Logo
0771-31 30 31 öppet i dag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Bli av med damm och allergi: 11 tips till hur du vinner över kvalster

Tvätta sängläderna ofta och bli av med kvalster. Med en storlek på mellan 0,1 och 0,6 mm gör kvalster inte så mycket väsen av sig, men låt dig inte luras. De små bestarna kan vara riktigt plågsamma, särskilt om en i hemmet är allergiker, Vi ger dig 11 enkla tips till att förebygga kvalsterallergi – i dagligt tal kallat dammallergi. Och har du redan allergi kan nedanstående tips göra din vardag lättare.

Annonssamarbete med Beko

Vad är kvalster?

Det finns otroligt många arter av kvalster, men det som vi i dagligt tal ofta menar är husdammskvalster, också kallade sängkvalster. De är mikroskopiskt små, 0,1–0,6 mm. De saknar lungor och andas direkt genom huden. De kan inte dricka utan tar upp och avger vatten direkt genom huden och är helt beroende av omgivningens fukt för att kunna upprätthålla vattenbalansen.

Kvalster trivs i en hög luftfuktighet

Som du kanske förstår av ovanstående är det därför inte mängden damm i ditt hem som avgör hur mycket kvalster som finns hemma hos dig, utan luftfuktigheten i ditt hem. Kvalster trivs i en hög luftfuktighet och sommaren är därför den årstid då det kan vara svårast att få bukt med de små kräken.

Under vintern, då det är lägre luftfuktighet utanför, är det ganska lätt att få ett mindre fuktigt inomhusklimat genom att höja temperaturen inne och samtidigt lufta ut.

De bor i din säng

Kvalster lever bl.a. av hår och hudflagor från människor och djur och därför är din säng ett extra utsatt område, särskilt eftersom det dessutom är mörkt och fuktigt där. En människa avger ½-1 g hudflagor om dagen vilket är tillräcklingt för att hålla liv i flera tusen kvalster i ett helt år. Så chanserna att de ska svälta ihjäl är inte särskilt stora.

Då har du en bättre chans att få bukt med dem genom att följa dessa goda råd till ett inomhusklimat som är bra för dig och dåligt för kvalster.

1. Byt sängkläder ofta

Sängkläderna ska bytas oftare än du tror. Det rekommenderas att du byter en gång i veckan och att du vädrar både sängkläder, täcken, kuddar och madrasser. En regelmässig vädring av ovanstående har dessutom den fördelen att du får en renare och fräschare känsla när du kryper till kojs på kvällen.

Dyner og puder

2. Tvätta täcken och kuddar

Det är besvärligt att tvätta täcken och det kräver en tvättmaskin av en viss storlek. Men det är en riktigt bra idé att tvätta dina och familjens täcken och kuddar minst en gång om året men gärna oftare än så. Ofta glömmer man kudden men med tanke på kvalster, borde den tvättas 3-4 gånger om året.

3. ... och glöm inte rullmadrassen.

Fördelen med att använda en tunn rullmadrass över bäddmadrassen är attt den är lätt att tvätta. I denna artikel har vi fokus på kvalster men det finns många fler grunder till att ha en rullmadrass som är lätt att tvätta - särskilt om du har barn som sover i din säng. Tvätta den gärna 6-12 gånger om året för att undvika att den blir ett gömställe för kvalster.

4. Tvätta sängkläderna riktigt

Som du kan läsa av de första tre tipsen är det viktigt att också tvätta de saker vi inte omedelbart tänker på att tvätta i vardagen. När vi talar om kvalster är det viktigt att komma ihåg att tvätta lakan, täcken och kuddar i minimum 60 grader. Vill du känna dig helt säker på att tvätta på det mest allergivänliga sättet kan du välja en tvättmaskin med ett särskilt anti-allergiprogram.

Välj anti-allergiprogrammet

Hos Beko hittar du t.ex. både tvättmaskiner och tvätt- och torkmaskiner med anti-allergiprogrammet Baby Protect+ som är extra skonsamt vid känslig hud och därför passar bra till familjer med småbarn – men minst lika bra till hem där det finns allergiker. Det som är specielt vid anti-allergiprogrammet är att temperaturen hela tiden upprätthålls på en nivå som dödar kvalster, liksom extra sköljningar bidrar positivt. Programmet avlägsnar samtidigt alla slags hår från kläder och textilier – vilket är extra praktiskt om man har husdjur hemma.

5. Byt ut madrassen

En god madrass kostar pengar och därför låter man dem gärna gå i arv från barn till barn – det kan t.ex. vara madrassen i barnvagnen eller spjälsängen. Men om du vill begränsa antalet kvalster är det dock en bättre idé att bita i det sura äpplet och investera i en ny madrass.  !

shutterstock 363295766 4

6. Vänta med att bädda sängen

De flesta av oss är uppfostrade med att vi ska bädda sängen som något av det första vi gör på morgonen. Men trots våra föräldrars välmenande intetioner så är det faktiskt en dålig idé att bädda sängen med det samma. Då förhindras nämligen fukten i dina lakan att torka och värmen och fukten är optimala förhållanden för kvalster som kan ligga och gotta sig riktigt ordentligt.

Så glöm därför din goda uppfostran en liten smula och vänta ett par timmar med att bädda sängen.

7. Håll temperaturen uppe om vintern

Om du håller en jämn och varm temperatur i alla hemmets rum håller du nere luftfuktigheten. Astma och allergiförbundet rekommenderar att du har en innetemperatur på minst 20 grader – också om vintern.

lille pige og bamse i seng-406889-edited 5

8. Köp kramdjur som klarar höga temperaturer

Sover barnen med ett kramdjur om natten ska de också en tur i tvättmaskinen med jämna mellanrum. Och det är viktigt att också de blir tvättade på minst 60 °C eller i ett allergiprogram.

Kramdjur och bamsar kan med fördel tvättas tillsammans med barnens kuddar. Det är möjligt Teddy bliver lite snurrig av behandlingen men han bliver åtminstone kvalsterfri.

9. Städa under sängen

Har du provat tricket med att gömma stöket under sängen när det oväntat ringer på dörren? Det kan verka som en bra idé där mitt i stressen men är det fullt med grejer under sängen är det svårt för madrassen att bli av med fukten. Och som du ju har lärt dig i ovanstående punkter – fukt är godis för kvalster.

Av samma annledning bör din säng inte stå på golvet. Den ska ha ben som lyfter upp den från golvet så att det inte bildas fukt och blir ett kvalsterparadis.

shutterstock 625085 7

10. Lufta ut med genomdrag 3 gånger om dagen

Det kommer nog inte som en överraskning att det ska vädras ibland för att få ett bra inomhusklimat. Faktiskt bör du lufta ut 3 gånger om dagen och det är en riktigt bra idé att skapa genomdrag. Särskilt efter aktiviteter som dusch, matlagning och dammsugning.

LÄS OCKSÅ: 5 tips till ett bättre inomhusklimat

11. Inred med rengöringsvänliga ytor

Ännu en gång är sovrummet det viktigaste ställeti ditt hem när det handlar om kvalster. Rengöringvänliga ytor är t.ex. bara golv som lätt akan dammsugas, istället för mattor som samlar år och damm. Det är så klart helt ok med mindre mattor som kan tvättas i tvättmaskinen och som vädras regelbundet. 

I barnens rum är det att föredra att inrätta med skåb och lådor istället för oppna hyllor, liksom stora förvaringslådor med lock är en bra idé.

Fler bra tips från Vardagen

Hjälp och svar
Hälsa & Sundhet
Rengöring

Heidi från Tretti

Heidi kan alltid ge dig goda råd om hur du får ut mest av dina hushållsprodukter. Hon hjälper dig lösa vardagsproblem på smarta sätt och dessutom är hon musikälskare med passion för kreativa projekt av olika slag.

Favoriter

Stäng