Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 08:30-21:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • Fredag08:30-16:00
  • Lördag12:00-17:00
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Därför bör du välja en tvättmaskin med låg restfuktighet

Samspelet mellan en tvättmaskin och en torktumlare kan beskrivas som ett samarbetande dansande par på dansgolvet. Om den ena rör sig långsammare, är den andra tvungen att kompensera för sin partner. Det är nämligen inte bara torktumlarens ansvar att tvätten blir helt torr. Det spelar stor roll för torkresultatet om din tvättmaskin först kan pressa ut så mycket vatten som möjligt ur kläderna. Därför är det viktigt att välja en tvättmaskin med låg restfuktighet.

Centrifugeringshastighet eller restfuktighet – vad ska du titta efter?

Tidigare var tumregeln att ju fler varv per minut som din tvättmaskin hade under centrifugeringen, desto mindre fukt fanns kvar i kläderna efter tvätt. Men ny teknik har förändrat situationen.

Blog1

Helt borträknad är inte centrifugeringshastigheten eftersom den fortfarande spelar en roll för energiförbrukning, men idag kan en maskin med lägre centrifugeringshastighet ge mindre restfuktighet än en maskin med mycket hög hastighet. Dessutom kan en hög centrifugeringshastighet slita mycket på dina kläder.

Du har säkert redan gissat är restfuktighet den bästa indikatorn för hur torra dina kläder är efter tvätt. Restfuktigheten anges i procent och mäter hur mycket vatten som är kvar i kläderna efter centrifugering.

Restfuktigheten är viktig för din torktumlare

Torktumlarens uppgift är såklart att torka din tvätt, men ju mindre fukt som finns kvar i kläderna från början, desto mindre tid och energi behöver torktumlaren för att göra sitt arbete ordentligt. Restfuktighet blir alltså inte bara en indikation för hur bra din tvättmaskin är på att centrifugera, det påverkar också hur dyr din torktumlare är i drift.

Blog2

Om du inte har en torktumlare är det nästan ännu viktigare att välja en tvättmaskin med låg restfuktighet. När du hängtorkar kläder inomhus går nämligen fukten ut i luften i ditt hem, vilket påverkar inomhusklimatet. Med låg restfuktighet minimerar du mängden fukt som förångas i inomhusluften.

För att vara säker på att du köper en riktigt bra tvättmaskin kan du kolla efter stämpeln "Bäst i test" eller "Bra köp". Hos Tretti lyfter vi särskilt fram testvinnande tvättmaskiner från Råd&Rön och det danska konsumentrådet Tænk. Du hittar våra bäst i test tvättmaskiner på denna sida i Tretti-butiken.

LÄS OCKSÅ: Få rensat luften – tre apparater som hjälper dig med inomhusklimatet

Fler tvättmaskinstips

Favoriter

Stäng