Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop

Därför blir du sjuk under semestern – och så undgår du det!

Vi känner väl alla igen det – äntligen semester och då kommer förkylningen som ett brev på posten. Att man blir sjuk under starten av semestern är ett vanligt återkommande fenomen, men vad beror det egentligen på? Vi ställer upp några möjliga förklaringar och ger tips på hur du slipper att tillbringa de första dagarna av semestern i sängen.

Stress håller skenet upp

Ingen vet exakt varför kroppen reagerar som den gör, men en trolig förklaring enlig många läkare är att immunförsvaret kan skjuta upp insjuknandet om man är under press. Det sägs vara vanligt att professionella idrottsutövare ofta blir sjuka efter en stor och viktig tävling. Troligtvis spelar hormonet kortisol en roll i dramat.

Stress - stressad man vid dator

Vad är kortisol?

Kortisol bildas naturligt i binjurarna och är en bidragande faktor i flera viktiga processer: ämnesomsättning, koagulation och immunförsvar. Kortisol verkar nämligen hämmande på inflammationer. Hormonnivåerna varierar naturligt över dygnet – högst på morgonen – minst under småtimmarna.

Stress rubbar hormonnivåerna

När vi stressar blir hormonnivåerna ofta påverkade och vi får ett ständig förhöjt värde av kortisol i blodet. För mycket kortisol under en lång tid reducerar motståndskraften, vilket gör att infektioner lättare blommar ut. Andra kroppsliga symtom kan vara magont, huvudvärk, förminskad matlust, munsår och muskelvärk.

Svårt att inte bli stressad

Vi kan nästan inte undgå att någon gång känna oss stressade – det är så mycket som ska hinnas med under dygnets timmar. Lite stress är inget problem; det är vid upprepade och långa perioder av stress som kropp och själ ofta tar stryk.

Semester ger kroppen tid att vara sjuk

Det är vanligt att vi stressar lite extra precis innan vi går semester. Man vill ju så gärna ”bara” hinna bli klar med det och det och det och…. Listan känns oändlig – och tiden är så knapp!

Så när vi väl stänger av datorn och lutar oss tillbaka så ger vi signal till kroppen att nu har vi tid att ta hand om de infektioner som ligger i kroppen. Att man blir sjuk under början av semestern är ofta ett tecken på att man verkligen behövde varva ner lite.

Allergi - tjej nyser

Hur undgår man att bli sjuk?

Självklart finns det inget recept som är 100 % säkert, men vi har samlat lite tips från läkare och hälsoexperter som kan hjälpa dig att undgå semesterförkylningen.

Dra ner tempot successivt

 • Börja en månad före du går på semester att förbereda kroppen på ett lugnare tempo.
 • Ta 5–10 minuter om dagen för att bara göra ingenting.
 • Prioritera din sömn så gott det går.

Träna regelbundet

 • Träning verkar uppbyggande för immunförsvaret men kan också ge en paus till att vara närvarande i nuet utan att tänka på något annat än det man gör här och nu.

Försöka undvika smittohärdar

 • Tänk på att livsmedel blir dåliga snabbare under rötmånaden.
 • Var noga med att inte låta kylvaror stå framme för länge.
 • Tvätta händerna när du har tagit i ledstänger, handtag och annat i offentliga miljöer.

Hålla slemhinnor fuktiga

 • Drick ordentligt
 • Inte dra på för kallt på luftkonditionering
 • Undvika dammiga miljöer som torkar ut slemhinnorna
 • Du kan pröva att skölja näsan med koksaltslösning

drick vatten

Om du ändå blir sjuk

Visste du att du har rätt att få igen förlorade semesterdagar om du blir sjuk?

Om oturen skulle vara framme och du blir sängliggande flera dagar under semestern har du enligt Semesterlagen § 15 rätt att sjukanmäla dig till din arbetsgivare och be om att räkna dagarna som sjukdagar istället för semesterdagar. Du är dock skyldig att genast ta kontakt med din arbetsgivare och du måste också kunna styrka att du verkligen är sjuk, t.ex. genom ett läkarintyg.

På så sätt kan du ta igen semesterdagarna en annan gång. Reglerna kan dock variera lite mellan olika arbetsplatser beroende på kollektivavtal.

I Tretti-butiken hittar du ett stort av produkter för ditt välbefinnande som kan hjälpa dig att koppla.

Fler hälsotips

Källor

Hälsa & Sundhet

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng