Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Kontakta oss
på mejl här

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Dina Produkter

Därför låter din induktionshäll

Induktion har flera fördelar och gör det både lättare och snabbare för dig att laga mat i vardagen - dessutom är den lätt att göra ren efter användning. Men den ger ifrån sig märkliga ljud när du använder den… Är det normalt? Svaret är oftast Ja, men läs med och få hela förklaringen.

Hur fungerar induktion

Induktion är en tvådelad process där kokplattan bara står för ena halvdelen. Under kokplattan ligger det spolar av koppartråd som skapar ett magnetfält när du sätter på värmen och aktiverar värmezonen.

Magnetfältet har i sig ingen effekt och därför stängs den också automatiskt av, om det inte står en gryta eller liknande placerat på den. För det är just precis din kastrull eller panna som står för den andra delen av processen. När du placerar en kastrull på värmezonen värmer magnetfältet upp botten av kastrullen och du kan börja laga mat.

Embedded content: https://www.youtube.com/embed/b8zXdPA9E6s

 Men vad har det med ljudet att göra?

Din induktionshäll har en rad olika ljud den gör under användning. Om kokplattan är på låg effekt kan det höras ett knäppande ljud, medan hög effekt istället kan ge ifrån sig ett brummande ljud. Och använder du flera kokplattor samtidigt kan det förekomma ett högfrekvent ljud.

Induktionsspisens värmezoner har också en nedkylningsfläkt som förhindrar elektroniken från att bli överhettad. Du kommer därför också uppleva ett summande ljud från ventilatorn som kan fortsätta låta, också efter att du stängt av spisen. Alla dessa ljud är alltså helt normala, men borde ändå inte vara så höga att de stör.

 Använd riktig utrustning

Om du upplever högre ljud än beskrivet ovan, från din induktionshäll är det förmodligen pga. att de kastruller och pannor du använder inte är optimala för induktionshällar.

Dina redskap ska helst ha en tjock botten av magnetiskt järn, men många producenter använder andra material. Kastruller och annan utrustning som är tillverkade av 100% koppar, aluminium eller icke-magnetiskt rostfritt stål fungerar överhuvudtaget inte.

Andra modeller har ibland ett material överst- och underst och ett annat material i mellan de två. Dessa modeller kan fungera men samtidigt är de ofta med och förstärker ljuden.

Gör magnettesten

Om din induktionshäll knäpper eller brummar är det alltså en bra idé att se över dina köksredskap och eventuellt byta ut vissa kastruller, grytor och pannor.

Du kan enkelt testa vilka av dina kastruller, grytor och pannor du kan använda på en induktionshäll. Allt du ska använda är en magnet. Om den kan sitta fast på undersidan av din kastrull så kan du använda det till din spis. Men det absolut bästa resultatet uppnår du genom att använda matlagningsutrustning med 100 % järn i botten.

Fler bra tips från Vardagen

Hjälp och svar
Teknologi

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng