Spårningsinfo saknas just nu p.g.a. problem hos transportören. Leveranser sker som vanligt.

Logo
0771-31 30 31 öppet idag kl. 12:00-17:00
  • Måndag 08:30-21:00
  • Tisdag08:30-21:00
  • Onsdag08:30-21:00
  • Torsdag08:30-21:00
  • FredagStängt
  • LördagStängt
  • Söndag12:00-17:00
Stäng
Chatten är
öppen

Favoriter

Stäng
Favoriter
Basket
Shop
Tips & Trix

Därför låter ditt kylskåp – och vad du kan göra åt det

Har du ett kylskåp som brummar, piper eller knorrar? Kylskåpet har ofta en central roll i köket och om det då ger ifrån sig märkliga ljud uppelver många det som mycket störande. Det är inte helt lätt att veta vad orsaken är till de olika ljuden, så därför har vi listat några vanliga förklaringar till varför ditt kylskåp låter och tipsar om vad du kan göra åt det.

Vilka ljud ger ditt kylskåp ifrån sig?

Alla kylskåp har olika ”driftsljud”. Brummande, klickande, eller svagt brusande är exempel på ofta helt normala driftsljud, bundna till olika funktioner. Med andra ord är många av kylskåpets ljud en helt vanlig del av driften.

Vissa ljud kommer du inte undan

När kylmedel pumpas runt i kylskåpet kan du ibland höra ett gurglande eller bubblande ljud. Kylskåpet kan även ge ifrån sig ett klickljud, vilket oftast betyder att kompressorn slås av och på. Surr, vibrationer och andra metalliska ljud har ofta något att göra med rörsystemet och hörs i förbindelse med avfrostning. Många till synes märkliga ljud är alltså fullt normala.

När kylskåpet låter mer än normalt

Flera orsaker kan ligga till grund för att ditt kylskåp låter mer än normalt. Som tur är kan du lösa de flesta problemen själv. Du behöver oftast inte tillkalla tekniker, såvida det inte låter riktigt illa. Här kommer de vanligaste orsakerna till varför ditt kylskåp låter mycket:

Ditt kylskåp står inte stadigt

När kylskåpet inte står helt rakt, eller stabilt, kan cirkulationen av kylmedel påverkas. Dessutom kan pressen på kylskåpet fördelas ojämnt. I dessa fall kan kylskåpet låta mer än vanligt, så se därför till att kylskåpet står rakt och stadigt.

Blog1

Kylskåpsdörren sluter inte riktigt tätt

När kylskåpsdörren inte sluter riktigt tätt får kompressorn arbeta extra mycket för att hålla maten kyld. Förutom att det sliter hårt på kylskåpet och drar ner livslängden gör det dessutom så att kylskåpet börjar låta. Pröva att stänga dörren lite hårdare, och om det inte fungerar bör du ha fatt i en elektriker.

Kylskåpet står för nära en vägg

På kylskåpets baksida sitter kompressorn som ser till att hålla dina matvaror kylda. Den låter och vibrerar, precis som andra motorer. Men, om kylskåpet står för nära väggen bakom – eller sidoväggen om det är en inbyggnadsmodell – kan vibrationerna sprida sig till väggen, vilket höjer ljudnivån. Det här problemet kan du ganska enkelt råda bot på genom att flytta kylskåpet längre bort från väggen.

Någonting har fallit ner bakom kylskåpet

Precis som kylskåpet för oväsen när det står för nära en vägg kan oljud också uppstå när någonting ligger klämt mellan kylskåpet och väggen, eller ligger och pressar mot kylskåpet. Det kan vara värt att ta en titt bakom kylskåpet!

Matrester i avloppet

Längst bak i kylskåpet sitter det ett avlopp som det kan bli stopp i om du inte rengör kylskåpet grundligt. Matrester och smuts kan blockera avloppet och resultera i att det rinner ut vatten i kylskåpet. Vattnet kan landa i kompressorn som i sin tur kan börja låta märkligt när vattnet dunstar. En grundlig rengöring av kylskåpet kan alltså vara på sin plats, för att bli kvitt ljudet.

Blog2

Kompressorn har gått sönder

Om kylskåpet, från en dag till en annan, börjar föra ett väldigt oväsen, är det troligtvis kompressorn som har gått sönder. Det kan även ha kommit luft in i systemet. I båda fallen bör du kontakta en tekniker för att få löst problemet.

Om du vill ha fler produktråd, kika in dessa:

Hjälp och svar
Underhåll

Casper från Tretti

Casper hjälper dig att förstå dina vitvaror lite bättre. Han dyker gärna ned i bruksanvisningarna och förklarar vad de tekniska termerna betyder. Dessutom är han en kaffenerd som verkligen uppskattar en välsmakande kopp kaffe.

Favoriter

Stäng