Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag Stängt
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • Lördag12:00-17:00
  • SöndagStängt
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Blåbär - nyttigt och gott! Tips på hur du hittar, förvarar och tillagar vårt superbär

Vårt svenska blåbär är verkligen ett superbär. De är fullproppade med nyttigheter såsom vitaminer och antioxidanter. Antioxidanter neutraliserar de så kallade fria radikalerna, som bildas i kroppen när cellerna omsätter syret vi andas in. I höga mängder är fria radikaler skadliga för kroppen, så en balanserad kost som naturligt innehåller antioxidanter kan ha en hälsofrämjande effekt. Blåbärets hälsofrämjande effekt har debatterats länge. Blåbär sägs vara antiinflammatoriska och bra för att motverka hjärt- och kärlsjukdomar, men mer forskning behövs för att helt säkert kunna knyta en orsakssamband. Vad som däremot är helt säkert är att blåbär är otroligt goda, så en eventuell hälsofrämjande effekt är ju mest ett plus i kanten.

Blåbär för magen

Blåbär kan också hjälpa till att balansera tarmfloran och används ofta som huskur vid diarré eller uppblåst mage.

Svenska blåbär vs amerikanska blåbär

Svenska, vilda blåbär är mörklila i fruktköttet, jämfört med amerikanska blåbär (den vanligaste trädgårdsodlade sorten) som är vita i fruktköttet. Den starka, mörklila färgen indikerar att blåbären innehåller mer antioxidanter. Svenska, vilda bär är också mindre, vilket oftast brukar innebära mer smak och högre halter av vitaminer och mineraler. De större amerikanska blåbären är mest fyllda med vatten, vilket ger ett mer smaklöst bär och späder ut de nyttiga ämnena.

Var och när plockar man blåbär?

Vilda, svenska blåbär är mogna för att plockas i juli-augusti, men det beror lite på hur mycket regn och sol de har fått och hur långt norrut i landet man bor. Ibland kan man hitta bär så tidigt som i juni och några gånger finns bären kvar fram till september. Generellt så är de första bären som kommer ofta lite hårdare och mindre söta. Under högsäsongen blir de sötare, mjukare och får den där fylliga blåbärssmaken, medan mot slutet av säsongen tappar bären ofta en stor del av smaken och blir vattniga, skrumpna och mosiga.

Blåbär växer i nästan hela Sverige. Kolla närmaste barrskog och chansen är stor att du kommer hitta blåbärsris. Det uppskattas att hela 17% av Sveriges markyta täcks av blåbärsris, så vi är verkligen bortskämda i Sverige med en fantastisk tillgång på detta goda lilla superbär.

Förvara dina blåbär så att de håller längre

Färska bär håller ofta dåligt. Det är bäst att ta hand om dem på en gång när du kommer hem från skogen. Har du använt en bärplockare gäller det att rensa bären först. Ett knep för att rensa snabbare kan du hitta här.

Om du kan så undvik gärna att skölja bären eftersom det tar bort det skyddande vaxlagret och försämrar hållbarheten. Det är dock inte hela världen om du gärna vill skölja av bären. Om bären är jordiga, har rester av spindelväv eller insekter på dem eller på något annat sätt är impregnerade så att de blir mindre aptitliga, kan det vara oundvikligt att behöva tvätta av det värsta.

Frysa blåbär

Efter rensning är det dags att hitta en lämplig förvaring. Om du vill frysa bären är det bäst att sprida ut dem på en plåt och styckfrysa dem innan du häller ihop dem i en plastlåda eller fryspåse. På så sätt undviker du att alla bären klibbar ihop. Om du inte har plats till att styckfrysa bären kan du istället frysa in mindre mängder i separata lådor eller plastpåsar. På så vis behöver du inte hacka loss en blåbärsklump från ett stort fryst block om du bara vill tina en liten mängd.

Förvara blåbär i kylskåpet

Om du vill använda bären inom en snar framtid kan du lägga dem i kylen. Vanligtvis håller blåbären bara någon dag eller två i kylen, men vissa moderna kylskåp har en särskild låda som håller exakt rätt luftfuktighet och temperatur för frukter och grönsaker, vilket förlänger hållbarheten märkbart. I en sådan låda kan blåbären klara sig upp till tre gånger längre än i en vanlig kyl.

För att undvika att bären möglar har vi ett tips på ett husmorsknep. Blanda 1 del vinäger och 10 delar vatten i en skål. Häll ner bären i blandningen och plocka sedan upp bären igen för att rinna av ordentligt i ett durkslag. Förvara sedan i kylskåp. Vinägerbadet tar bort eventuella mögelsporer som eventuellt har fått fäste på bären. Bären kommer inte smaka vinäger och hållbarheten brukar ofta bli rejält längre! Detta fungerar på alla sorters bär, inte bara blåbär. Jordgubbar, hallon, björnbär, hjortron, smultron...

Var kreativ med förvaringen - torka, sylta, lägga in, etc.

Det finns såklart massor av andra sätt att ta hand om blåbär, t.ex. att torka, göra sylt, lägga in i socker eller vad man nu önskar. I slutändan handlar det mest om vad du vill använda bären till och hur du mycket tid du vill lägga ned på förvaringen. Torkade bär är perfekt för müsli, medan egenkokad blåbärssylt kan lyxa till vilken morgongröt som helst.

Goda att tillaga på massor av sätt…

Blåbär är otroligt mångsidiga. Det vanligaste är såklart att koka sylt, men det finns massor av andra möjligheter att njuta av blåbär. Torkade bär kan t.ex. strös över morgongröten eller frukostfilen eller varför inte till hemgjorda energibars?

Frysta bär blir ofta vattniga och klumpar gärna när de tinas, så de kan med fördel användas i smoothies, hemlagad blåbärssoppa eller till bakning.

Färska bär kan användas för att pigga upp en sallad eller ge en tvist på förrätten. Ica tipsar t.ex. om att getost och blåbär är en oväntat god kombination, så varför inte bjuda på getostsnittar med blåbär?

… eller njut precis som de är

Sedan finns det såklart få saker som slår smaken av färska blåbär precis som de är - solvarma, kanske i en skål med grädde eller mjölk. Verkligen en smak av sommar!

Snacks
Dessert

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng