Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning
Dina Produkter

Baka bröd och kakor med en bakmaskin

Älskar du att baka men skulle gärna slippa att diska alla skålar, slevar och slickepotter efteråt? I så fall kanske du borde överväga att skaffa en bakmaskin. Den tar hand om de kladdiga och besvärliga delarna av bakprocessen så att du bara behöver fylla på ingredienserna och sedan njuta av det färdiga resultatet.

Vad är egentligen en bakmaskin?

En bakmaskin är en slags uppgraderad hushållsassistent. Den kan knåda och jäsa deg, men även baka själva brödet eller kakan. Du behöver egentligen mest lägga i ingredienserna, så ordnar maskinen resten. En bakmaskin behöver typiskt sett 3 – 4 timmar på sig för att baka ett bröd, men några modeller har ett snabbprogram som kan klara det på ca 1 timme.

Nybakat bröd varje morgon

De flesta bakmaskiner har en timerfunktion som gör att du kan schemalägga när brödet ska vara klart. På så vis kan du vakna upp till nybakat bröd varje morgon – låter det inte frestande?

I den här videon kan du se hur man gör ett enkelt, vitt limpbröd med en bakmaskin. Obs! Videon är på engelska.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=wR4iwCtky_s

Tips och tricks till bakmaskinen

För ett lyckat resultat är det några småsaker som du bör tänka på. Vi har samlat de viktigaste tipsen här så att du snabbt kan komma igång med bakandet.

Ingredienserna bör ha rätt temperatur

När du bakar med jäst är det viktigt att dina ingredienser är rumstempererade. Om ingredienserna är för kylskåpskalla kan de förhindra att degen jäser ordentligt. Av samma orsak är det viktigt att alla vätskor du tillsätter håller max 35 °C. Är de varmare kan de ta död på jästsvamparna.

Fyll i rätt ordning och inte för mycket

Eftersom vi i Sverige inte använder torrjäst utan vanlig, fuktig jäst behöver du ofta lösa upp jästen i vätskan. Det lättaste är därför att börja med att hälla i vätskan och lösa upp jästen. Sedan tillsätter du resten av ingredienserna i den ordning som de står i receptet.

Var också noga med mängderna. Har du för mycket i bakmaskinen kan degen svälla ut över kanterna och riskera att förstöra maskinen.

Var uppmärksam på rengöringen

Du bör vara noga med att få bakmaskinen rengjort efter varje användning. Det är särskilt viktigt att få diskat utsidan av bakformen så att inga degklumpar eller rester kommer in i själva maskinen. Lyckligtvis är det inte så mycket att diska på en bakmaskin. Förutom själva bakformen är det i princip bara degkroken eller andra rörtillbehör som behöver diskas.

Diskmaskin eller diska för hand?

Det är upp till varje modell ifall de klarar att diskas i maskin eller inte. Några modeller har teflonbeläggning som behöver handdiskas, medan andra har avtagbara delar helt i rostfritt stål eller plast.

Om din bakmaskin inte klarar att diskas i diskmaskinen kan du istället blötlägga tillbehören och bakformen en stund innan du diskar av dem. Vattnet löser upp inbrända rester och gör att de släpper lättare. Kom ihåg att torka av allting ordentligt innan du sätter tillbaka det i bakmaskinen.

En par mumsiga recept

Din bakmaskin levereras alltid med en bruksanvisning som hjälper dig få ordning på de rätta inställningarna, bakprogrammen, osv. Vi vill dock gärna föreslå två enkla recept för att visa hur du både kan laga mat och baka i din bakmaskin.

Franskbröd på 1 timme

Du behöver

 • 2 dl mjölk
 • ½ paket jäst
 • 330 gram vetemjöl (ca 5 ½ dl)
 • ½ tsk salt
 • 1 msk socker
 • 20 gram smält smör eller margarin

Så gör du

Häll i mjölken i bakformen och smula i jästen i mjölken. Rör runt så att jästen löser upp sig. Tillsätt därefter övriga ingredienser i en angivna ordningen. Baka brödet på ett snabbprogram så har du efter 1 timme ett härligt fluffigt franskbröd.

Risgrynsgröt

Du behöver

 • 1 liter mjölk
 • Ca 200 gram grötris (läs på måttanvisningen på paketet)
 • ½ tsk salt (kan utelämnas)

Så gör du

Häll i ingredienserna i bakformen i den angivna ordningen. Välj sedan bakmaskinens risgrötsprogram. Om den inte har ett specifikt grötprogram kan du istället använda ett program för liknande rätter t.ex. för att göra sylt. Genom att göra risgrynsgröten i bakmaskinen undgår du att bränna vid gröten i botten.

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng