Alldeles för mycket av all mat som köps in slängs bort. Och ofta utan orsak; många livsmedel håller nämligen i längre tid än datumet som står som bäst före på förpackningen. Så vad gäller egentligen för datummärkningar på matvaror? Och hur länge efter utgånget datum kan man fortfarande äta maten utan att bli sjuk? Häng med när vi reder ut skillnaden mellan bäst före-datum, sista förbrukningsdag och hållbarhet för mat generellt.
Vad innebär bäst före-datum?
Bäst före-datum är det datum till vilket ett livsmedel förväntas hålla sin kvalitet i form av t.ex. smak, färg och krispighet. Det är alltså en slags kvalitetssäkring som visar hur länge du kan förvänta dig att maten håller bra kvalitet. När bäst före-datumet är passerat kan du inte förvänta dig ett lika härligt tuggmotstånd eller fin spänstighet i matvaran, men den kan fortfarande vara fullt ätbar så länge den har förvarats på ett korrekt sätt.
Bäst före-datum skrivs enligt standard som dag – månad – år, men för livsmedel med en hållbarhet på max tre månader räcker det med att skriva dag – månad. Märkningen är som sagt en slags kvalitetsstämpel och gäller därför obruten förpackning, men då hållbarheten inte är bunden till bäst före-datumet kan även en öppnad förpackning hålla mycket längre än det angivna bäst före-datumet.
Så hur lång tid efter bäst före-datumet kan man äta maten?
Hållbarheten sträcker sig alltså ofta längre än bäst före-datum så länge du förvarar din mat korrekt. En mjölkkartong som inte har stått mer än korta stunder i rumstemperatur kan ofta hålla flera dagar, ibland en vecka längre än bäst före-datumet.
Men om du har råkat glömma mjölkkartongen en dag utanför kylen bör du vara lite mer försiktigt. Eftersom mjölken inte har förvarats på rätt sätt kan den faktiskt bli dålig redan före bäst före-datumet.
En tumregel är att ju kallare förvaring, desto längre hållbarhet. Ett bra exempel är ägg. Enligt en EU-standard sätts bäst före-datum på ägg till max 28 dagar efter värpdagen, men ägg som förvaras i kylskåp håller ofta minst 2 månader, ibland längre.
Motverka matsvinn och handla billigare
Matbutiker får sälja matvaror som har ett kort bäst före-datum eller till och med efter utgånget datum, så länge produkten är märkt och bedöms som säker att äta. Det är den som säljer maten som bär ansvaret.
Därför är det ett bra tips att köpa mat som är märkt med kort bäst före-datum. Dessa livsmedel säljs ofta billigare och dessutom gör du miljön en god gärning genom att motverka att mat slängs i onödan.
Vad betyder sista förbrukningsdag?
Sista förbrukningsdag är en annan typ av datummärkning som används för mer känsliga livsmedel som t.ex. färsk fisk, rå kyckling och köttfärs. Det är viktigare att följa sista förbrukningsdag eftersom dessa typer av livsmedel löper större risk att bli dåliga under långtidsförvaring även om de förvaras på rätt sätt.
Sista förbrukningsdag är alltså en stämpel som anger hur länge maten är säker att äta, till skillnad för bäst före-datum som snarare anger en förväntad tidsperiod för kvaliteten. Sista förbrukningsdag anges precis som bäst före-datum med dag – månad – år.
Vad händer om sista förbrukningsdag är passerad?
Man får inte lov att sälja mat som passerat sista förbrukningsdag. Om du råkar hitta en produkt på hyllan som har gått ut bör du alltså uppmärksamma personalen på det så att de plockar bort varan.
Om du själv glömmer bort en matvara i kylskåpet och upptäcker för sent att sista förbrukningsdag har gått ut så rekommenderar livsmedelsverket faktiskt att du slänger matvaran.
Däremot kan du frysa in en matvara som håller på att gå ut, eller allra senast på sista förbrukningsdag. På så sätt håller sig varan i frysen en stund till. Kom bara håg att tillaga och äta upp varan direkt efter att den har tinats upp.
LÄS OCKSÅ: Så länge håller dina matvaror i frysen
Hur ska man bedöma hållbarheten för ett livsmedel?
Idag är många så fixerade vid datummärkningen på maten att de glömmer bort våra viktigaste redskap för att bedöma om maten kan ätas: våra sinnen. Gör det till en god vana att blunda lite för bäst före-datumet och istället alltid titta, lukta och smaka på maten. Om är verkar vara som vanligt så kan du äta den. Det gäller att våga lita på sina sinnen.
Bildkälla: Livsmedelsverket
Om man är gravid eller har nedsatt immunförsvar bör man dock vara lite extra försiktig omkring vissa livsmedel. Du kan läsa mer på livsmedelsverket hemsida för konkreta tips och råd.
Källa: Livsmedelsverket