Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
 • Måndag 08:30-21:00
 • Tisdag08:30-21:00
 • Onsdag08:30-21:00
 • Torsdag08:30-21:00
 • Fredag08:30-16:00
 • Lördag12:00-17:00
 • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Därför bör du överväga att köpa en dammsugare med HEPA-filter

Om du är på jakt efter en ny dammsugare har du säkert stött på beteckningen ”HEPA-filter”. Om det finns allergiker i ditt hushåll bör du vara särskilt uppmärksam på den här beteckningen – en dammsugare med HEPA-filter kan nämligen göra stor skillnad i vardagen för de som är känsliga mot damm och andra allergener.

Vad betyder HEPA?

HEPA står för High Efficiency Particulate Air. Det är ett särskilt filter som fångar upp mikroskopiska partiklar som finns i dammsugarens utblås. Filtret ser alltså till att luften som kommer tillbaka i rummet är ren och fri från allergener.

HEPA-märkningen är en industristandard så du kan alltid vara säker på att beteckningen innebär samma sak överallt.

Är alla HEPA-filter lika bra?

HEPA-filter rangordnas i 5 olika filtreringsklasser från EPA 10 till HEPA 14. Beteckningen avser deras filtreringsförmåga, dvs. hur många partiklar som dammsugaren klarar att fånga per liter luft.

För de högsta filtreringsklasserna HEPA 13 och 14 fångar filtret även de mest mikroskopiska partiklarna i luften som tobaksrök eller avföring från kvalster, som ofta är den verkliga boven i dramat när det kommer till dammallergi. Luften i rummet blir faktiskt renare efter en tur inne i dammsugaren än den var förut.

Nilfisk allergivänlig dammsugare

5 filtreringsklasser

I översikten kan du se hur många partiklar som ett filter maximalt får släppa tillbaka i utblåsluften i de olika filtreringsklasserna.

 • HEPA 14: max 5 partiklar per liter luft
 • HEPA 13: max 50 partiklar per liter luft
 • EPA 12: max 500 partiklar per liter luft
 • EPA 11: max 5 000 partiklar per liter luft
 • EPA 10: max 15 000 partiklar per liter luft

Som du kan se är skillnaden mellan HEPA 14 och EPA 10 ganska stor. Alla HEPA 14-filter testas för att säkra att de verkligen fångar upp 99,999 % av alla partiklar. Man kan också lägga märke till att endast klass 13 och 14 är berättigade till att betecknas som High Efficiency Particulate Air. De övriga klasserna betecknas som Efficiency Particulate Air och förkortas därmed EPA.

Varför behövs HEPA-filter?

I våra hem finns det massor av saker som avger damm: böcker, möbler, husdjur, vår hud, elektriska apparater, smuts och damm som följer med utifrån och kanske till och med tobaksrök.

Om det är mycket damm i luften kan man bli torr i halsen, börja hosta eller nysa – även om du vanligtvis inte har problem med astma, höfeber eller dammallergi. Om du från början är känslig eller allergisk är det ännu större anledning att hålla dammet i hemmet i schack.

LÄS OCKSÅ: Dammsugare med eller utan påse?

Allergi - tjej nyser

Osynliga allergener

Dammråttor som sitter och trycker i hörnen är såklart relativt lätta att se, men de riktiga allergenerna gömmer sig lite bättre. Faktisk är partiklarna inte större än 0,005 millimeter. Som jämförelse kan sägas att pollenpartiklar vanligtvis är fem gånger så stora (0,025 mm). De små dammpartiklarna är därmed så pyttesmå att de smiter igenom ett vanligt dammsugarfilter.

LÄS OCKSÅ: Så hittar du dammsugaren med den bästa uppsugningsförmågan

Allergivänliga dammsugare

Om du har en allergi som ställer särskilda krav på rengöringen är en dammsugare med HEPA-filter en bra investering. Men även om du inte är allergisk kan det betala sig att skaffa en dammsugare med HEPA-filter eftersom du säkrar en bättre och renare inomhusluft.

För att filtreringen ska fungera ordentligt är det viktigt att dammsugarens konstruktion är tät så att inte ofiltrerad luft smiter ut genom springor. Enligt EUs ekodesignkrav från 2017 får partikelutsläppen från nya dammsugare vara max en procent vilket betyder att alla nya dammsugarmodeller har en tät konstruktion.

Om du ändå är osäker på vilken modell som är mest allergianpassad är du alltid varmt välkommen att kontakta Trettis vitvaruexperter på 0771 - 31 30 31. Du kan också ta en titt på alla våra bäst i test dammsugare som finns samlade på på en särskild sida för att du enkelt ska få en överblick över vilka modeller som utnämnts till testvinnare.

Fler tips till ett bättre inomhusklimat

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng