mattrender med ekologisk, närproducerat och bevaringstekniker som syltning och fermentering. Samtidigt vill vi att maten ska vara vacker och Instagram-vänlig. Häng med när vi blickar tillbaka på året som gått.

Vi älskar köket…

Köket fortsätter att vara mångas favoritrum i hemmet. Enligt Electrolux Home ändrar vissa t.o.m. planlösningen så att köket blir det största rummet i hemmet. Också vitvarorna och inredningen i köket ökar i storlek: bredare diskbänkar för att ge ordentligt med arbetsutrymme, rejäla lådor för smart och lättillgänglig förvaring och bredare spishällar med plats för alla specialkastruller och grytor.

… men vi tillbringar allt mindre tid där

Samtidigt är tiden en knapp resurs i mångas vardag. Vitvarorna ska både klara av att snabbt ordna fram kvällsmat på 15 minuter och ge möjlighet till mer spännande och avancerad kokkonst när vi väl tar oss tid att ställa till med festmiddag.

Inbyggt och integrerat med plats till datorn

En viktig trend 2017 är valfriheten att planera köket som man vill. Fler och fler väljer en inbyggnadsugn och induktionshäll istället för en vanlig spis, just för att kunna få en personlig planlösning i köket. Många vill också ha möjligheten att laga mer avancerad mat och väljer t.ex. en kombinerad ångugn för att bättre bevara vitaminer i fisk och grönsaker och få en saftigare köttstek.

LÄS OCKSÅ: Vad är fördelarna med en ågnugn? Vi ger dig svaren

Vi är många som använder datorn för att söka inspiration samtidigt som vi lagar mat, så i dagens kök måste det både finnas strömuttag och plats till att ställa datorn samtidigt som man rör om i grytorna.

uppkopplad matlagning man lagar mat med datorn

Vegetariskt och klimatsmart på frammarsch

2017 fortsätter på det gröna spåret från tidigare år. Nätverket Köttfri måndag har bidragit till att vegetarisk matlagning har blivit mer vanlig och i fler och fler skolor har man nu infört köttfria måndagar. Vi lägger in överblivna grönsaker, brygger fermenterat te och experimenterar med flera tillagningstekniker som syltning och sous vide för en hälsosammare och mer hållbar matlagning.

Hållbarhetstänket har också påverkat våra hushållsapparater. Vakuumförpackare och energisnåla vattenkokare är två exempel på populära hushållsartiklar som hjälper oss att minska matspill och minska energiförbrukningen.

LÄS OCKSÅ: Vad är egentligen fördelen med att vakuumförpacka matvaror?

Mindful matlagning för hälsan…

Medvetenheten kring vår mat har också fått en touch av mindfulness. Vi är noga med vilka råvaror vi köper, hur vi tillagar dem och hur vi äter dem. Medvetenheten kring maten ska bidrag till vårt eget välbefinnande genom att vi är mer närvarande i nuet och den faktiska upplevelsen.

… men också för Instagram

Samtidigt är många mattrender fokuserade på att laga mat för en online-publik, t.ex. på Instagram och Facebook. Maten ska vara vacker, lekfull och inspirerande. Ett bra exempel är regnbågsmat, som från början var en metod för att få i sig nyttiga vitaminer från frukt och grönt genom att gå efter färgkoder. Matvaror som matcha-te och algpulvret spirulina passar bra in i den här mattrenden.

regnbågspasta

Efterhand har det dock utvecklat sig till att mest handla om att göra mat i alla regnbågens färger som t.ex. regnbågsnudlar, unicorn-lattes och sjöjungfrutoast - och publicera resultatet på Instagram.

LÄS OCKSÅ: Så gör du din egen unicorn-latte – och vad är egentligen grejen med regnbågsmat?

Smarta, uppkopplade vitvaror = framtiden?

Om vi ska spana in i framtiden verkar det vara smarta, uppkopplade vitvaror som är nästa stora trend. Det har pratas om uppkopplade vitvaror i lång tid, men det har ännu inte riktigt slagit igenom. Men fler och fler är nyfikna på de smarta vitvarorna. I undersökningen Teknikpanelen uppger så många som var fjärde person att de skulle vilja ha en smart kyl eller frys.

Vad kan smarta vitvaror hjälpa oss med?

Man kan dock undra vad poängen är med att ha en uppkopplad tvättmaskin eller diskmaskin, annat än att kunna se på sin mobil när programmet är färdigt. Men det finns massor av praktiska idéer som kan vara av nytta för oss i vardagen. Vad sägs t.ex. om att kylen hjälper dig hålla koll på vad som finns hemma och kan föreslå passande recept utifrån det? Minskar både matsvinnet och underlättar t.ex. för stressade småbarnsföräldrar som snabbt måste få kvällsmaten på bordet.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=NpKzSrqLkEYshowinfo=0

Andra idéer är t.ex. att minska energiförbrukningen genom att fjärrstyra sina vitvaror eller att sätta soundtrack på vardagen genom att integrera vitvarorna med en streamingtjänst. Framtiden får utvisa om detta är nästa heta trend för 2018.

Källor

Artiklar från EHLnytt.se

Artiklar från Electrolux Home

Artiklar från ICA

Värt att veta

Favoriter

Stäng