Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Bästa tipsen till hur du gör rent dina kokplattor

Är du trött på envisa fettfläckar och fastbrända matrester som bara inte vill gå bort? Det är inte alltid den roligaste sysslan att göra rent i köket  - men läs med och få några tips så att, om det nu inte blir roligare så går det i alla fall snabbare. Oavsett om du har en äldre spis med plattor, en gasspis, eller en helt ny glaskeramisk- eller induktionshäll ska den fortfarande göras ren. Vi ger dig några goda råd till hur du lättast och snabbast får den skinande ren igen - så du kan lägga tiden på något roligare istället.

Låt plattorna kallna först

Oavsett vilken slags häll du har är det viktigt att du inte sätter igång med rengöring med detsamma du har använt den. Ta det lite lugnt och låt plattorna svalna först. Men när du inte längre riskerar att bränna fingrar och händer är det en bra ide att torka av plattorna med en trasa och gör det gärna varje gång du använt spisen.  Och så kan du ge den en mer grundlig rengöring en gång i veckan. Det kan låta som överflödig information, men kom ihåg att använda en torr trasa till sist - så håller resultatet längre och spisen får mer glans.

smutsig spis

Speciellt för induktion- och glaskeramiska spishällar

Både induktions- och glaskeramiska spishällar är lättare att göra rena än spisar med gjutjärnsplattor, eftersom ytan är helt slät. Det gör det svårare för fett och annat spill att sätta sig fast. Därför kan du komma riktigt långt med en vår trasa ett rengöringsmedel som är framtaget för just dessa hällar. Extra besvärliga matrester kan skrapas av med en speciell skrapa som du kan använda utan att repa underlaget.

Använd bikarbonat för att få bort matresterna

Du kan också använda bikarbonat för att få bort matresterna. Det gör du lätt som en plätt genom att fukta två kökshanddukar i varmt vatten med diskmedel - pudra spisen med bikarbonaten  - lägg handdukarna vikta på mitten över spishällen och bikarbonaten. Låt dem ligga ca. 15 minuter (ju smutsigare spishäll ju längre tid kan du låta det verka) och tag sedan bort kökshanddukarna igen och Voilá!

Kombinationen av varmt vatten, bikarbonat och diskmedel har nu gjort så matresterna lossnat och du kan nu bara torka av dem med en fuktig trasa. Nedanför kan du se en video där det visas hur du går till väga.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/HjVxtKgy8gI

Så rengör du din gasspis

En gasspis ställer lite fler krav till rengöringen eftersom underlaget inte är helt jämnt och slätt. Om du har en gasspis med stålbotten är fördelen att den är lättare att göra ren. Nackdelen är däremot att du måste putsa den ofta för att stålet ska se nytt ut.

I övrigt gör du rent på samma sätt som med en glaskeramisk spis - med en fuktig trasa och diskmedel. För att putsa upp stålet får du bäst resultat om du använder ett rengöringsmedel för stål. 

Rensa brännarna och kolla hålen för gastillförseln

Brännarna till en gasspis är ofta gjorda av järn och ska därför rensas och rengöras för sig.  Du kan ta av brännarna och lägga dem i varmt vatten med lite diskmedel i. Efter ca. 15 minuter tvättar du av dem och torkar av dem - var noggrann när du torkar dem så de är helt torra innan du sätter på dem igen.

Om du vill kan du använda en piprensare för att se så hålen för gastillförseln inte stoppats igen, innan du monterar på brännarna. Det er en bra idé att rensa dina brännare och kolla gastillförseln en gång i veckan. Det är viktigt att du kommer ihåg att se så brännarna sitter ordentligt fast innan du använder spisen igen.

Gör en "bikarbonat-glasyr"

Bikarbonat går också alldeles utmärkt att använda när du ska göra rent kokplattorna på din gasspis. Men du kan inte bara strö ut bikarbonaten liksom du gör på en de helt platta modellerna som beskrivet tidigare. Istället kan du göra en "bikarbonat-glasyr" genom att blanda bikarbonat och väteperoxid (också kallat "sårrengöring" och kan köpas på apoteket).

Konsistensen ska påminna om glasyr och vara lite trögflytande. Doppa en rengöringssvamp i glasyren och skrubba kokplattorna rena. Du kan se hur du gör i videon nedanför (videon är på engelska).

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/DlhvOtIY8iQ

Spis med gjutjärnsplattor

Spisar med gjutjärnsplattor blir allt mer sällsynta då nyare kök oftast är utrustade med  induktions- eller glaskeramiska spishällar. Men fortfarande finns det många spisar med gjutjärnsplattor runt om i vårt långa land. Men som tur är, är de nästan lika lätta att göra rent som de helt platta glas- och induktionshällarna. I princip kan du följa samma rengöringsråd som beskrivet tidigare - du kommer långt med bara en trasa och rengöringsmedel eller diskmedel.

Undvik rost på dina gjutjärnsplattor

Du kan utan problem använda tricket med bikarbonat, men ett annat gott råd är att också värma plattorna något, efter att du gjort rent dem. Då förångas nämligen överflödig fukt, något som annars kan få plattorna att rosta.För metallringarna runt plattorna är stålull ett ovärderligt arbetsredskap!

Sitter du inne med fler tips?

Om du själv sitter inne med fler tips och goda råd om rengöring av spishällar och kokplattor, blir vi jätteglada om du har lust att dela med dig i kommentarsfältet nedan. Vi är också jättetacksamma om du har före/efter bilder om du prövar att göra rent med bikarbonat.

Här hittar du flera goda rengöringstips

Rengöring

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng