Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Därför bör du undvika att torka tvätten inomhus

Det är enkelt och praktiskt att bara hänga upp kläderna på ett torkställ i vardagsrummet, speciellt eftersom vi i Sverige har rätt många gråvädersdagar. Dessutom kan det kännas som ett billigt alternativ till en torktumlare ifall du bor i ett mindre hushåll och inte har tillgång till en gemensam torkstuga. Men det är många nackdelar med att torka kläderna inomhus. Läs mer för att få veta varför.

Luftfuktigheten stiger i hemmet

I en vanlig hög med nytvättade kläder sitter det vanligtvis ca 2 – 3 liter fukt i tyget. När det torkas inomhus försvinner inte fukten på något magiskt vis utan den upptas av den omgivande luften, vilket innebär en högre luftfuktighet i ditt hem. En hög luftfuktighet är en grogrund för saker som vi ofta inte vill ha in i hemmet. Kvalster och bakterier trivs bra i hög luftighet, liksom mögel och hussvamp.

Torka kläderna utomhus även på hösten och vintern

Det behöver faktiskt inte vara strålande sol och varmt ute för att du ska kunna torka kläderna utomhus. Det viktigaste är att luften är torr. Så minusgrader är inget problem – det gör istället att luften är extra torr, så fukten från tvätten upptas lättare.

Processen kallas för sublimation. Det är när vattnet går direkt från sin fasta form (iskristaller) till gasform (vattenånga) utan att passera sin flytande form. Det är alltså ingen fara att tvätten blir stel och fryser, fukten dras ut ur kläderna ändå. När kläderna sedan får komma in i värmen igen och tina är de helt torra.

Om du inte har möjlighet att torka utomhus

Många unga torkar sina kläder inomhus, ofta eftersom man inte har ett torkrum i tvättstugan eller för att man bor på sånt sätt att det inte går att hänga ut kläderna. Så vad gör man om man måste torka kläderna inomhus?

Det viktigaste är att säkra en bra ventilering. Öppna gärna fönster och dörrar så att fukten kan luftas ut. Om du råkar ha en öppen spis där hemma kan du med fördel torka kläderna framför en mysig brasa, eftersom den gör den omgivande luften extra torr.

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng