CYBER MONDAY | Upp till 25% på allt till köket*

Se utbudet. *Gäller ej varor märkta med "Alltid prisvärd" eller returvaror. T.o.m. 1/12-21.

Logo
0771-31 30 31 öppet i dag kl. 8:30-21
  • Måndag 8:30-21
  • Tisdag8:30-21
  • Onsdag8:30-21
  • Torsdag8:30-21
  • Fredag8:30-16
  • LördagStängt
  • Söndag12-17
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Matlagning

Så enkelt kan du själv pröva att laga sous vide

Om du är intresserad av matlagning och gärna ser på inspirationsprogram med Nigella, Jamie Oliver eller svenska mästerkockar har du säkert hört talas om sous vide. Men vad är det egentligen? Och varför är det så ”inne” just nu? Vi går till botten med dessa frågor.

Vad är sous vide?

Ordet sous vide är franska och betyder ”under vakuum”. Det är en tillagningsmetod som faktisk beskrivs första gången redan 1799, men som försvann i historiens brus och blev återupptäckt på 1960-talet.

Metoden går ut på att maten packas in en lufttät plastpåse och tillagas i vattenbad eller ånga på konstant, jämn temperatur. Maten tillagas på lägre temperatur än normalt, typiskt sett mellan 55°C och 60 °C. Därför tar det också längre tid – upp till 96 timmar för vissa rätter – men i gengäld är resultatet fantastiskt.

På den engelskspråkiga hemsidan ChefSteps har de gjort en översikt över hur länge olika typer av mat typiskt sett ska tillredas med sous vide.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=XnUeDw1yuiw

Varför ska man laga sous vide?

Sous vide handlar i grund och botten om temperaturkontroll. Det passar särskilt bra till fisk- och kötträtter som är svåra att få helt perfekta vid traditionell tillagning. Ett ögonblicks ouppmärksamhet kan ödelägga den helstekta köttbiten i stekpannan, medan du får markant mer tid på dig när du väljer sous vide.

En annan fördel är att den låga temperaturen förhindrar att proteiner och vitaminer i maten förstörs och att maten blir torr. Om du dessutom stoppar kryddor i påsen tillsammans med maten så upptas dessa bättre än vid vanlig tillagning.

Och tack vare att påsen är luft- och vattentät ser den till att stänga inne alla smak- och doftämnen så att du får en mer koncentrerad smakupplevelse.

Embedded content: https://www.youtube.com/watch?v=c8jtYaEahm0

Sous vide – den nya matlagningstrenden

Att sous vide har blivit extra populärt just nu kan möjligtvis kopplas till två andra starka mattrender: slow food och viljan att äta mer hälsosamt. Det hänger troligtvis samman på så sätt att sous vide är slow food by essence och att tillagningstekniken bevarar vitaminer och näringsämnen bättre än vanlig tillagning.

Att sous vide också är relativt enkelt men samtidigt ger ett oslagbart gastronomiskt resultat är säkert också en faktor bakom att så många nu prövar att laga sous vide själva.

Var noga med säkerheten när du lagar mat med plastpåsar

Det mesta av den plast som används till matlagning är harmlös, men undvik att köpa billiga plastpåsar som inte är utformade för att värmas upp. De kan nämligen innehålla skadliga ämnen som tränger in i maten på grund av den långa tillagningstiden.

Om du har lust att själv pröva sous vide hittar du vårt utbud av sous vide maskiner här. Det är lättare än vad många tror och man blir lätt beroende av den fantastiska smaken. Den här gången slipper sous vide förhoppningsvis att förpassas till historiens glömda korridorer igen.

LÄS OCKSÅ: Så får du perfekt grillat kött

Christian från Tretti

Christian är en fena på att hjälpa dig förstå dina vitvaror bättre. Han dyker gärna ner i bruksanvisningar och förklarar för dig vad tekniska termer betyder. Dessutom är han datorentusiast och passionerad bokmal.

Favoriter

Stäng