Logo
0771-31 30 31 öppet i dag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Blir tvätten verkligen ren med tvättmaskinens snabbprogram?

För många låter det som en dröm att kunna tvätta på 15–30 minuter, men nu verkar det som om drömmen har gått i uppfyllelse. Idag erbjuder nämligen många tillverkare snabbprogram på sina tvättmaskiner. Det kan vara lockande att använda snabbprogrammet för att snabbare komma igenom tvättkorgen, men frågan är hur snabbprogrammet egentligen fungerar? Och blir tvätten verkligen ren?

Annonssamarbete med Beko

När ska man använda snabbprogrammet på tvättmaskinen?

Först och främst ska vi slå fast att snabbprogrammet inte är ett fullt tvättprogram, utan ett slags uppfräschningsprogram för lätt smutsade kläder. Det passar egentligen bäst till plagg som egentligen inte är smutsiga, men kanske luktar lite svett och behöver fräschas upp. Du får inte bort fläckar med snabbprogrammet – fläckborttagning kräver nämligen lite mer power.

Så fungerar snabbprogrammet på tvättmaskinen

1. Minskat antal varv per minut

På många tvättmaskiner innebär snabbprogrammet att du minskar antalet varv per minut under centrifugeringen. Det gör att kläderna slits mindre, men det innebär också att du får en högre restfuktighet i kläderna efter tvätt. Det kan vara bra att veta innan man paniktvättar favoritplagget till festen samma kväll – hög restfuktighet innebär nämligen att kläderna tar längre tid att torka.

Några modeller behåller dock samma varvantal som för vanliga program. För att vara säker på vad som gäller för just din maskin bör du vara uppmärksam på vilken information som ”tänds” när du väljer snabbprogrammet i programmenyn.

2. Lägre temperatur

Generellt sett innebär snabbprogrammet också att man drar ner på graderna. Vanligtvis ligger vattentemperaturen på omkring 30 ℃. Den låga temperaturen innebär att bakterier inte dör under tvätten. Om du ofta tvättar i låga vattentemperaturer kan bakterierna ansamlas i tvättrumman och börja gro, vilket skapar en ganska obehaglig och unken doft.

För att komma till rätta med problemet kan du köra en tom tvätt på högsta möjliga temperatur någon gång ibland för att döda bakterierna och rensa ut tvättrumman.

3. Minskat antal sköljningar

Snabbprogrammet innebär ofta att tvättmaskinen minskar antalet sköljningar. För att du inte ska få såpiga rester av tvättmedel i kläderna är det viktigt att du minskar mängden tvättmedel.

LÄS OCKSÅ: Varför är det så viktigt att dosera tvättmedel riktigt – och hur gör man?

4. Minskad mängd tvätt

En viktig sak med snabbprogrammet är att du i de allra flesta fall endast kan tvätta en mindre mängd – och då menar jag markant mindre. Om tvättmaskinen vanligtvis tar 7 kg brukar snabbprogrammet klara max 2–3 kg.

Därför är det ingen idé att du använder snabbprogrammet för att snabbare komma igenom hela tvättkorgen. Du kommer nämligen bara att köra dubbelt så många tvättomgångar istället.

Blog1

Är snabbprogrammet slöseri med vatten och energi?

Nej, faktiskt så är snabbprogrammet ofta rätt energisnålt. Detta eftersom du tvättar på lägre temperatur och har maskinen igång kortare tid. Det är olika från modell till modell hur mycket vatten som används. Vissa modeller har relativt vattensnåla snabbprogram, medan andra är lite mer slösaktiga. För att vara helt säker på vad som gäller för din tvättmaskin måste du läsa bruksanvisningen.

Blir tvätten ren med snabbprogrammet?

Det tråkiga svaret är – det beror på. Tvätten blir ren ifall du följer råden som tillverkaren rekommenderar för snabbprogrammet, dvs. inte lägger in för mycket tvätt, doserar rätt mängd tvättmedel och endast använder snabbprogrammet till att fräscha upp lätt smutsade kläder. Om du behöver tvätta en större mängd normalsmutsiga kläder är det bättre att välja ett vanligt tvättprogram.

Blog2

Vad skiljer snabbprogrammet från tillvalsfunktion för snabbare tvätt?

Vissa tvättmaskiner erbjuder inte bara ett snabbprogram utan också en eller annan tillvalsfunktion, ofta kallad ”speed” eller liknande, som ger ett snabbare standardprogram. Så vad är egentligen skillnaden mellan de två?

Jo, snabbprogrammet är uteslutande för att fräscha upp mycket lätt smutsade kläder, medan tillvalsfunktionen ger ett fullt tvättprogram med samma effekt som standardprogrammet – bara lite snabbare. Ofta innebär det att maskinen tar bort några sköljningar och kanske centrifugerar något kortare tid, men behåller samma temperatur som för standardprogrammet.

I likhet med snabbprogrammet innebär tillvalsfunktionen dock att du måste minska mängden tvätt som du stoppar in i maskinen. Oftast kan du endast ladda tvättmaskinen till hälften av sin normala kapacitet, dvs. om maskinen normalt klarar 7 kg för ett standardprogram innebär tillvalsfunktionen att du max får lägga in 3,5 kg tvätt.

Tillvalsfunktionen för snabbare tvätt passar därmed bäst om du har en liten mängd normalt smutsiga kläder. Tillvalsfunktionen ger dig samma effekt som ett vanligt program, vilket gör att du får bort fläckar, men du kan endast tvätta en mindre mängd.

Undantaget som bekräftar regeln!

Det finns faktiskt en tillverkare vars tvättmaskiner erbjuder ett snabbare tvättprogram med samma kapacitet som ett standardprogram. Beko erbjuder som enda tillverkare två olika snabba tvättprogram, kallade Daglig Express och Aqua 40, som tvättar lika effektivt som ett vanligt tvättprogram – bara lite snabbare och med bibehållen kapacitet. Du kan alltså lägga in en full tvätt och välja det snabbare programmet utan problem.

Dessutom har Bekos tvättmaskiner också ett ”vanligt” snabbprogram om du behöver fräscha upp några få plagg som luktar lite unket.

Vad är haken?

Man kan undra om Bekos snabba tvättprogram är en energitjuv, men nej - Bekos snabba tvättprogram förbrukar faktiskt mindre energi och vatten än standardprogrammen. Detta kan du se i tabellen nedan:

Program Strömförbrukn. (KWh) Vattenförbrukn. (liter) Centrifugering
Bomull 40 ℃ 0,80 77 1600 varv/min
Bomull 60 ℃ 1,60 77 1600 varv/min
Aqua 40 (40 ℃) 0,55 45 14000 varv/min
Daglig Express 60 (60 ℃) 1,10 60 1400 varv/min
Superkort Express* (30 ℃) 0,10 32 1400 varv/min

*Superkort Express tar endast en liten mängd tvätt på ca 2 kg.

Det finns dock en liten hake - de snabba tvättprogrammen Daglig Express och Aqua 40 ger 9 % högre restfuktighet än standardprogrammet. Det betyder att kläderna kommer behöva något mer tid på sig för att torka.

Om du vill läsa mer om Bekos modeller hittar du vårt urval av Beko tvättmaskiner här.

Fler tvättips

Christel från Tretti

Christel är en obotlig vardagsnjutare som älskar att lyxa till det med små, enkla knep. Hon gillar att lära sig nya saker och gräver gärna ner sig i ett ämne för att servera dig rykande färska tips på hur du kan dekorera hemmet, servera en perfekt grillad stek eller förenkla vardagslivet.

Favoriter

Stäng